Εφόσον αποδειχθεί ακριβής ο ισχυρισμός παρακλαδιού του ISIS ότι κρύβεται πίσω από το μακελειό στη Μόσχα θα προστεθεί σε μια σειρά ισλαμιστικών επιθέσεων εντός ή κατά της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια.
Το 2015 ένα ρωσικό αεροσκάφος με 224 επιβαίνοντες, στην πλειονότητά τους Ρώσοι, ανατινάχθηκε πάνω από τη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο και την ευθύνη ανέλαβε ο ISIS, ο οποίος δημοσίευσε αργότερα φωτογραφία της εκρηκτικής συσκευής.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2017, βομβιστική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, που προκάλεσε τον θάνατο 15 ανθρώπων, αποδόθηκε σε ισλαμιστές εξτρεμιστές.
Ισλαμιστές αντάρτες μάχονται εδώ και δεκαετίες κατά των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή του βορείου Καυκάσου. Πολλοί εξ’ αυτών συνέρρευσαν στη Συρία για να ενταχθούν στον ISIS, όταν συστάθηκε προ δεκαετίας η τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με ειδικούς ορισμένοι μαχητές που δρουν στη ρωσική περιοχή του βορείου Καυκάσου έχουν δηλώσει πίστη και αφοσίωση στο Ισλαμικό Κράτος.
Αλλά το συγκεκριμένο παρακλάδι που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στη Μόσχα, ο ISIS-K είναι το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους- Χορασάν, μια παλιά ονομασία περιοχής που περιλαμβάνει τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν.
Προσοχή! Οι εικόνες στο βίντεο είναι σκληρές!
‼️‼️VIOLENT CONTENT ‼️‼️
Five terrorists mercilessly shoot visitors cornered in Crocus City Hall with automatic rifles.
Preliminarily, no fewer than 15 people have died. pic.twitter.com/rqLHZDk66D
— 301 Military (@301military) March 22, 2024
Το παρακλάδι αυτό κατηγορεί τη Μόσχα για ωμότητες εις βάρος μουσουλμάνων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Τσετσενία και τη Συρία, αλλά και για την εισβολή των σοβιετικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.
Πώς θα αντιδράσει η Μόσχα;
Η ανάληψη της ευθύνης από το παρακλάδι του ISIS – λίγες μέρες μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν – έγινε μέσω ενός από τους επίσημους λογαριασμούς της τρομοκρατικής οργάνωσης, που έχει στο παρελθόν προβεί σε κάποιες περιπτώσεις σε ψευδείς ισχυρισμούς.
Αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για την εμπλοκή του ISIS στο μακελειό στη Μόσχα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CBS ότι η Ουάσιγκτον διαθέτει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμού του Ισλαμικού Κράτους.
Ο τρόπος που έδρασαν οι μακελάρηδες – με πυρά αδιακρίτως προκειμένου να προκαλέσουν τον θάνατο όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων – είναι χαρακτηριστικός του τρόπου δράσης των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ υπάρχουν ομοιότητες, επί παραδείγματι, με το πολύνεκρο χτύπημα τζιχαντιστών του ISIS στο συναυλιακό χώρο του Bataclan στο Παρίσι το 2015.
To ερώτημα αναφορικά με το ποιος κρύβεται πίσω από το χθεσινό χτύπημα στη Μόσχα έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία λόγω των διεθνών συμφραζομένων. Ουκρανοί αξιωματούχοι και οι σύμμαχοί τους ανησυχούν μήπως η Ρωσία κατηγορήσει το Κίεβο για την επίθεση.
Πάντως η Ουάσιγκτον επιμένει ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητεί τον ισχυρισμό του ISIS. Στις 7 Μαρτίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει τους Αμερικανούς υπηκόους ότι παρακολουθούσε αναφορές για επικείμενα σχέδια εξτρεμιστών να στοχοθετήσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα και μετά το χθεσινό μακελειό συμβούλεψε τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία.
Δύο πηγές που έχουν γνώση των πληροφοριών ανέφεραν, σύμφωνα με το CNN, ότι από τον περασμένο Νοέμβριο υπήρχε συνεχής ροή πληροφοριών ότι ο ISIS-K ήταν αποφασισμένος να εξαπολύσει επίθεση στη Ρωσία.
Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Άντριαν Γουάτσον, είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε πληροφορίες για σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα – που θα στοχοθετούσε πιθανώς και συναυλίες – κι αυτό ήταν που ώθησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκδώσει την οδηγία. «Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε την πληροφορία αυτή στις Ρωσικές Αρχές σύμφωνα με τη μακρά πολιτική “του καθήκοντος προειδοποίησης”», είπε η Γουάτσον.
Αλλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε την περασμένη Τρίτη ως «προκλητική» την αμερικανική προειδοποίηση υποστηρίζοντας ότι μοιάζει με «ωμό εκβιασμό και πρόθεση εκφοβισμού και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας».
Εντός του Μαρτίου οι Ρωσικές Αρχές απέτρεψαν αρκετές επιθέσεις που σχετίζονταν με τον ISIS σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti. Στις 3 Μαρτίου έξι μέλη του ISIS σκοτώθηκαν στη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο Ινγκούς Καραμπουλάκ της Ινγκουσετίας. Στις 7 Μαρτίου οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας «εξουδετέρωσαν» πυρήνα της απαγορευμένης οργάνωσης «Βιλαγιάτ Κορασάν» στην περιοχή Καλούγκα, ο οποίος σχεδίαζε επίθεση κατά συναγωγής στη Μόσχα. Ενώ στις 20 Μαρτίου το ίδιο πρακτορείο ανέφερε ότι συνελήφθη ο διοικητής μιας ομάδας μαχητών του ISIS.
Κι ενώ το ερώτημα είναι κατά πόσον θα μπορούσε να είχε αποτραπεί το χθεσινό μακελειό στη Μόσχα, η πίεση αυτή τη φορά είναι ίσως είναι εντονότερη στις ρωσικές Αρχές αναφορικά με το τι θα πουν επίσημα και το πώς θα αντιδράσουν.