Βομβαρδισμοί στη νότια Λωρίδα της Γάζας - Διεθνής πίεση για κατάπαυση του πυρός

Το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μετατράπηκε για ακόμη μια φορά τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε θέατρο εντατικών, σφοδρών ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών, παρά τη διεθνή πίεση για να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακο, που παραμένει αντιμέτωπος με γενικευμένο λιμό την 173η μέρα του πολέμου.

Πύρινη σφαίρα φώτισε τον νυχτερινό ουρανό πάνω από τη Ράφα έπειτα από αεροπορικό πλήγμα στην πόλη αυτή, στο νότιο άκρο της περιοχής, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου είναι συγκεντρωμένοι σε απέραντες σκηνουπόλεις κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους βίαια εκτοπισμένοι εξαιτίας των εχθροπραξιών που κοντεύουν να κλείσουν μισό χρόνο ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς.

Νωρίς σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος έκανε λόγο για τουλάχιστον 3 νεκρούς και 12 τραυματίες στα νυχτερινά πλήγματα στον τομέα της Ράφας.

Αν χρειαζόταν κάποια ένδειξη για το πόσο απελπιστική είναι η ανθρωπιστική κατάσταση, η ίδια πηγή ανακοίνωσε χθες τον θάνατο 18 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 12 που πνίγηκαν, καθώς προσπαθούσαν να μαζέψουν τρόφιμα που ερρίφθησαν με αλεξίπτωτα από αεροσκάφη, κι άλλων έξι που ποδοπατήθηκαν υπό παρόμοιες συνθήκες.

Η Χαμάς ζήτησε από τις ξένες χώρες να σταματήσουν τις αεροπορικές ρίψεις δεμάτων με τρόφιμα και γεύματα και αξίωσε να ανοίξουν χερσαία περάσματα για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, που υποβάλλεται σε εξονυχιστικούς ισραηλινούς ελέγχους.

Η βοήθεια, που κάθε άλλο παρά είναι αρκετή με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες των 2,4 εκατ. κατοίκων του θυλάκου, εισέρχεται κυρίως από την Αίγυπτο μέσω της διέλευσης στη Ράφα, ελάχιστη όμως φθάνει ως το βόρειο τμήμα της πολιορκημένης περιοχής, όπου παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό και όπου κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν τις ρίψεις από τον αέρα και να ορμούν για να πάρουν όση βοήθεια μπορούν όταν προσγειώνονται τα δέματα.

«Οι ρίψεις τροφίμων με αλεξίπτωτα είναι ένα από τα αρκετά μέσα που χρησιμοποιούμε για να παραδοθεί η βοήθεια που οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν τόσο απελπιστική ανάγκη και θα τις συνεχίσουμε», ενώ θα «εργαζόμαστε χωρίς διακοπή για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει μέσω χερσαίων οδών», ανέφερε η προεδρία των ΗΠΑ.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής της στο Ισραήλ, παρότρυνε να αυξηθούν μαζικά οι παραδόσεις τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας με τη διευκόλυνση της διέλευσης φορτηγών.

«Κόσμος πεθαίνει για μια κονσέρβα με τόνο», έλεγε προχθές ο Μοχάμαντ αλ Σαμπάουι, κάτοικος του θυλάκου, δείχνοντας στην κάμερα τη μοναδική κονσέρβα με τρόφιμα που μπόρεσε να μαζέψει. Όχι μακριά, άλλος άνδρας είπε πως έπαιξε τη ζωή του κορόνα γράμματα για μια κονσέρβα με φασόλια που «θα μοιραστεί με 18 ανθρώπους».

«Καταστροφική»

Ισραηλινά στρατεύματα περικύκλωσαν χθες το συγκρότημα του νοσοκομείου Νάσερ, στην πόλη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Περίπου ένα χιλιόμετρο από εκεί, το νοσοκομείο Άμαλ έχει τεθεί πλέον «εκτός λειτουργίας», έχει «σταματήσει να λειτουργεί εντελώς», ανέφερε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

«Το εξαναγκαστικό κλείσιμο του νοσοκομείου αλ Άμαλ, μιας από τις ελάχιστες εναπομείνασες ιατρικές εγκαταστάσεις στον νότο, έχει βαθιές συνέπειες, θέτοντας σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές», κατήγγειλε από την πλευρά της η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΣΕΣ), σύμφωνα με την οποία η κατάσταση του συστήματος υγείας είναι «καταστροφική», έπειτα από πεντέμισι μήνες πολέμου.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς προχώρησε με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας σε επίθεση άνευ προηγουμένου σε τομείς της νότιας ισραηλινής επικράτειας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.160 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Κατά ισραηλινές πηγές, άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν εκείνη την ημέρα, από τους οποίους πάνω από 130 πιστεύεται πως εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακο – όμως 34 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Σε αντίποινα, η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς, κίνημα που χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση. Στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού είχαν χάσει τη ζωή τους μέχρι χθες τουλάχιστον 32.414 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, κατά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Φέρτε τους ξανά σπίτι»

Προχθές Δευτέρα, με απόφασή του που έχει, τουλάχιστον στη θεωρία, δεσμευτικό χαρακτήρα δυνάμει του διεθνούς δικαίου, το ΣΑ του ΟΗΕ απαίτησε να τεθεί σε εφαρμογή «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου.

Επιπλέον, το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ απαίτησε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και μια αποχή, αυτή των ΗΠΑ, που επέλεξαν να μην ασκήσουν το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουν, κάτι που έκαναν τρεις φορές για να καταρρίψουν σχέδια αποφάσεων που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός.

Έξαλλη με τον βασικό της σύμμαχο, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε την ακύρωση της αναμενόμενης επίσκεψης υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον για να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η ενδεχόμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα, στην οποία εναντιώνεται η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, για την οποία θα ήταν προτιμότερο να γίνουν στοχευμένα πλήγματα εναντίον ηγετών της Χαμάς.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας ο Λόιντ Όστιν χαρακτήρισε χθες «υπερβολικά υψηλές» τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων και «υπερβολικά μικρή» την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που διανέμεται στη Λωρίδα της Γάζας, υποδεχόμενος τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, που συνεχίζει την επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Το Κατάρ, που μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις εκ του σύνεγγυς ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, διαβεβαίωσε χθες πως οι συνομιλίες για την κήρυξη ανακωχής και την ανταλλαγή ομήρων με φυλακισμένους συνεχίζονται, παρότι τα μέρη επέρριψαν το ένα στο άλλο την ευθύνη για την απουσία προόδου.

Στην ισραηλινή μητρόπολη Τελ Αβίβ, μέλη οικογενειών ομήρων διαδήλωσαν χθες βράδυ για να ζητήσουν από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία.

«Η ισραηλινή αντιπροσωπεία (…) πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί εντός των δυνάμεών της για να κλειστεί συμφωνία και να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους. Μην ασχολείστε με ασήμαντες λεπτομέρειες. Πιάστε δουλειά και φέρτε τους ξανά σπίτι τώρα!», απαίτησε η Αγιάλα Μέτσγκερ, νύφη του Γιοράμ Μέτσγκερ, ομήρου της Χαμάς.