Στους 10 οι νεκροί από τη φωτιά σε κτίριο στη Βαλένθια - Συγκλονίζουν μαρτυρίες των κατοίκων

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Πέμπτη (22/2) σε συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Βαλένθια της Ισπανίας, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Την ίδια στιγμη, 15 άνθρωποι αγνοούνται.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις 17:30 (τοπική ώρα, 18:30 ώρα Ελλάδος) στον 4ο όροφο του κτιριακού συγκροτήματος και εξαπλώθηκε με απίστευτη ταχύτητα. «Σαν να ήταν από άχυρο» το κτίριο, είπε χαρακτηριστικά ένας αυτόπτης μάρτυρας στην ισπανική τηλεόραση. «Ο ισχυρός άνεμος ήταν ο κύριος παράγοντας που εξαπλώθηκε η φωτιά», είπε ο ιδιοκτήτης γειτονικού ανθοπωλείου.

Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών, απεγκλωβίστηκαν αρκετοί ένοικοι.

Δείτε βίντεο:

«Άρπαξα τον γιο μου κι έτρεξα»

Μια γυναίκα που βρισκόταν μέσα σε μία από τις πολυκατοικίες όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά και κατάφερε να διαφύγει, είπε στο BBC πώς κατάφερε να βγει με τον γιο της.

Η Gala Kotova είναι Ουκρανή και διέφυγε από τον πόλεμο εκεί πριν από δύο χρόνια. «Ήμουν στη βεράντα και μιλούσα στο τηλέφωνο και παρατήρησα τον καπνό. Ο καπνός γινόταν όλο και πιο έντονος».

Είπε ότι φόρεσε ό,τι μπορούσε να βρει, άρπαξε τον γιο της και τα διαβατήριά τους και έτρεξε στον δρόμο.

«Τα πάντα καίγονταν πολύ γρήγορα και ο άνεμος βοήθησε να εξαπλωθεί η φωτιά κατά μήκος του κτιρίου» τόνισε.

Δείτε φωτογραφίες:

valenthia-fotia2
valenthia-fotia1
valenthia-fotia3
valenthia-fotia5
valenthia-fotia4

«Ο θυρωρός μας είναι ένας ήρωας που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα»

Ένας άλλος κάτοικος, ο Μανουέλ, περιέγραψε πώς ο θυρωρός του κτιρίου, ο Τζουλιάν, πήγε από πόρτα σε πόρτα προειδοποιώντας τους γείτονες ότι έπρεπε να βγουν έξω.

«Είναι ένας μικρός ήρωας» πρόσθεσε ο κάτοικος του Campanar. Είπε στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ότι όλα συνέβησαν σε «10-15 λεπτά».

Ο Μανουέλ έσπευσε να βγει από το κτίριό του, χωρίς τα έγγραφά του ή τα υπάρχοντά του, αφού ειδοποίησε τη μητέρα του και τους γείτονές του για την κατάσταση.

Ένα τοπικό ξενοδοχείο έδωσε καταφύγιο σε αυτόν και τη μητέρα του, μαζί με άλλους κατοίκους που βγήκαν από το κτίριο με ασφάλεια.

«Είμαστε τυχεροί. Υπάρχουν άνθρωποι που τηλεφωνούν στα παιδιά τους κι εκείνα δεν απαντούν» είπε.

Η Βαλένθια κήρυξε τριήμερο πένθος

Η Βαλένθια κήρυξε τριήμερο πένθος μετά τη χθεσινοβραδινή φονική πυρκαγιά.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της, η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης ανέφερε ότι «θα αφήσει τις σημαίες μεσίστιες» στο γήπεδο της και ανέβαλε τον αγώνα του Σαββάτου με την Granada CF.