Δημοσκόπηση για την Ουκρανία: Το 37% των Ευρωπαίων βλέπουν πως ο πόλεμος θα τελειώσει με μια «μορφή συμβιβασμού»

Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι απαισιόδοξοι για τις πιθανότητες της Ουκρανίας να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και βλέπουν μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών ως το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση μεταξύ 12 χωρών της ΕΕ, που δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη τον Ιανουάριο για λογαριασμό του think tank «European Council on Foreign Relations» (ECFR), μόνο το 10% των ερωτηθέντων προβλέπει μια νίκη της Ουκρανίας επί του πεδίου.

polemos_dimoskopisi2

Περίπου το 20% αναμένει νίκη της Ρωσίας, ενώ το 37% πιστεύει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει με μια μορφή «συμβιβασμού» μεταξύ των δύο χωρών.

Οι πιο αισιόδοξες χώρες για τις πιθανότητες νίκης της Ουκρανίας είναι η Πολωνία, η Σουηδία και η Πορτογαλία, ενώ οι πιο απαισιόδοξες είναι η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ιταλία.

Η δημοσιοποίηση αυτής της δημοσκόπησης συμπίπτει με τη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ το Κίεβο βρίσκεται σε δεινή θέση αντιμέτωπο με μια μια Ρωσία που είναι ενθαρρυμένη από την υποχώρηση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και την πιθανότητα επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Περίπου το 31% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακτήσει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της, ενώ το 41% τάσσεται υπέρ του να ωθήσει η Ευρώπη την Ουκρανία να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.

polemos_dimoskopisi

Ωστόσο, το 41% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει είτε να «αυξήσει» είτε να «διατηρήσει» την υποστήριξή της προς την Ουκρανία στα σημερινά επίπεδα, σε περίπτωση που τερματιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ υπό μια πιθανή προεδρία Τραμπ.

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων (56%) θα ήταν «απογοητευμένη» από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και το 43% πιστεύει ότι αυτό θα καθιστούσε λιγότερο πιθανή τη νίκη της Ουκρανίας.

Η δημοσκόπηση βασίστηκε στις απαντήσεις περίπου 17.000 ερωτηθέντων στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία.