Στην Ντόχα του Κατάρ και τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων, με στόχο την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την ανταλλαγή ομήρων, έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της η παγκόσμια διπλωματία.
Η μέχρι στιγμής έκβαση των συνομιλιών στο Κατάρ κρίνεται θετική. Ο Λευκός Οίκος μίλησε για «ενθαρρυντικό ξεκίνημα», και την προσπάθεια αύριο «να επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες εφαρμογής» της όποιας συμφωνίας.
Φαίνεται πως η παρασκηνιακή προσπάθεια ημερών και εβδομάδων σε συνδυασμό με τα δεδομένα στο έδαφος αλλά και τις επιδιώξεις όλων έχουν αποδώσει καρπούς.
«Το Ισραήλ πέτυχε αυτό που ήθελε»
Το μεν Ισραήλ έχει πετύχει αυτό που ήθελε, όπως επισημαίνουν και Αμερικανοί αξιωματούχοι και δεν έχει κάτι στο οποίο να προσβλέπει στη Γάζα, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που κρίνει ότι έχει την πολυτέλεια αποδοχής στην ανάγκη και της αποχώρησης από το διάδρομο Φιλαδέλφεια.
Το Ιράν μπορεί να μην μετέχει φανερά στο διάλογο είναι όμως δεδομένο ότι δεν θέλει, όπως ούτε το Ισραήλ ούτε κανείς άλλος, μια ολική σύγκρουση, μετά τη χθεσινή κυβερνοεπίθεση ακόμα λιγότερο, η δε Ρωσία το πιέζει φοβούμενη όπως και η Τεχεράνη την πρωτοφανή ανάπτυξη των Αμερικανών. . στην περιοχή.
Με αυτό ως δεδομένο τα πράγματα προχωρούν ομαλά, ενώ στο Ισραήλ η κοινή γνώμη πιέζει αφόρητα τον Νετανιάχου, την ώρα που πολλές ξένες πρωτεύουσες, με τις τελευταίες στο Λονδίνο, παρεμβαίνουν και ασκούν και εκείνες πιέσεις. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας μίλησε απόψε για μια «κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια σταθερότητα» και είπε ότι «επείγον να έρθει συμφωνία» στο Κατάρ.
Mε πληροφορίες από Open, ΑFP, BBC