Λαβρόφ: Πυρά κατά της «ηγεμονίας» των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ από την Κούβα

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, καταφέρθηκε χθες Δευτέρα στην Αβάνα εναντίον της «απολυταρχίας» και της «ηγεμονίας» των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών χωρών στη διεθνή τάξη.

Ήταν η πρώτη ημέρα περιοδείας του που ξεκίνησε στη Λατινική Αμερική, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί επίσης τη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία.

«Οι πραγματικότητες του πολυπολικού κόσμου προκαλούν επιθετική αντίδραση από μέρους των ΗΠΑ και άλλων χωρών της παγκόσμιας μειοψηφίας, που θέλουν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν την απολυταρχία τους, την ηγεμονία τους και τα diktats τους», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κουβανό ομόλογό του Μπρούνο Ροδρίγκες.

«Τα μέσα που χρησιμοποιούνται από τους αντιπροσώπους των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών για τον σκοπό αυτό δεν έχουν σχέση με τη διπλωματία, αλλά με τους εκβιασμούς, τα τελεσίγραφα, τις απειλές, τη χρήση ωμής στρατιωτικής βίας και κυρώσεων», συνέχισε, σύμφωνα με το κείμενο της τοποθέτησής του που αναρτήθηκε στα ρωσικά στον ιστότοπο του ΥΠΕΞ.

Η Κούβα «ξέρει από πρώτο χέρι αυτή την παράνομη πίεση, το απόλυτο εμπάργκο που υπερασπίζονται μόνες οι ΗΠΑ ως θεμιτή συμπεριφορά», πρόσθεσε.

Το εμπάργκο Τραμπ στη Κούβα

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021) ενίσχυσε κατά τη διάρκεια της θητείας του το αμερικανικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας, που επιβάλλεται από τα χρόνια του 1960. Ο Δημοκρατικός διάδοχός του Τζο Μπάιντεν δεν αναίρεσε παρά ελάχιστα από τα μέτρα του προκατόχου του.

Από την πλευρά της, η Ρωσία υφίσταται δυτικές κυρώσεις που δεν παύουν να ενισχύονται αφότου ο στρατός της εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναμενόταν να συναντηθεί επίσης με τον κουβανό πρόεδρο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ. Κατόπιν θα μεταβεί στη Βενεζουέλα, έπειτα στη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει σε υπουργική σύνοδο της G20.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στη νήσο με κομμουνιστική κυβέρνηση μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Η σχέση Κούβας-Ρωσίας ενισχύθηκε μετά την επίσκεψη του προέδρου Ντίας-Κανέλ στη Μόσχα στα τέλη του 2022, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.