Η περιπέτεια για τον Λαβρόφ στη Βραζιλία - Αρνήθηκαν να ανεφοδιάσουν το αεροσκάφος του

Mπορεί να ήταν όλα προγραμματισμένα με ακρίβεια για τη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, ωστόσο οι συνομιλίες των δύο πολιτικών ανδρών κόντεψαν να μην γίνουν λόγω της άρνησης της βραζιλιάνικης εταιρείας Vibra Energia να ανεφοδιάσει, με κηροζίνη, το αεροπλάνο της αλεπούς της ρωσικής διπλωματίας.

Όπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος AeroTelegraph», μετά τη συνάντηση των ηγετών της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Λαβρόφ έπρεπε να πετάξει στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα, Ωστόσο, ο Ρώσος διπλωμάτης δεν μπορούσε να ανεφοδιάσει το κυβερνητικό του αεροσκάφος Il-96. Ο Λαβρόφ έπρεπε να πετάξει με το αεροσκάφος του Βραζιλιάνου ομολόγου του.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Vibra Energia αρνήθηκε να ανεφοδιάσει το αεροπλάνο του Λαβρόφ υπό τον φόβο ότι θα κινδύνευε με νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Χωρίς πρόσθετη κηροζίνη, το ρωσικό αεροσκάφος «Il-76» δεν θα είχε αρκετά καύσιμα για την επόμενη πτήση προς την Καζαμπλάνκα (Μαρόκο), όπου θα ανεφοδιαστεί ξανά και στη συνέχεια θα πετάξει προς τη Ρωσία σε διαδρομές που παρακάμπτουν τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας διαβουλεύτηκε με την Πολεμική Αεροπορία της χώρας σχετικά με τη διαθεσιμότητα κηροζίνης στην αεροπορική βάση Galeão, αλλά ο στρατός ανέφερε ότι ήταν ανεπαρκής.

Μετά την τελική άρνηση ανεφοδιασμού, η βραζιλιάνικη πλευρά κάλεσε τον Λαβρόφ να αφήσει το αεροσκάφος του, τύπου «Il-76» στο Ρίο ντε Τζανέιρο και να πετάξει στην πρωτεύουσα, ως συνεπιβάτης στο αεροπλάνο του υπουργού Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρο Βιέιρα. Στη συνέχεια, το ίδιο αεροπλάνο θα επέστρεφε τον Λαβρόφ στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου, τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πέταξε στη Μπραζίλια χωρίς όμως να μπορούν σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την αρχή πάντως τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τον Λαβρόφ στην πτήση του προς τη Βραζιλία, σχολιάζει η Bild.

Εφόσον ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος είναι κλειστός για τα ρωσικά αεροπλάνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έπρεπε να κάνει μια μεγάλη παράκαμψη για να φθάσει στον προορισμό του.

Αντί να πετάξει απευθείας από τη Μόσχα στο Ρίο ντε Τζανέιρο πήγε μέσω Τουρκίας, Μαρόκου και Κούβας στη Νότιο Αμερική, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Στη συνάντησή του με τον Λούλα ντα Σίλβα, ο Σεργκέι Λαβρόφ «εξέθεσε τις θέσεις της Ρωσίας όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία». Αυτό ανέφερε η κυβέρνηση της Βραζιλίας στην ανακοίνωση Τύπου αναφορικά με τη συνάντησή τους στην Μπραζίλια, που ολοκληρώθηκε χωρίς συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος Λούλα από την πλευρά του επανέλαβε ότι «η Βραζιλία παραμένει διατεθειμένη να συνεργαστεί στις προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ουκρανία», σε γραπτό μήνυμά του μέσω Twitter.

Ο Λούλα αντιτάσσεται στην πολιτική απομόνωση της Μόσχας μετά την έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι ο ΟΒολοντίμιρ Ζελένσκι και οι δυτικές δυνάμεις φέρουν ευθύνες για το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης.

Ο Λαβρόφ συμμετείχε αυτή την εβδομάδα σε συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών της G20, που οργανώθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, καθώς η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ασκεί φέτος την εναλλασσόμενη προεδρία της.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ορισμένοι από τους δυτικούς συναδέλφους μας στην υπουργική σύνοδο της G20 αποπειράθηκαν να διατυπώσουν ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να ”ουκρανοποιήσουν” την ημερήσια διάταξη με όλους τους πιθανούς τρόπους».