ΗΠΑ: Αντίποινα κατά του Ιράν με αεροπορικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία – «Αν βλάψετε έναν Αμερικανό, θα απαντήσουμε» λέει ο Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία και το Ιράκ μετά την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε στρατιωτική βάση στην Ιορδανία από την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή για στρατιωτικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις στο Ιράκ και τη Συρία που συνδέονται με τις ομάδες που επιτέθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις και δήλωσε ότι η «απάντηση» θα συνεχιστεί.

«Η απάντησή μας άρχισε σήμερα. Θα συνεχιστεί σε χρόνους και μέρη της επιλογής μας», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Αλλά ας το γνωρίζουν αυτό όλοι όσοι μπορεί να επιδιώξουν να μας βλάψουν: Αν βλάψετε έναν Αμερικανό, θα απαντήσουμε».

«Μετά τις επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν επτά εγκαταστάσεις, οι οποίες περιελάμβαναν περισσότερους από 85 στόχους στο Ιράκ και τη Συρία», είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν. «Δεν θα ανεχθώ επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων. Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υπεράσπιση των Ηνωμένων Πολιτειών, των δυνάμεών μας και των συμφερόντων μας», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει με αντίποινα τους υπεύθυνους για την επίθεση. Ήταν η πρώτη φορά που Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα – ένα νέο στάδιο που εγείρει φόβους για κλιμάκωση των ήδη μεγάλων εντάσεων στην περιοχή, εν μέσω του ακήρυχτου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

«Σήμερα, η Αμερική θρηνεί. Τη χθεσινή νύχτα, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά των δυνάμεών μας που σταθμεύουν στη βορειοανατολική Ιορδανία», είχε δηλώσει ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση. «Μην έχετε καμιά αμφιβολία: όλοι όσοι ευθύνονται θα λογοδοτήσουν, όποτε και όπως θέλουμε», πρόσθεσε, με απειλητικό τόνο.

ΗΠΑ: Αντίποινα κατά του Ιράν με αεροπορικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία – «Αν βλάψετε έναν Αμερικανό, θα απαντήσουμε» λέει ο Μπάιντεν

Έξι φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν στη Συρία

Έξι φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν την Παρασκευή (2/2) σε πλήγματα που «πιθανόν» πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσε νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Έξι φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν σε πλήγματα κοντά στο αλ-Μαγιαντίν», δήλωσε το Παρατηρητήριο.

Ο διευθυντής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα πλήγματα «πιθανόν πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ».