Κύπρος: Διαφωνία Χριστοδουλίδη - Εισαγγελέα για απονομή χάρης σε 82χρονο κατάδικο που πυροβόλησε κλέφτη

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε δημοσίως τη διαφωνία του με τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, για την πρόθεση του να απονείμει χάρη σε 82χρονο ο οποίος προσφάτως καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών, γιατί είχε πυροβολήσει με κυνηγετικό όπλο, τραυματίζοντας έναν 67χρονο, ο οποίος είχε μπει στην αυλή του σπιτιού του για να κλέψει.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποκάλυψε την πρόθεση του να δώσει προεδρική χάρη στον ηλικιωμένο για ανθρωπιστικούς λόγους. Ωστόσο σύμφωνα με το κυπριακό Σύνταγμα, η άσκηση αυτού του προνομίου του Προέδρου προϋποθέτει την σύμφωνη γνώμη του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Οι δύο επικεφαλής της κυπριακής Εισαγγελίας, διαφώνησαν και δεν συγκατανεύουν στην απονομή χάρης, θεωρώντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του Δικαστηρίου. Η πλευρά του 82χρονου έχει κάνει έφεση, αλλά στη Κύπρο η έφεση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου παραμένει υπό κράτηση και βρίσκεται φρουρούμενος στο Νοσοκομείο λόγω σοβαρής καρδιακής πάθησης, ενώ η κατάσταση της υγείας παρουσιάζει επιδείνωση.

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε πως ο ίδιος αντιμετωπίζει την υπόθεση με ανθρωπιστικά κριτήρια ενώ οι Εισαγγελείς με αμιγώς νομικά.

Οι δικηγόροι του 82χρονου έχουν ασκήσει έφεση ζητώντας αναστολή της ποινής που του επιβλήθηκε. Είναι όμως άγνωστο πότε θα εκδικαστεί η έφεση και βεβαίως το αποτέλεσμα της. Μέχρι τότε θα συνεχίσει να εκτίει την ποινή του.

Ο 82χρονος τον περασμένο Ιούνιο ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στο χωριό Άλασσα της Λεμεσού, διαπίστωσε διακοπή ηλεκτροδότησης και πήγε να δει αν υπήρξε κάποια πτώση του διακόπτη που βρισκόταν έξω από το σπίτι. Πήρε μαζί του το κυνηγετικό όπλο γιατί σε τέσσερις περιπτώσεις στο παρελθόν είχε αντιληφθεί ότι άγνωστοι έμπαιναν στο περιβόλι του και έκλεβαν τα χάλκινα καλώδια της ηλεκτροδότησης. Μάλιστα είχε ενημερώσει την αστυνομία η οποία δεν είχε κάνει κάποια ενέργεια.

Το βράδυ του Ιουνίου όταν βγήκε έξω από το σπίτι είδε κάποιον άγνωστο που προσπαθούσε να κλέψει καλώδια της ηλεκτρικής εγκατάστασης στο περιβόλι του. Αρχικώς ο 82χρονος είπε πως πυροβόλησε στον αέρα για να τον εκφοβίσει. Κάλεσε την αστυνομία η οποία όταν πήγε στο σπίτι βρήκε σε κοντινή απόσταση έναν 67χρονο ο οποίος είχε τραυματιστεί από σκάγια κυνηγετικού στη πλάτη.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο και παρά την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόταν κατάφερε να επιβιώσει και πήρε εξιτήριο μετά από μερικούς μήνες. Λόγω της κατάστασης του δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του.

Ασκήθηκε όμως δίωξη κατά του 82χρονου για απόπειρα φόνου. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση προκαλώντας την ‘εντονη αντίδραση του περιβάλλοντος του, το οποίο υποστήριξε ότι ουσιαστικά πρόκειται για θανατική ποινή, καθώς λόγω της ηλικίας αλλά και της κατάστασης της υγείας του δεν θα μπορέσει να αντέξει τον εγκλεισμό.

Μετά την άρνηση του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα να συγκατανεύσουν σε απονομή προεδρικής χάρης, αναμένονται άλλες κινήσεις προς τη κατεύθυνση της αποφυλάκισης του 82χρονου, οι οποίες όμως δεν έχουν γίνει γνωστές.