H Γαλλία μηνύει μουσουλμάνα έφηβη που είπε ψέματα ότι τη χτύπησε εκπαιδευτικός σε καβγά για τη μαντίλα της

Το γαλλικό κράτος θα καταθέσει μήνυση εις βάρος μιας μουσουλμάνας έφηβης, η οποία φέρεται να κατηγόρησε ψευδώς τον διευθυντή του σχολείου της ότι τη χτύπησε κατά τη διάρκεια έντονου διαπληκτισμού επειδή επέμενε να φορά τη μαντίλα της.

Σύμφωνα με το BBC, ο διευθυντής – το όνομα του οποίου δεν έχει ανακοινωθεί – ζήτησε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου από τρεις μαθήτριες να αφαιρέσουν τη μαντίλα που φορούσαν στο κεφάλι, καθώς αυτή απαγορεύεται με βάση τη γαλλική νομοθεσία. Δύο από τις κοπέλες συμμορφώθηκαν με την οδηγία, ωστόσο η τρίτη αντέδρασε έντονα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έντονη λεκτική αντιπαράθεση. H κοπέλα αυτή ισχυρίστηκε αργότερα ότι ο εκπαιδευτικός τη χτύπησε, ωστόσο κατά την έρευνα που πραγματοποίησαν οι Αρχές δεν βρέθηκε καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο.

Τις μέρες μετά τον καβγά, ο διευθυντής δέχτηκε απειλές από τη ζωή του στα social media και δήλωσε παραίτηση.

Η απειλή βίας από εξτρεμιστές μουσουλμάνους λαμβάνεται εξαιρετικά σοβαρά στα γαλλικά σχολεία μετά τις φονικές επιθέσεις εις βάρος δύο καθηγητών. Υπενθυμίζεται ότι ο Σαμουέλ Πατί δολοφονήθηκε σε προάστιο του Παρισιού το 2020 και ο Ντομινίκ Μπερνάρ έχασε τη ζωή του στο σχολείο όπου δίδασκε στην Αράς πριν από πέντε μήνες.

Δύο άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση σε σχέση με τις πρόσφατες απειλές που δέχτηκε ο διευθυντής ο οποίος παραιτήθηκε «για να προστατέψει τον εαυτό του και το σχολείο», σύμφωνα με την επιστολή του. Παρόλο που δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των συλληφθέντων, πρόκειται για άτομα που δεν συνδέονται με το σχολείο, όπως διευκρίνισε το γαλλικό υπουργείο Παιδείας.

Σε δηλώσεις του, ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε ότι το κράτος θα μηνύσει την κοπέλα για τους ψευδείς ισχυρισμούς της, ενώ πολιτικοί από τον χώρο της δεξιάς αλλά και της αριστεράς εξέφρασαν οργή για το γεγονός ότι η καριέρα ενός αξιοσέβαστου εκπαιδευτικου τερματίστηκε πρόωρα εξαιτίας μιας καμπάνιας μίσους στο Ίντερνετ.