Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ σφυροκοπά από αέρος τον Λίβανο - Η αντίδραση της Χεζμπολάχ
Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν τις τελευταίες ώρες θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, καταστρέφοντας εκατοντάδες εκτοξευτές ρουκετών που ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση κατά του Ισραήλ, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).
Σε ένα από τα σφοδρότερα κύματα αεροπορικών επιδρομών από τις αρχές Οκτωβρίου – όπως ανέφεραν στα ρεπορτάζ τους λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης – ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν περισσότερα από 100 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών, τα οποία αποτελούνταν από περίπου 1.000 σωλήνες με βλήματα που θα χρησιμοποιούνταν σε επικείμενη επίθεση της Χεζμπολάχ.
«Οι IDF θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους με στόχο να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες και τις υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, προκειμένου να υπερασπιστούν το κράτος του Ισραήλ», υπογραμμίζεται στη ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
Israeli fighter jets in the last several hours struck over 100 Hezbollah rocket launchers in southern Lebanon that were primed for immediate attacks on Israel, the military says.
The IDF says that in total, the launchers included around 1,000 launch barrels.
The strikes began… pic.twitter.com/nHoxC7nRQs
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) September 19, 2024
Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης παραδέχονται πλέον πως η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς είναι απίθανη προτού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ολοκληρώσει τη θητεία του τον Ιανουάριο του 2025, ανέφερε χθες Πέμπτη η Wall Street Journal.
Η εφημερίδα επικαλέστηκε κορυφαίους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, τους οποίους δεν κατονόμασε.
Ούτε η αμερικανική προεδρία, ούτε το υπουργείο Εξωτερικών, ούτε το υπουργείο Άμυνας απάντησαν όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
«Μπορώ να σας πω ότι δεν πιστεύουμε» πως αποκλείεται η επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε πάντως η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σιγκ σε διαπιστευμένους συντάκτες χθες.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωνε πως «το 90%» της συμφωνίας είναι έτοιμο και μένει τα μέρη να την οριστικοποιήσουν.
Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, προσπαθούν μάταια επί μήνες να εξασφαλίσουν ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά το Ισραήλ και η Χαμάς κατηγορούν το μεν τη δε και αντιστρόφως πως αποτρέπει την επίτευξη συμφωνίας.
Δυο από τα σημαντικότερα εμπόδια θεωρούνται η απαίτηση του Ισραήλ ο στρατός του να διατηρήσει τον έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, στενής ζώνης γης πάνω στα κλειστά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, και συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τους παλαιστίνιους εγκλείστους σε ισραηλινά κέντρα κράτησης που θα ανταλλαχτούν με τους 64 ομήρους που παραμένουν στα χέρια μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι αν κλεινόταν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, θα αποκλιμακωνόταν η ένταση στην περιοχή, που οξύνθηκε ακόμα περισσότερο αυτή την εβδομάδα, εντείνοντας την ανησυχία πως ο πόλεμος οδεύει πλέον να εξαπλωθεί στον Λίβανο.
Με πληροφορίες από AFP, BBC