Η απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης που ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν προκάλεσε σοκ στο Χόλιγουντ και όχι μόνο.
Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάνθηκε για τον πρώην παραγωγό του Χόλιγουντ πως η ποινή 23 ετών κάθειρξης που του είχε επιβληθεί για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος έξι γυναικών προέκυψε από δίκη που βασίστηκε σε στοιχεία που δεν περιλαμβάνονταν στη δικογραφία.
Το Εφετείο της Νέας Υόρκης έκανε λόγο για «μη δίκαιη δίκη» και ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Παράλληλα, ανέφερε πως ο δικαστής που προήδρευσε της υπόθεσης έκανε ένα «κρίσιμο λάθος» που επηρέασε την έκβαση της δίκης. Επέτρεψε στους εισαγγελείς να καλέσουν ως μάρτυρες γυναίκες οι οποίες κατέθεσαν εναντίον του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Ωστόσο, οι κατηγορίες τους δεν είχαν άμεση σχέση με την υπόθεση για την οποία δικαζόταν.
«Είναι κατάχρηση της δικαστικής διακριτικής ευχέρειας να επιτρέπονται ανεξιχνίαστοι ισχυρισμοί για κακή συμπεριφορά που καταστρέφουν τον χαρακτήρα ενός κατηγορούμενου, αλλά δεν ρίχνουν φως σε σχέση με τις ποινικές κατηγορίες που έχουν κατατεθεί εναντίον του», αποφάνθηκε η πλειοψηφία του Εφετείου.
Σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον ηθοποιών
Η «Daily Mail» αναφέρει ότι η αρχική καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν σε 23 χρόνια κάθειρξης αφορούσε στις σεξουαλικές επιθέσεις κατά της ηθοποιού Τζέσικα Μαν και της βοηθού παραγωγής Μίμι Χάλεϊ.
Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ καταδικάστηκε για ανάλογες επιθέσεις εναντίον της ηθοποιού των «Sopranos» Αναμπέλα Σιόρα, της σχεδιάστριας κοστουμιών Ντον Ντάνιγκ, του μοντέλου Ταράλ Βουλφ και της ηθοποιού Λόρεν Μαρί Γιανγκ.
«Με βίαζε και μου έστελνε σοκολατένια πέη»
Στις καταθέσεις τους, οι έξι γυναίκες είπαν πως δελεάστηκαν να συναντήσουν τον Γουάινστιν για επαγγελματικούς λόγους και εκείνος τους επιτέθηκε σεξουαλικά ή ακόμη τις βίασε.
Όπως κατήγγειλε η Αναμπέλα Σιόρα, ο Γουάινστιν τη βίαζε και της έστελνε… σοκολατένια πέη και ηρεμιστικά χάπια!
Από την πλευρά της, η Ταράλ Bουλφ ισχυρίστηκε ότι το 2005 ο Γουάινστιν αυνανίστηκε μπροστά της σε κλαμπ της Νέας Υόρκης και μετέπειτα τη βίασε στο διαμέρισμά του.
Το 2023 καταδικάστηκε σε επιπλέον 16 χρόνια κάθειρξης για βιασμό
Κατηγορίες εναντίον του πρώην παραγωγού έχουν απαγγελθεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο για σεξουαλικές επιθέσεις που χρονολογούνται από το 1996.
Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, άλλοτε πανίσχυρος παραγωγός του Χόλιγουντ, καταδικάστηκε πέρυσι σε κάθειρξη 16 ετών για τον βιασμό μιας ηθοποιού το 2013 στο Λος Άντζελες.
Ο 71χρονος πρώην «βασιλιάς» του κινηματογράφου -παραγωγός βραβευμένων επιτυχιών όπως το «Pulp Fiction»- έκτιε ήδη ποινή κάθειρξης 23 ετών μετά την καταδίκη του το 2020 στη Νέα Υόρκη για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις.
Ο Γουάινστιν είχε γνωστοποιήσει πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου του Λος Άντζελες.
«Πανίσχυρο τέρας και αρπακτικό ο Γουάινστιν»
Μετά από εβδομάδες επίπονων ακροαματικών διαδικασιών, που συχνά διακόπτονταν από τους λυγμούς των μηνυτριών, ο εισαγγελέας είχε περιγράψει τον Φεβρουάριο του 2023 τον Γουάινστιν ως ένα πανίσχυρο τέρας, ένα «αρπακτικό» του οποίου η επιρροή στο Χόλιγουντ -οι ταινίες που παρήγαγε είχαν περισσότερες από 330 υποψηφιότητες για Όσκαρ και είχαν τιμηθεί με 81 αγαλματίδια- εμπόδιζε για καιρό τα θύματά του να μιλήσουν, φοβούμενα συνέπειες στην καριέρα τους.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης αμφισβήτησαν τις καταθέσεις των τεσσάρων μηνυτριών, υπογραμμίζοντας την απουσία ιατροδικαστικών αποδεικτικών στοιχείων. Οι ένορκοι ήταν διχασμένοι. Έκριναν ένοχο τον Γουάινστιν για όλες τις κατηγορίες που αφορούσαν μία από τις ενάγουσες, τον αθώωσαν για εκείνες μιας δεύτερης γυναίκας και δεν απεφάνθησαν για τις καταγγελίες των υπολοίπων δύο.
Τζολί και Πάλτροου κατηγόρησαν τον Γουάινστιν για σεξουαλικές επιθέσεις
Οι δημοσιογραφικές έρευνες, που είχαν αποκαλύψει τις πρώτες κατηγορίες το 2017, είχαν προκαλέσει το παγκόσμιο κίνημα #MeΤοο ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση.
Σχεδόν 90 γυναίκες, μεταξύ των οποίων η Αντζελίνα Τζολί, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Ροζάνα Αρκέτ, έχουν κατηγορήσει τον Χάρβεϊ Γουάινστιν για παρενόχληση, σεξουαλικές επιθέσεις ή βιασμούς. Όμως η προθεσμία παραγραφής είχε περάσει σε πολλές από αυτές τις υποθέσεις, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από το 1977.