Βυθίζεται η πλωτή εξέδρα των ΗΠΑ για τη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

Ούτε μία εβδομάδα δεν λειτούργησε σωστά η πλωτή εξέδρα που έστησε ο αμερικανικός στρατός στα ανοιχτά της Γάζας για τη συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας και η κατασκευή σχεδόν έχει αρχίσει να βυθίζεται.

Βίντεο από το σημείο δείχνει την πλωτή εξέδρα να είναι μέσα στα κύματα και, κατά τα φαινόμενα, εκτός λειτουργίας.

Το έργο φέρεται να κόστισε πάνω από 300 εκατ. δολάρια (κατασκευή και λειτουργία για κάποιους μήνες). Πολλοί θεωρούσαν ότι η χρησιμότηα του έργου είναι περιορισμένη.

Ενώ ο ΟΗΕ δήλωνε την Πέμπτη ότι η βοήθεια από την προβλήτα διανεμήθηκε με επιτυχία στη Γάζα για πρώτη φορά, το Σάββατο τα αμερικανικά σκάφη που ήταν συνδεδεμένα με αυτή αποσυνδέθηκαν λόγω της θαλασσοταραχής.

Συνολικά, τέσσερα σκάφη απελευθερώθηκαν από τα αγκυροβόλιά τους, ανέφερε η CENTCOM, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση που καλύπτει τη Μέση Ανατολή. Όπως προσέθεσε, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα από τα πλοία κόλλησε σε μια παραλία στο νότιο άκρο του Άσντοντ και ένα άλλο πλοίο που στάλθηκε για να το απεγκλωβίσει προσάραξε και αυτό. Τα άλλα δύο σκάφη βγήκαν σε παραλία κοντά στην προβλήτα.

Κανένας Αμερικανικός στρατιωτικός δεν εισήλθε στη Γάζα για να βοηθήσει με την απομάκρυνση των σκαφών καθώς οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι «δεν υπάρχουν αμερικανικές μπότες στο έδαφος».