Ασύλληπτη η τραγωδία στην Παπούα Νέα Γουινέα - «Θάφτηκαν» πάνω από 2.000 άνθρωποι από την κατολίσθηση
Αδιανόητες διαστάσεις λαμβάνει η τραγωδία από τη φονική κατολίσθηση στην Παπούα – Νέα Γουινέα με τις Αρχές να ενημερώνουν τον ΟΗΕ ότι πάνω από 2.000 άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από τόνους χωμάτων και βράχων!
Ένα ολόκληρο χωριό στην πλαγιά λόφου στην επαρχία Ένγκα στην Παπούα-Νέα Γουινέα εξαφανίστηκε σχεδόν εντελώς όταν η κατολίσθηση χτύπησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
«Η κατολίσθηση έθαψε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους ζωντανούς και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε κτίρια και καλλιεργήσιμους κήπους και προκάλεσε σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της χώρας», ανέφερε το εθνικό κέντρο καταστροφών σε επιστολή του προς το γραφείο του ΟΗΕ στο Πορτ Μόρεσμπι, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Διασώστες, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και χωρικοί εξακολουθούν να αναζητούν απεγνωσμένα επιζώντες αντιμετωπίζοντας επικίνδυνες συνθήκες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αυστραλίας Ρίτσαρντ Μάρλες είπε ότι η χώρα του σχεδιάζει να στείλει βοήθεια στην Παπούα Νέα Γουινέα. «Οι χώρες μας είναι πολύ, πολύ κοντά μεταξύ τους, και σε στιγμές φυσικής καταστροφής, έσπευσαν πολύ γρήγορα να μας υποστηρίξουν και κάνουμε το ίδιο», δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC τη Δευτέρα.
Χιλιάδες εκτοπισμένοι στην Παπούα Νέα Γουινέα
Η κατάσταση είναι τρομερή με τη γη να γλιστράει ακόμα. Το νερό τρέχει και αυτό δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο για όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε την Κυριακή ο αξιωματούχος της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ, Σερχάν Ακτοπράκ. Οι υπηρεσίες αρωγής και οι τοπικοί ηγέτες στην Παπούα – Νέα Γουινέα αρχικά νόμιζαν ότι από 100 έως 300 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους στην καταστροφή. Οι Αρχές αναθεώρησαν τον αριθμό των νεκρών προς τα πάνω, όταν οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια επί τόπου συνειδητοποίησαν ότι στο χωριό ζούσαν περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι αρχικά πίστευαν.
Οι κάτοικοι υπερέβαιναν τις 4.000 και το χωριό χρησίμευε ως εμπορικός σταθμός για μεταλλωρύχους που αναζητούσαν χρυσό στα υψίπεδα. Η φονική κατολίσθηση εκτόπισε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και οι καλλιεργήσιμοι κήποι τκαι τα αποθέματα νερού έχουν σχεδόν αφανιστεί.
Οι Αρχές δημιούργησαν κέντρα υποδοχής πληγέντων στις δύο πλευρές της τεράστιας ζώνης καταστροφής, που καλύπτει μια περιοχή ίση με τρία έως τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου και έχει αποκόψει τον κύριο αυτοκινητόδρομο που διέρχεται από την επαρχία αυτή της Παπούας – Νέας Γουινέας.
Συγκρούσεις μεταξύ φυλών στην ευρύτερη περιοχή
Πέραν του μπλοκαρισμένου αυτοκινητόδρομου οι αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας αντιμετωπίζουν κινδύνους από τις συγκρούσεις φυλών στο χωριό Ταμπιτάνις, περίπου στο ήμισυ της διαδρομής μέχρι την πληγείσα περιοχή.
Στρατιώτες παρείχαν ασφάλεια στα κομβόι. Οκτώ ντόπιοι σκοτώθηκαν από το Σάββατο σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φατριών.
Η επαρχία Ένγκα είναι αραιοκατοικημένη και δυσπρόσιτη στο βόρειο ήμισυ της Παπούας – Νέας Γουινέας. Η κατολίσθηση συνέβη σε απόσταση περίπου 600 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, του Πορτ Μόρεσμπι.
Η ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται λίγο νότια του Ισημερινή αντιμετωπίζει συχνά σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες αυτή την εποχή του χρόνου, ενώ είναι σεισμογενής και ηφαιστειογενής. Τον περασμένο Μάρτιο κατολίσθηση προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 23 ανθρώπων σε γειτονική επαρχία.