Politico: «Μάχη προπαγάνδας» Μόσχας και Κιέβου για το μακελειό - O Πούτιν δεν αναγνωρίζει την ευθύνη του ISIS

Την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος έχει επίσημα την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Μόσχα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν προκαλεί αίσθηση με την στάση του, προσπαθώντας να επιρρίψει ευθύνες στην Ουκρανία.

Από το διάγγελμά του κιόλας, ανέφερε πως οι τρομοκράτες ετοιμάζονταν να διαφύγουν μέσω Ουκρανίας, έχοντας μάλιστα και βοήθεια από την κυβέρνηση του Ζελένσκι.

Ενα επιχείρημα που όχι μόνο έχει απορρίψει το Κίεβο,αλλά το σχολιάζει ως «δειλό» και «προβλέψιμο» τον Πούτιν, ως προς τα που θα ρίξει τις ευθύνες για το μακελειό με τους 137 νεκρούς.

Η Μόσχα και η Ουκρανία, με αφορμή το θλιβερό περιστατικό, «επιδίδονται σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν ένα αφήγημα μετά την επίθεση, και με τις δύο πλευρές να είναι αποφασισμένες να εδραιώσουν την άποψή τους ως κυρίαρχη» όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά το Politico, την ώρα που οι πολίτες της Μόσχας προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ.

Το Κρεμλίνο λέξη για τον ISIS, η Ουκρανία λέει η Ρωσία «σκηνοθέτησε» την επίθεση

Και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε αφήσει υπονοούμενα, τονίζοντας πως αν εμπλέκεται η Ουκρανία, θα απαντήσει σκληρά η Μόσχα. Απείλησε μάλιστα ανοιχτά ακόμη και την ουκρανική κυβέρνηση.

«Εάν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου, πρέπει να βρεθούν όλοι και να καταστραφούν ανηλεώς ως τρομοκράτες. Οι επίσημοι εκπρόσωποι του κράτους δεν θα έμειναν άτρωτοι» έγραψε στο Telegram.

Ωστόσο, ήρθε η ανάληψη της ευθύνης της επίθεσης από τον ISIS, με το Κρεμλίνο όμως να μην έχει προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο. Αντίθετα, ο Πούτιν συνεχίζει να χρεώνει το τρομοκρατικό χτύπημα στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο εξαπέλυσε πυρά με τη σειρά του κατά της Μόσχας και του Πούτιν, κάνοντας λόγο για «σκηνοθετημένη επίθεση» από τις «ειδικές υπηρεσίες του Πούτιν», καθώς και για «σκόπιμη πρόκληση» που αποσκοπούσε να δικαιολογήσει «ακόμη πιο σκληρές επιθέσεις στην Ουκρανία».

«Η δημόσια εκτέλεση ανθρώπων στη Μόσχα πρέπει να γίνει κατανοητή ως η απειλή του Πούτιν για ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου», προειδοποίησε η HUR. «Ο Πούτιν έχει μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση τέτοιων τρομοκρατικών επιθέσεων για να ενισχύσει τη δική του εξουσία», πρόσθεσε το Politico.

Οι επιθέσεις του 1999 που «βοήθησαν» τον Πούτιν να γίνει ισχυρός και η σύνδεση με ISIS

Η ιστοσελίδα κάνει μια αναφορά σε επιθέσεις του 1999 σε τέσσερις πολυκατοικίες στη Ρωσία όπου πάνω από 300 άτομα σκοτώθηκαν. Τότε την επίθεση είχαν κάνει Τσετσένοι, με τον Πούτιν, ο οποίος μόλις είχε εκλεγεί πρωθυπουργός, να ενισχύει για πρώτη φορά σε μεγάλο βαθμό την δημοφιλία του και να πάρει την προεδρία της χώρας στη συνέχεια, διαδεχόμενος τον Μπόρις Γιέλτσιν.

Και τότε υπήρχαν θεωρίες και ερωτήματα για το αν οι βομβιστικές επιθέσεις ήταν οι λεγόμενες «επιχειρήσεις ψευδούς σημαίας» που πραγματοποιήθηκαν από τις ίδιες τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, προκειμένου να δικαιολογηθεί ο πόλεμος της Τσετσενίας.

«Η επίθεση στη Μόσχα θυμίζει την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους το 2015 στο θέατρο Bataclan στο Παρίσι, όπου άφησε πίσω του 90 νεκρούς. Οι πυροβολισμοί της Παρασκευής είχαν επίσης ομοιότητες με την πολιορκία του θεάτρου Nord Ost το 2002, όταν μια ομάδα Τσετσένων ενόπλων και γυναικών κατέλαβαν ένα κατάμεστο θέατρο στην ανατολική Μόσχα και απαίτησαν τον τερματισμό του Δεύτερου Πολέμου της Τσετσενίας. Μια αποτυχημένη διάσωση από τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις, με τη χρήση θανατηφόρου αερίου ύπνου, άφησε περισσότερους ομήρους νεκρούς από όσους σκοτώθηκαν από τους ισλαμιστές ενόπλους» γράφει το Politico.

«Πολλά μέλη της ισλαμιστικής τσετσενικής αυτονομιστικής ομάδας που ήταν πίσω από την επίθεση στο θέατρο θα μετακινούνταν αργότερα και θα στρατολογούνταν στο ISIS, στη Συρία. Οι Τσετσένοι άρχισαν να φτάνουν στη Συρία από το 2011. Αποτελούσαν το δεύτερο μεγαλύτερο απόσπασμα των ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και ο αριθμός τους ήταν επίσης δυσανάλογα υψηλός στην παράταξη της Αλ Κάιντα στη Συρία. Μαχητικά σκληραγωγημένοι και έμπειροι, αρκετοί Τσετσένοι αναδείχθηκαν σε διοικητές του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων των Ουμάρ Σισάνι και Σαλαχουντίν Σισάνι» προσθέτει.

Ο Πούτιν θα επιμείνει στο αφήγημα περί εμπλοκής της Ουκρανίας

Να σημειωθεί πως οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας εκτιμούν ότι 1.700 με 3.000 Τσετσένοι, μαζί με άλλους μαχητές από τον Βόρειο Καύκασο, πήγαν στη Συρία για να πολεμήσουν.

«Παρά την ανάληψη ευθύνης του Ισλαμικού Κράτους για τη σφαγή της Παρασκευής στη Μόσχα, το Κρεμλίνο πιθανότατα θα εκμεταλλευτεί τις δολοφονίες στην αίθουσα συναυλιών για σκοπούς προπαγάνδας. Η κυβέρνηση του Πούτιν πιθανότατα θα συνεχίσει να υποδηλώνει ότι η Ουκρανία εμπλέκεται κατά κάποιο τρόπο, παρόλο που η επίθεση ήταν «τρομοκρατική ενέργεια, τελεία», υποστήριξε ο Σαμ Γκριν, αναλυτής στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, σε μια ανάρτησή του στο X.

«Έχοντας αποτύχει να το αποτρέψει, το Κρεμλίνο πιθανότατα θα αναζητήσει έναν τρόπο να το χρησιμοποιήσει, κάτι που μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ότι κατηγορεί την Ουκρανία», έγραψε ο Γκριν λίγο πριν ο Πούτιν στο διάγγελμά του, ρίξει όντως ευθύνες στο Κίεβο.