Στη φυλακή 150 άτομα που τίμησαν τη μνήμη του Ναβάλνι στη Ρωσία - Καταδικάστηκαν στο δικαστήριο

Σε ποινές φυλάκισης καταδίκασαν δικαστήρια στη Ρωσία πάνω από 150 άτομα, τα οποία συνελήφθησαν τα τελευταία 24ωρα ενώ επιχείρησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον Αλεξέι Ναβάλνι, αποθανόντα ηγέτη της αντιπολίτευσης και σφοδρό επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με λεπτομέρειες των αποφάσεων που δημοσιεύθηκαν από το δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης το Σάββατο και την Κυριακή 154 άτομα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έως και 14 ημερών για παραβίαση των αυστηρών νόμων κατά των διαδηλώσεων της Ρωσίας.

Ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι λιγοστές ακόμη ανάλογες ποινές επιβλήθηκαν σε διαδηλωτές σε άλλες πόλεις σε όλη τη Ρωσία.

Ο 47χρονος Ναβάλνι πέθανε την Παρασκευή στη σωφρονιστική αποικία «Πολικός Λύκος» βόρεια του Αρκτικού Κύκλου της Αρκτικής, όπου κρατούνταν με κατηγορίες που θεωρούνται ευρέως ως αντίποινα για την εκστρατεία του κατά του Πούτιν. Η αστυνομία το Σαββατοκύριακο συνέλαβε εκατοντάδες Ρώσους σε δεκάδες πόλεις που πήγαν να αφήσουν λίγα λουλούδια και να ανάψουν κεριά στη μνήμη του σε μνημεία των θυμάτων καταστολής του καθεστώτος του Ιωσήφ Στάλιν.

Οι διαδηλώσεις κατά του Κρεμλίνου ή οι δημόσιες επιδείξεις αντίθεσης στο καθεστώς έχουν τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία με αυστηρούς κανόνες λογοκρισίας και νόμους κατά των μη εγκεκριμένων συγκεντρώσεων. Το Σαββατοκύριακοι ένστολοι και με πολιτικά αστυνομικοί περιπολούσαν σε τοποθεσίες δεκάδων ρωσικών πόλεων, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος για να τιμήσει τη μνήμη του Ναβάλνι το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με αρκετές αναφορές απομάκρυναν τα αυτοσχέδια μνημεία μνημεία μέσα στη νύχτα και βίντεο έδειχνε κουκουλοφόρους να μαζεύουν λουλούδια σε σάκους απορριμμάτων σε μια γέφυρα δίπλα στο Κρεμλίνο, όπου είχε σκοτωθεί το 2015 ένας άλλος δριμύς επικριτής του Πούτιν, ο Μπόρις Νεμτσόφ.

Η σιωπή του Πούτιν

Η είδηση ​​του θανάτου του Ναβάλνι, μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές όπου ο Πούτιν αναμένεται να εξασφαλίσει άλλη μια εξαετή θητεία στο Κρεμλίνο, πυροδότησε ένα ξέσπασμα οργής από τους υποστηρικτές του εντός και εκτός Ρωσίας.

Οι ρωσικές Αρχές δεν είχαν δώσει ακόμη στη μητέρα ή στους δικηγόρους του Ναβάλνι πρόσβαση στη σορό του την Κυριακή, εξοργίζοντας τους υποστηρικτές του που νωρίτερα είχαν αποκαλέσει το ρωσικό κράτος «δολοφόνους», που προσπαθούν να «καλύψουν τα ίχνη τους».

Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη σχολιάσει τον θάνατο του πιο σφοδρού επικριτή του και το Κρεμλίνο δεν έχει πει τίποτα από το βράδυ της Παρασκευής, όταν επέκρινε τους δυτικούς ηγέτες ότι θεωρούν υπεύθυνο τον Πούτιν. Τα σχόλια υπέρ του Ναβάλνι συνεχίστηκαν την Κυριακή.

«Ένα απλό πράγμα ήθελε ο Αλεξέι Ναβάλνι: να είναι μια φυσιολογική χώρα η αγαπημένη του Ρωσία», έγραψε ο προσωπάρχης του κι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του, ο Λεονίντ Βολκόφ στην πλατφόρμα Χ. «Και γι’ αυτό τον σκότωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Τον δηλητηρίασε, τον φυλάκισε, τον βασάνισε και τον δολοφόνησε».