«Ο δρόμος για την ειρήνη απαιτεί συμμετοχή όλων των πλευρών» - Η τελική διακήρυξη για το Ουκρανικό

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί «μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο πόνο και καταστροφή» όμως ένας δρόμος για την ειρήνη απαιτεί τη συμμετοχή όλων των πλευρών, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν στης συνόδου κορυφής για την Ουκρανία που διεξήχθη το περασμένο διήμερο στην Ελβετία.

Το έγγραφο δημοσιεύεται από την επίσημη ιστοσελίδα του Προέδρου της Ουκρανίας:

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζει να προκαλεί εκτεταμένο ανθρώπινο πόνο και καταστροφές, καθώς και να δημιουργεί κινδύνους και κρίσεις με παγκόσμιες συνέπειες για τον κόσμο την ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης» και άλλες ειρηνευτικές προτάσεις.

Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να απόσχουμε από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους, στις αρχές της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, και η επίλυση διαφορών με ειρηνικά μέσα ως αρχές των διεθνών δικαιωμάτων», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια τονίζεται ένα κοινό όραμα με βάση τρεις σημαντικές πτυχές:

1) Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικής ενέργειας και πυρηνικών εγκαταστάσεων πρέπει να είναι ασφαλής, να φυλάσσεται αξιόπιστα και να μην βλάπτει το περιβάλλον. Οι ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί και εγκαταστάσεις, ιδίως ο πυρηνικός σταθμός Zaporozhye, πρέπει να λειτουργούν με ασφάλεια υπό τον πλήρη κυριαρχικό έλεγχο της Ουκρανίας και σύμφωνα με τις αρχές του ΔΟΑΕ και υπό την επίβλεψή του. Οποιαδήποτε απειλή ή χρήση πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο ενός πολέμου στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη.

2) Η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια εξαρτάται από την αδιάλειπτη παραγωγή και προσφορά τροφίμων. Από αυτή την άποψη, η δωρεάν, πλήρης και ασφαλής εμπορική ναυτιλία, καθώς και η πρόσβαση σε θαλάσσιους λιμένες στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, είναι εξαιρετικά σημαντικές. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στα λιμάνια και σε όλη τη διαδρομή, καθώς και σε πολιτικά λιμάνια και μη στρατιωτικές λιμενικές υποδομές είναι απαράδεκτες. Η επισιτιστική ασφάλεια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο. Τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα πρέπει να παρέχονται με ασφάλεια και ελεύθερα στις ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες.

3) Όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να απελευθερωθούν με πλήρη ανταλλαγή. Όλα τα απελαθέντα και παράνομα εκτοπισμένα παιδιά Ουκρανών και όλοι οι άλλοι παράνομα κρατούμενοι πολίτες πρέπει να επιστραφούν στην Ουκρανία. Πιστεύουμε ότι η επίτευξη ειρήνης απαιτεί δέσμευση και διάλογο μεταξύ όλων των μερών. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε στο μέλλον να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα στους παραπάνω τομείς με τη μετέπειτα συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ποιοι το υποστήριξαν και ποιοι όχι

Το ανακοινωθέν υποστηρίχθηκε από τις περισσότερες από τις 90 και πλέον χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής όμως ορισμένες δεν το υπέγραψαν, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής, της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας, του Μεξικού και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Ελβετία, που φιλοξένησε την πρώτη Διάσκεψη Κορυφής για την ειρήνευση στην Ουκρανία, ανέφερε πως τουλάχιστον 90 χώρες έλαβαν μέρος στις συνομιλίες – δεν προσκληθηκε η Ρωσία – και η τεράστια πλειονότητά τους υπέγραψε το ανακοινωθέν, σύμφωνα με κατάλογο τον οποίο οι Ελβετοί διοργανωτές ανήρτησαν κατά το κλείσιμο των εργασιών.

Η Βραζιλία, που αναφέρεται στον κατάλογο των συμμετεχόντων ως “παρατηρητής”, δεν περιλαμβάνεται ούτε κι αυτή στις χώρες που υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν.

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο πόνο και καταστροφή, και να προκαλεί κινδύνους και κρίσεις με παγκόσμιες επιπτώσεις», αναφέρει η τελική διακήρυξη.

Δήλωση φον ντερ Λάιεν:

«Η σύνοδος κορυφής που διεξήχθη στην Ελβετία αυτό το Σαββατοκύριακο έχει φέρει πιο κοντά την ειρήνη στην Ουκρανία, όμως η πραγματική ειρήνη δεν θα επιτευχθεί σε ένα βήμα, και ο δρόμος προς την ειρήνη θα απαιτήσει υπομονή και αποφασιστικότητα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν.

«Ξέρουμε πως η ειρήνη στην Ουκρανία δεν θα επιτευχθεί σε ένα βήμα, θα είναι ένα ταξίδι», είπε μετά τις συνομιλίες.

«Δεν ήταν μια ειρηνευτική διαπραγμάτευση επειδή ο – πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ- Πούτιν δεν σκέπτεται σοβαρά να τελειώσει τον πόλεμο, επιμένει στη συνθηκολόγηση, επιμένει στην παραχώρηση ουκρανικών εδαφών – ακόμη και εδαφών που δεν είναι σήμερα κατεχόμενα».