Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε για πρώτη φορά ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τη Δευτέρα το πρώτο του ψήφισμα που καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείχαν, επιτρέποντας την ψήφισή του.

Το ψήφισμα, το οποίο υποστηρίζεται από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ρωσίας, απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του μήνα του ισλαμικού Ραμαζανιού και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Τέσσερα προηγούμενα ψηφίσματα κατάπαυσης του πυρός είχαν αποτύχει, συμπεριλαμβανομένου ενός που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή.

Η αποχή των ΗΠΑ είναι πιθανό να επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ εν μέσω οξείας διαφωνίας για τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

Ο μουσουλμανικός ιερός μήνας ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 9 Απριλίου – πράγμα που σημαίνει ότι το συμβούλιο ζητά εκεχειρία δύο εβδομάδων, αν και το σχέδιο αναφέρει ότι η παύση των μαχών θα πρέπει να οδηγήσει «σε μόνιμη και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

Το ισραηλινό Channel 12 μετέδωσε μετά την ψηφοφορία ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον, καθώς οι ΗΠΑ δεν άσκησαν βέτο στην πρόταση.