Μόλις 1% οι πιθανότητες να νικήσει ο Σούνακ στις εκλογές λέει ο «γκουρού» των δημοσκοπήσεων στη Βρετανία

Οι πιθανότητες των Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ να γυρίσουν το παιχνίδι και να νικήσουν στις γενικές εκλογές στη Βρετανία περιορίζονται στο 1% σύμφωνα με εκτιμήσεις του γκουρού των δημοσκοπήσεων Τζον Κέρτις.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «το Εργατικό κόμμα θα είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση να διαπραγματευτεί το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας σε σύγκριση με τους Συντηρητικούς, επειδή εξαιρουμένου του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP οι Τόρηδες δεν έχουν φίλους στη Βουλή των Κοινοτήτων».

Οι προειδοποιήσεις του Κέρτις μέσω του Politico έρχονται να κλιμακώσουν την πίεση στους Συντηρητικούς μετά και την ανακοίνωση δύο υπουργών ότι δεν θα κατεβούν υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, ανεβάζοντας στους 63 τον αριθμό των βουλευτών των Τόρηδων που έχουν πει δημοσίως ότι θα αποχωρήσουν από το Κοινοβούλιο ή δεν θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους.

Στο 24% καταποντίζονται σε τελευταία σφυγμομέτρηση οι Συντηρητικοί

Είχε προηγηθεί σειρά εξαιρετικά δυσοίωνων για τους Συντηρητικούς δημοσκοπήσεων με την πιο πρόσφατη της Savanta για λογαριασμό της εφημερίδας The Telegraph να δίνει στο κυβερνών κόμμα ποσοστό μόλις 24% – το χαμηλότερο από την εποχή που κατέθεσε η Λιζ Τρας τον καταστροφικό μίνι-προϋπολογισμό της, που την ώθησε τελικά σε παραίτηση μετά τον σάλο που προκάλεσε.

Ο Σούνακ ετοιμάζεται για τη δυσκολότερη δοκιμασία αφότου ανέλαβε τα ηνία των Συντηρητικών στις τοπικές εκλογές της 2ας Μαϊου, όταν το κόμμα του αναμένεται να υποστεί μαζικές απώλειες λόγω της δυσφορίας του εκλογικού σώματος για τους Τόρηδες, για το υψηλό κόστος διαβίωσης και τις περικοπές στη χρηματοδότηση δήμων και κοινοτήτων.

Κρίσιμες τοπικές εκλογές τον Μάιο για τους Τόρηδες του Σούνακ

Ο Σούνακ ξεκίνησε την προεκλογική του καμπάνια εξαπολύοντας επίθεση κατά του ηγέτη των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, κατηγορώντας τον ότι θεωρεί δεδομένους «λόγω αλαζονείας» τους ψηφοφόρους και «υποθέτει ότι θα μπορέσει έτσι απλά να μπει στη Ντάουνινγκ Στριτ».

Αλλά πρόσφατη σφυγμομέτρηση της Collin Ratings έδειξε ότι είναι «αναπόφευκτες» οι απώλειες των Συντηρητικών στις τοπικές εκλογές. Ορισμένοι βουλευτές των Τόρηδων από τα «ορεινά» της Βουλής των Κοινοτήτων προειδοποίησαν ότι μια άσχημη επίδοση στην αναμέτρηση του Μαϊου μπορεί να πυροδοτήσει νέα εκλογή ηγεσίας στο κόμμα ή να ωθήσει τον πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές.