Η Εναλλακτική για τη Γερμανία και η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) μποϊκοτάρισαν σήμερα την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Bundestag, προκαλώντας αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα.
«Αρνούμαστε να ακούσουμε έναν ομιλητή με παραλλαγή. Η θητεία του έληξε στις 21 Μαΐου και τώρα είναι στην εξουσία απλώς ένας πρόεδρος πολέμου και επαιτείας. Αλλά η Ουκρανία δεν χρειάζεται έναν πρόεδρο πολέμου τώρα, χρειάζεται έναν πρόεδρο ειρήνης, πρόθυμο να διαπραγματευτεί ώστε να σταματήσουν οι θάνατοι και η χώρα να έχει μέλλον», δήλωσαν οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της AfD Αλίς Βάιντελ και Τίνο Χρουπάλα, αιτιολογώντας την απόφαση να απέχουν από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Μόνο τέσσερις από τους 77 ομοσπονδιακούς βουλευτές του κόμματος βρίσκονταν τελικά στην αίθουσα όταν έφθασε ο Ουκρανός πρόεδρος και δεν τον χειροκρότησαν.
Οι 10 βουλευτές της BSW απουσίαζαν και αυτοί από την αίθουσα της ολομέλειας διαμαρτυρόμενοι για την πρακτική του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον πόλεμο.
«Καταδικάζουμε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά ο πρόεδρος Ζελένσκι αυτή τη στιγμή βοηθά στην προώθηση ενός εξαιρετικά επικίνδυνου σπιράλ κλιμάκωσης. Με αυτόν τον τρόπο, αποδέχεται και τον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύγκρουσης», αναφέρει η BSW σε ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι ο Ζελένσκι «υπολογίζει σε μια ανοιχτή κλιμάκωση και ελπίζει ότι τότε θα εμπλακεί αμέσως το ΝΑΤΟ».
Από την πλευρά της, η BSW επικρίνει επίσης την παράδοση όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία, αλλά και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να αξιοποιήσει την επιρροή του προκειμένου ο Ουκρανός πρόεδρος να συμφωνήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες. «Το γεγονός ότι επετράπη στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει στην Bundestag αποτελεί επιπόλαιη έγκριση της πολιτικής του. Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι κριτικός διάλογος. Αυτό δεν είναι εφικτό τη δεδομένη στιγμή. Ως εκ τούτου, εμείς ως BSW δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης.
H ομιλία Ζελένσκι
«Σε ευχαριστώ Γερμανία!». Με αυτά τα λόγια και σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε από το βήμα της Bundestag την ευγνωμοσύνη του για την οικονομική, στρατιωτική, πολιτική και ανθρωπιστική στήριξη της Γερμανίας και δήλωσε πεπεισμένος ότι «κανένα τείχος δεν μένει για πάντα».
«Όλοι αισθάνονται ότι ο πόλεμος δεν είναι σωστός. Ο πόλεμος είναι έγκλημα κατά της ζωής. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που επιτρέψατε να κυριαρχήσει στις καρδιές σας η ανθρωπιά. Η Γερμανία δεν έφυγε από το πλευρό μας μπροστά στα δεινά της χώρας μας. Σε ευχαριστώ, Γερμανία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος και τόνισε ότι «είναι κοινό μας συμφέρον να χάσει προσωπικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον πόλεμο, καθώς έχει συνηθίσει να υποτάσσει τους άλλους».
«Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει κατά τρόπο που να μην αφήνει καμία αμφιβολία σχετικά με το ποιος κέρδισε», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους συμμάχους του να συνεργαστούν για να τερματίσουν τον πόλεμο και να μην επιτρέψουν στη Ρωσία να συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρώπη. «Η Ρωσία πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την έναρξη του πολέμου και να πληρώσει για τη μεγάλη ζημιά που προκάλεσε» συνέχισε και προειδοποίησε ότι «η ώρα των συμβιβασμών πέρασε».
Αναφερόμενος στο Τείχος του Βερολίνου και στη διχασμένη Ευρώπη, ο Ζελένσκι επισήμανε ότι η Ουκρανία αντιστέκεται ακριβώς στην προσπάθεια της Ρωσίας να τη διχάσει. «Η διχασμένη Ευρώπη δεν ήταν ποτέ ειρηνική και η μοιρασμένη Γερμανία δεν ήταν ποτέ χαρούμενη», είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα τα τείχη κάποτε πέφτουν. «Θα υπάρξει στην Ευρώπη ασφάλεια και ειρήνη; Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε τη σωστή απάντηση και θα πετύχουμε το τέλος αυτού του πολέμου», κατέληξε.
Αντιδρούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για AfD και BSW
«Η κυρία Βάγκενκνεχτ γίνεται αναξιόπιστη στις συζητήσεις της για ειρήνη, αν μποϊκοτάρει την ομιλία του προέδρου Ζελένσκι. Πρόκειται για έναν ξεκάθαρο ελιγμό της προκειμένου να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο από αυτόν τον τρομερό πόλεμο», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Ντυρ. Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νιλς Σμιντ έκανε λόγο για «χοντροκομμένη περιφρόνηση στον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο μιας χώρας» και σημείωσε ότι «οι Βάγκενκνεχτ και Σία αποτυγχάνουν στην προστασία του διεθνούς δικαίου απέναντι στη Ρωσία, υπό το φως μάλιστα της ιστορικής ευθύνης της Γερμανίας».
«Τα παιχνίδια τακτικής απέναντι σε έναν αρχηγό κράτους που καλείται εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια να στηρίξει και να εκπροσωπήσει μια ολόκληρη χώρα σε έναν πόλεμο είναι ασέβεια», δήλωσε και ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Γκάιντε Γιένζεν, ενώ ο επικεφαλής των βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) δήλωσε ότι «μάλλον η κυρία Βάγκενκνεχτ θα προτιμούσε να ακούσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν».