Guardian: Το βλέμμα της Ευρώπης είναι στραμμένο στην Ιταλία - Ο ρόλος της Μελόνι την επομένη των ευρωεκλογών

Οι κάλπες στην Ιταλία υποδέχτηκαν από χθες, Σάββατο, τους πρώτους φακέλους καθώς η διαδικασία των ευρωεκλογών θα κρατήσει δύο μέρες στην γειτονική χώρα, ενώ οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά, σύμφωνα με τον Guardian.

Κατά την πρώτη ημέρα ψηφοφορίας για τις Ευρωεκλογές, στην Ιταλία, χθες, η προσέλευση έφτασε το 14,63%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Οι κάλπες άνοιξαν στις 3 το μεσημέρι, τοπική ώρα, και έκλεισαν στις 11 το βράδυ. Σήμερα το πρωί, οι πολίτες ξανάρχισαν να ψηφίζουν στις 7 το πρωί και τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 11 το βράδυ, ώρα Ιταλίας.

Το 2019, συνολικά, για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε ψηφίσει το 54,5% των Ιταλών και Ευρωπαίων εκλογέων που ζουν μόνιμα στην χώρα.

Το μήνυμα της κάλπης στην γειτονική χώρα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς η Ιταλίδα πρωθυπουργός και το κόμμα της, αναμένεται να επιδράσουν καθοριστικά στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ενώ αναμένεται αύξηση της υποστήριξης προς την ακροδεξιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τα κόμματα αυτά, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, να κερδίζουν το ένα τέταρτο των εδρών, το κεντρώο ρεύμα προβλέπεται ότι θα αναδειχθεί ως η κύρια δύναμη στο κοινοβούλιο της ΕΕ, σημειώνει το βρετανικό μέσο.

Η Μελόνι, η οποία εξελέγη με μια ατζέντα που επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στη μετανάστευση, μοιράστηκε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο, στο οποίο ανέφερε ότι οι προτεραιότητές της είναι «η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων από την παράνομη μετανάστευση (και) η προστασία της πραγματικής οικονομίας και των θέσεων εργασίας».

Η Μελόνι και η Ιταλία «συντελεστής βαρύτητας» των ευρωεκλογών

Η Ιταλία, η οποία θα κατέχει 76 από τις 720 έδρες του νέου Eυρωκοινοβουλίου, θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην απόφαση για την ισορροπία δυνάμεων στο μπλοκ. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της Μελόνι μπορεί να συγκεντρώσει το 27% των ψήφων – από μόλις 6,4% στις ευρωεκλογές του 2019 -η πρωθυπουργός της Ιταλίας θα μπορούσε να αποφασίσει την πολιτική τύχη της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην μάχη για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία.

Το ερώτημα αν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) της Φον ντερ Λάιεν θα συμφωνήσει να συνεργαστεί με την ακροδεξιά είναι πιθανό να αποδειχθεί καθοριστικό μετά την ψηφοφορία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει υποστηρίξει ότι είναι πρόθυμη το ΕΛΚ να συνεργαστεί με ακροδεξιούς ευρωβουλευτές, υπό την προϋπόθεση ότι είναι υπέρ της ΕΕ και όχι αυτό που η ίδια περιγράφει ως «μαριονέτες» του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Οι ελιγμοί της Φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας Εθνικός Συσπείρωση βρίσκεται επίσης στην κορυφή των δημοσκοπήσεων στην κούρσα για την ΕΕ, ή με το AfD της Γερμανίας, για το θέμα αυτό. Το κυβερνών λαϊκιστικό κόμμα Fidesz της Ουγγαρίας αντιτίθεται στην παροχή βοήθειας στο Κίεβο, με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να θεωρείται ευρέως ως ο πιο φιλορώσος ηγέτης της ΕΕ.

Ωστόσο, η Φον ντερ Λάιεν φαίνεται να είναι πιο θετική όσον αφορά τη συνεργασία με τον Μελόνι και ορισμένα μέλη της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR). «Συνεργάζομαι πολύ καλά με την Τζόρτζια Μελόνι», η οποία είναι «σαφώς φιλοευρωπαία», δήλωσε η ίδια.

Υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Μελόνι στη διευθέτηση πολιτική ισορροπία της Ένωσης, η Ιταλίδα ηγέτης έχει φλερτάρει με την Λε Πέν, η οποία στοχεύει να σχηματίσει μια δεξιά υπερ-ομάδα στο κοινοβούλιο, αλλά και με την Φον ντερ Λάιεν.

Οι σοσιαλιστές, οι φιλελεύθεροι και οι πράσινοι, οι οποίοι ανησυχούν ότι η Μελόνι θα μπορούσε να απαιτήσει την αποδυνάμωση των μέτρων της ΕΕ για το κλίμα σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της προέδρου της Κομισιόν, έχουν απειλήσει να αντιταχθούν στον επαναδιορισμό της Φον ντερ Λάιεν, εάν κάνει οποιαδήποτε συμφωνία με την ακροδεξιά.