ΗΠΑ: Η Ρωσία προσπαθεί να διχάσει τη Δύση με τη διαρροή της συνομιλίας Γερμανών αξιωματικών

Πυρά κατά της Ρωσίας για απόπειρα πρόκλησης διχασμού μεταξύ της Ουκρανίας και των συμμάχων της με τη διαρροή υποκλαπείσας συνομιλίας τεσσάρων ανώτατων αξιωματικών της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ.

Η διευθύντρια του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RT, Μαργαρίτα Σιμονιάν, δημοσίευσε ένα υποκλαπέν ηχητικό ντοκουμέντο διάρκειας 38 λεπτών με τέσσερις Γερμανούς αξιωματικούς – ανάμεσά τους και ο αρχηγός της Luftwaffe, Ίνγκο Γκέρχαρτς να συζητούν το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων Taurus στην Ουκρανία αργά την Παρασκευή.

Το Σάββατο, το υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο επιβεβαίωσε ότι το ηχητικό ντοκουμέντο ήταν γνήσιο και ότι η συνομιλία είχε υποκλαπεί με την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς να διατάζει κατεπείγουσα έρευνα, την οποία ανέλαβε η υπηρεσία αντικατασκοπείας (MAD).

«Πρόκειται για μια τολμηρή προσπάθεια, μια ξεκάθαρη προσπάθεια των Ρώσων να φέρουν διχόνοια, να σπείρουν τον διχασμό και να κάνουν να φανεί ότι η Δύση δεν είναι ενωμένη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Στο ίδιο μήκος κύματος η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τη ρωσική διαρροή «υβριδική επίθεση με στόχο να προκαλέσει ανασφάλεια και να μας διαιρέσει».

Τι είπε ο Κίρμπι για τις ρωσικές διαρροές

Στην επίμαχη συνομιλία τους μέσω Διαδικτύου, οι τέσσερις Γερμανοί αξιωματικοί συζητούν την πιθανότητα εφοδιασμού της Ουκρανίας με γερμανικούς πυραύλους κρουζ Taurus βεληνεκούς περίπου 500 χλμ. – ενδεχόμενο που έχει αποκλείσει δημοσίως ο καγκελάριος Σολτς.

Ο Τζον Κίρμπι είπε ότι η Ρωσία προσπαθεί να κάνει να φανεί ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν έχει ενιαία άποψη σε ό,τι κάνουν» για το Κίεβο.

«Συνεργαζόμαστε όλοι σε μια προσπάθεια για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και οι Γερμανοί μετέχουν σε αυτή. Κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τι θα κάνει και οι Γερμανοί έχουν μετάσχει με σημαντικούς τρόπους», είπε.

Το ηχητικό απόσπασμα που διέρρευσαν οι Ρώσοι περιλαμβάνει και αναφορές ότι η Γερμανία ίσως χρειαστεί να στείλει προσωπικό στην Ουκρανία για τον χειρισμό των πυραύλων Taurus, όπως έκαναν οι Βρετανοί οι οποίοι έστειλαν στην Ουκρανία αριθμό στρατιωτών τους για να χειρίζονται τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ είπε στους δημοσιογράφους ότι η ρωσική διαρροή είναι θέμα προς διερεύνηση από τη Γερμανία και ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Βερολίνο για την υποστήριξη του Κιέβου.

Η αντίδραση της Γερμανίας στις ρωσικές υποκλοπές

Ο καγκελάριος Σολτς χαρακτήρισε τη ρωσική διαρροή το Σαββατοκύριακο «πολύ σοβαρό ζήτημα».

«Θα ερευνηθεί πολύ προσεκτικά, πολύ εντατικά και πολύ γρήγορα», υποσχέθηκε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρώμη.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει «πόλεμο πληροφοριών», χρησιμοποιώντας τη διαρροή «για να μας αποσταθεροποιήσει». Κι εξέφρασε την ελπίδα «να μην πετύχει τον στόχο του ο Πούτιν».

Ο γερμανικός στρατός ερευνά πώς υπέκλεψαν οι Ρώσοι τη συνομιλία των τεσσάρων Γερμανών αξιωματικών, ενώ η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, είπε ότι η Γερμανία πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα για να προστατευτεί από τη ρωσική κατασκοπία.