Συγκρότηση κοινής στρατιωτικής δύναμης αποφάσισε ο Αραβικός Σύνδεσμος

Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησαν οι επικεφαλής των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου καθώς συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο, στη συγκρότηση μιας κοινής στρατιωτικής δύναμης, η οποία θα έχει κυρίως στόχο να πολεμήσει «τις τρομοκρατικές οργανώσεις» ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Έδωσαν μάλιστα  διορία ενός μήνα προκειμένου να οριστεί η σύνθεση της δύναμης αυτής, οι τρόποι και τα μέσα δράσης της και να διευκρινιστούν οι στόχοι της.

«Οι Άραβες ηγέτες συμφώνησαν καταρχήν στη συγκρότηση μια αραβικής στρατιωτικής δύναμης» δήλωσε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος του οποίου η χώρα έχει την, εκ περιτροπής, προεδρία του Αραβικού Συνδέσμου, αυτήν την περίοδο. Ο Σίσι δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια ως προς την σύνθεση, την μορφή και τους στόχους της δύναμης αυτής.

Οι 21 αρχηγοί κρατών και μοναρχιών που ήταν παρόντες ή εκπροσωπούνταν εκ των 22 κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου (περιλαμβανομένου του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς) συμφώνησαν επί μιας πρότασης ψηφίσματος που είχε παρουσιάσει η Αίγυπτος, εδώ και πολλούς μήνες, με την οποία προτεινόταν η συγκρότηση μιας τέτοιας κοινής δύναμης. Η έδρα της Συρίας παραμένει κενή μετά το «πάγωμα» της συμμετοχής του Μπάσαρ αλ Άσαντ, πριν από περίπου δύο χρόνια λόγω των συγκρούσεων που σημειώνονται μέχρι και σήμερα στη Συρία.

Στο σχέδιο ψηφίσματος αναφέρεται ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει επανειλημμένως επισημάνει την «επιτακτική ανάγκη» να συγκροτηθεί μια τέτοια δύναμη προκειμένου «να πολεμήσει εναντίον των τρομοκρατών» στην πρώτη γραμμή των οποίων θέτει το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε». «Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Συνόδου (τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι), προσκαλεί μία αντιπροσωπεία αξιωματούχων υπό την επίβλεψη των αρχηγών των γενικών επιτελείων εθνικής άμυνας των κρατών μελών, η οποία θα έχει περιθώριο ενός μήνα προκειμένου να εξετάσει κάθε πλευρά της αυτής της κοινής στρατιωτικής δύναμης και να προχωρήσει σε συστάσεις σχετικά με τις διαδικασίες, τους μηχανισμούς και τον προϋπολογισμό της» τονίζεται στο ψήφισμα που ενέκρινε ο Σύνδεσμος.

Η ανακοίνωση για δημιουργία ενιαίας στρατιωτικής δύναμης συμπίπτει χρονικά με την συμμετοχή αρκετών αραβικών χωρών σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις, με πιο πρόσφατη την ανάμιξη της Σ. Αραβίας με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, προς το παρόν, στις σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε σουνιτικές φυλές και το στρατό της Υεμένης και στους σιίτες ενόπλους αντάρτες Χούθι, που έχουν καταλάβει μεγάλο τμήμα της χώρας.