Τουρκία: Παίρνουν από τους Κούρδους μεγάλο δήμο για να τον δώσουν στον εκλεκτό του Ερντογάν που έχασε με 30 μονάδες

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης όχι μόνο αφαίρεσε το δικαίωμα εκλογής του Αμπντουλάχ Ζεϊντάν, ο οποίος είχε εκλεγεί δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου Βαν με το φιλοκουρδικό κόμμα DEM, αλλά χρίζει δήμαρχο τον υποψήφιο του κυβερνώντος AKP που είχε χάσει πανηγυρικά.

Την Τρίτη η εκλογική επιτροπή της περιφέρειας Βαν, στην νοτιοανατολική Τουρκία, αποφάσισε να δώσει την «εντολή» του δημάρχου στον Αμπντουλαχάτ Άρβας του AKP, ο οποίος έχασε με 30 μονάδες διαφορά στις εκλογές της Κυριακής.

Μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία αναφέρουν ότι το αρμόδιο συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να δώσει την εντολή στον Άρβας.

Τα δικαιώματα του Ζεϊντάν αφαιρέθηκαν μετά από ένσταση που υπέβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης δύο ημέρες πριν από τις εκλογές και μόλις 5 λεπτά πριν από τη λήξη του ωραρίου εργασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του DEM, το υπουργείο Δικαιοσύνης -κυριολεκτικά στο «παρά πέντε»- με διοικητική απόφαση και με επιστολή υπέβαλε ένσταση εναντίον του δικαιώματος ανάκλησης του Ζεϊντάν, ο οποίος το 2022 είχε περάσει όλους τους νομικούς ελέγχους.

Την ίδια ημέρα, το δικαστήριο με απόφασή του άνοιξε τον δρόμο ουσιαστικά για τον αποκλεισμό του υποψήφιου. Πριν από την οριστικοποίηση της απόφασης και πριν από την άσκηση του δικαιώματος για ένσταση, ενημέρωσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο που είχε εγκρίνει την υποψηφιότητα του Ζεϊντάν.

Το ΑΚΡ, το οποίο ήρθε δεύτερο στις εκλογές στο Βαν με διαφορά 30 μονάδων, ζήτησε από την περιφερειακή εκλογική επιτροπή να απονείμει την εντολή ανάληψης καθηκόντων στον υποψήφιό του. Το αίτημα έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Από την πλευρά του το κόμμα DEM αντέδρασε στην απόφαση και μιλά για κυβερνητική απόφαση που συνιστά «πραξικόπημα» σε βάρος του. «Το κόμμα μας, τα μέλη μας και ο λαός μας στέκονται όρθιοι και η νόμιμη και δημοκρατική αντίδρασή μας θα συνεχιστεί μέχρι να εξαλειφθεί αυτή η παρανομία», σημειώνει το κόμμα.