Νεπάλ: Δεκαοκτώ νεκροί από συντριβή αεροσκάφους κατά την απογείωσή του

Τραγωδία στο Νεπάλ, καθώς τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια απογείωσης ενός αεροσκάφους της εταιρείας Saurya Airlines, στην πρωτεύουσα του κράτους, Κατμαντού, όπως αναφέρει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας.

Οι τοπικές αρχές ανασύρουν νεκρούς από τα συντρίμμια. Όλοι οι επιβαίνοντες -19 στο σύνολό τους- ήταν υπάλληλοι του αερομεταφορέα, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ από τη σύντριβή επέζησε μόνο ο πιλότος, σύμφωνα με πληροφορίες.

Εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία του Νεπάλ δείχνουν πυκνό μαύρο καπνό να σηκώνεται από το φλεγόμενο αεροσκάφος που βρίσκεται ακιητοποιημένο στον αεροδιάδρομο.

Το αεροσκάφος συνετρίβη κατά την απογείωση από το Κατμαντού προς την πόλη Ποκάρα γύρω στις 11 π.μ. τοπική ώρα, όπως δήλωσε στο CNNi ο Gyanendra Bhul, αξιωματικός πληροφοριών στο διεθνές αεροδρόμιο Tribhuvan. Το αεροπλάνο ήταν καθ’ οδόν για τεχνική συντήρηση, πρόσθεσε.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν εικόνες και βίντεο από το σημειο της συντριβής. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω βίντεο που φαίνεται να δείχνει το αεροσκάφος λίγα δευτερόλεπτα πριν συντριβεί.

Ρεκόρ αεροπορικών δυστυχημάτων

Το Νεπάλ αναφέρεται συχνά ως ένα από τα πιο επικινδυνα μέρη στον πλανήτη για τις πτήσεις λόγω μιας σειράς πολλών παραγόντων με τον βασικότερο τους τεράστιους ορεινούς όγκους που φιλοξενεί.

Η χώρα των Ιμαλαΐων, όπου βρίσκονται οκτώ από τα 14 υψηλότερα βουνά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ, έχει ρεκόρ αεροπορικών ατυχημάτων. Ο καιρός του μπορεί να αλλάξει ξαφνικά και οι αεροδιάδρομοι συνήθως βρίσκονται σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές.

Μικρά αεροσκάφη με 19 θέσεις ή λιγότερες είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα λόγω αυτών των δυσκολιών, σύμφωνα με έκθεση ασφάλειας του 2019 από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει βελτιώσει τα πρότυπα ασφαλείας τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις και η έλλειψη επενδύσεων για ανανέωση των στόλων μόνο αυξάνει τους κινδύνους των πτήσεων

Τα πιο θανατηφόρα δυστυχήματα

Πέρυσι, το Νεπάλ είδε το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, όταν τουλάχιστον 68 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν μια πτήση της Yeti Airlines κατέπεσε κοντά στην Ποκάρα.

Επίσης, τον Μάιο του 2022, μια πτήση της Tara Air που αναχωρούσε από την Ποκάρα συνετρίβη σε βουνό, στοιχίζοντας τη ζωή σε 22 άτομα.

Στις αρχές του 2018, μια πτήση της US-Bangla Airlines από την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές Ντάκα προς το Κατμαντού συνετρίβη κατά την προσγείωση και έπιασε φωτιά, σκοτώνοντας 51 άτομα.

Και το 2016, μια πτήση της Tara Air συνετρίβη ενώ πετούσε στην ίδια διαδρομή με τη συντριβή του 2023.

Με πληροφορίες από BBC