Διεθνείς πιέσεις για την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους - Χάνουν την υπομονή τους με τον Νετανιάχου οι ΗΠΑ

Η Ισπανία συμφώνησε με την Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας για την Ισπανία, ο Σάντσεθ τόνισε πως αναμένει ότι η αναγνώριση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τετραετούς κοινοβουλευτικής περιόδου που ξεκίνησε πέρυσι. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία επετεύχθη μετά από συνάντηση με τους ομολόγους του από την Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα το πρωί.

«Συμφωνούμε ότι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή είναι μέσω της εφαρμογής μιας λύσης δύο κρατών, με τα κράτη Ισραήλ και Παλαιστίνη να ζουν δίπλα-δίπλα, με ειρήνη και ασφάλεια», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιρλανδία μετά τη συνάντηση.

Αραβικά κράτη και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν σε μια συνάντηση στην Ισπανία τον Νοέμβριο ότι μια λύση δύο κρατών είναι η απάντηση στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση. Από το 1988, 139 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν ζητούν τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

Στο μεταξύ, πάνω από το ένα τρίτο των Δημοκρατικών γερουσιαστών είχαν καλέσει τον Τζο Μπάιντεν να πιέσει περισσότερο για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, την ώρα που η Ουάσινγκτον εμφανίζεται να χάνει την υπομονή της απέναντι στον στενό σύμμαχό της, το Ισραήλ.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται μετά την ομιλία του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, του Τσακ Σούμερ, ο οποίος αιφνιδίασε ζητώντας τη διεξαγωγή νέων εκλογών στο Ισραήλ και επικρίνοντας ανοιχτά την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον πόλεμο απέναντι στη Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή «έφτασε σε κρίσιμο σημείο» και αυτό απαιτεί από τις ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα από το να «διευκολύνουν» απλώς τις συζητήσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, γράφουν στην ανοιχτή επιστολή τους οι 19 γερουσιαστές με επικεφαλής τον Τομ Κάρπερ, πολιτικό σύμμαχο του Τζο Μπάιντεν εδώ και πολλά χρόνια.

«Ζητάμε επομένως από την κυβέρνηση Μπάιντεν να εφαρμόσει γρήγορα και να δώσει στη δημοσιότητα ένα σχέδιο που θα περιγράφει τα αναγκαία μέτρα» για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτουν οι γερουσιαστές. Το κράτος αυτό ωστόσο θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένο, να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκηρύξει τη Χαμάς, το παλαιστινιακό κίνημα που εξαπέλυσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Το Ισραήλ θα στείλει στρατό στη Ράφα με ή χωρίς την αμερικανική στήριξη, είπε ο Νετανιάχου στον Μπλίνκεν

Εν τω μεταξύ, την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να στείλει στρατό για χερσαία έφοδο στη Ράφα εξέφρασε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ.

Η Ράφα είναι πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί, και ότι το Ισραήλ θα το πράξει αυτό με ή χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι ανακοίνωσε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται στο Ισραήλ ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να νικηθεί το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς χωρίς να προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός στη Ράφα.

«Και του είπα ότι ελπίζω ότι θα το κάνουμε με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά αν χρειαστεί – θα το κάνουμε μόνοι μας», τόνισε. Νωρίτερα, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάσχεση 8.000 στρεμμάτων γης στην κοιλάδα του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση γης από παλαιστινιακό έδαφος μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο το 1993, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση κατά του εποικισμού Peace Now.