Σε εξέλιξη η κρίσιμη ψηφοφορία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Σε μυστική ψηφοφορία, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφασίζουν σήμερα εάν θα δώσουν μια δεύτερη θητεία στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Oι διαγκωνισμοί και το πολιτικό παζάρι δεν έχουν σταματημό σε μια διαδικασία που ως φαίνεται θα ανανεώσει τη θητεία της Γερμανίδας πολιτικού ως επικεφαλής της Κομισιόν.

«Ναι» και από τους Σοσιαλδημοκράτες

Η Ιράτσε Γκαρσία, πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, επικρότησε την ανακοίνωση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τη δημιουργία θέσης επιτρόπου στέγασης. Οι Σοσιαλιστές έθεσαν στο επίκεντρο της προεκλογικής τους εκστρατείας τις ελλείψεις κατοικιών και το υψηλό κόστος ενοικίων που βλάπτει τους ανθρώπους στις ευρωπαϊκές πόλεις.

«Έχοντας αναλύσει τις προτάσεις της και μετά από εις βάθος συζητήσεις, η Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ» της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανακοινώθηκε επίσημα στον λογαριασμό της ευρωομάδας στο X. Εάν ψηφίσουν όλα τα μέλη της, αυτό φέρνει την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν 136 «ναι» πιο κοντά στην επανεκλογή της.

Οι Πράσινοι υποστηρίζουν Φον ντερ Λάιεν

Αν και δεν συμμετείχαν στις αρχικές συζητήσεις των πολιτικών ομάδων (ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι) που αποφάσισαν την προώθηση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για επανεκλογή στην προεδρία της Κομισιόν, οι Πράσινοι ανακοίνωσε πως τη στηρίζουν για μια δεύτερη θητεία.

«Ως μέρος της τετρακομματικής πλειοψηφίας, έχουμε εξασφαλίσει δεσμεύσεις για το eugreendeal , καθιστώντας την ΕΕ πιο κοινωνικά δίκαιη και προστατεύοντας τη δημοκρατία», ανέφερε η ομάδα σε ανάρτηση στο X και τόνισε:  «Κρατάμε την ακροδεξιά εκτός εξουσίας».

Οι Πράσινοι μετά τις χαμηλές επιδόσεις στις ευρωεκλογές προβάλλουν τον εαυτό τους ως φιλοευρωπαϊκό εταίρο της φον ντερ Λάιεν, ελπίζοντας να ενταχθούν στον κεντρώο συνασπισμό της στο Κοινοβούλιο, ακόμη κι αν αυτό είχε το κόστος ορισμένων πολιτικών παραχωρήσεων.

Η απόφαση των Πρασίνων δεν σημαίνει ότι κάθε ευρωβουλευτής εντός της ομάδας θα υποστηρίξει με τη ψήφο του την φον ντερ Λάιεν. Η ψηφοφορία είναι μυστική και ορισμένοι αναμένεται να αποκλίνουν από τη γραμμή. Εάν πάντως η πλειοψηφία των 53 Πρασίνων υποστηρίξει τη φον ντερ Λάιεν, αυτό θα της δώσει μια σταθερή πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο.

Μήνυμα από ΕΛΚ: Δεν θα υπάρξει καλύτερη συμφωνία από τη VDL

«Δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία από τη VDL», ανέφερε ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Siegfried Muresan, στέλνοντας μήνυμα προς τις υπόλοιπες ομάδες του ευρωκοινοβουλίου και ειδικότερα προς το Renew Europe, τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Παζάρια και «δώρα»

Η Φον ντερ Λάιεν μοιράζει πολιτικά δώρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, σε μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη της Ευρωβουλής για μια δεύτερη θητεία.

Στην ομιλία της -που διάρκεσε σχεδόν μία ώρα- και στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της, που δημοσιεύτηκαν λίγο πριν από την ομιλία, η φον ντερ Λάιεν προσέφερε νέες υποσχέσεις και αλλαγές πολιτικών προτεραιοτήτων με βάση τις κλειστές συζητήσεις που είχε με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι πιο απτές υποσχέσεις είναι νέοι επίτροποι για την άμυνα, τη στέγαση, την αλιεία και την περιοχή της Μεσογείου. Η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε επίσης ότι ένας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συντονίζει τις εργασίες για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, βασικό αίτημα της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και της ομάδας της, των σκληρών δεξιών «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών».

Με το βλέμμα στο ΕΛΚ, η φον ντερ Λάιεν τόνισε στην ομιλία της την ανταγωνιστικότητα ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα, συμβολίζοντας τη σημασία που θα έχει κατά τη διάρκεια μιας πιθανής δεύτερης θητείας, με την ατζέντα για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος να περνούν περισσότερο στο πολιτικό παρασκήνιο. Η δράση για το κλίμα ήταν στο επίκεντρο της υποψηφιότητάς της το 2019 για την πρώτη της θητεία.

Παράλληλα, η φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να επεκτείνει την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με έναν φιλόδοξο κλιματικό στόχο για το 2040, ένα σχέδιο προετοιμασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της παραγωγής καθαρών τεχνολογιών, εφόσον επανεκλεγεί. Αρκετές αριστερές ομάδες έθεσαν ως προϋπόθεση για την υποστήριξή τους τη σταθερή δέσμευση στους υφιστάμενους κλιματικούς στόχους της ΕΕ και έναν νέο στόχο μείωσης των εκπομπών κατά τουλάχιστον 90% έως το 2040.

Η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να προωθήσει έναν επενδυτικό «μποναμά» για τα επόμενα πέντε χρόνια, εάν επανεκλεγεί. Ανακοίνωσε ένα «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας» που θα κατευθύνει χρήματα σε όλα «από την τεχνητή νοημοσύνη έως το διάστημα, την καθαρή τεχνολογία έως τη βιοτεχνολογία». Σχεδιάζει επίσης να ρίξει νέο βάρος πίσω από ένα σχέδιο δεκαετιών για τη σφυρηλάτηση μιας ένωσης κεφαλαιαγορών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ευρωβουλευτές της Αριστεράς ζήτησαν αναβολή της ψηφοφορίας

Μετά την καταδικαστική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ για την Κομισιόν, ολόκληρη η ομάδα της Αριστεράς(48 ευρωβουλευτές) ζήτησε να καθυστερήσει η ψηφοφορία έως ότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες για τα εμβόλια του κορονοϊού.

Mε πληροφορίες από Politico