Παραιτήθηκε από κάθε αξίωμα ο εξαφανισμένος εδώ και ένα χρόνο Κινέζος τραπεζίτης Μπάο Φαν

Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης Μπάο Φαν, ο οποίος έχει δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, παραιτήθηκε από όλους τους ρόλους στην εταιρεία του, την China Renaissance Holdings.

Η τράπεζα διευκρίνισε ότι ο Μπάο παραιτήθηκε «για λόγους υγείας και για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις οικογενειακές του υποθέσεις»..

Η ανεξήγητη εξαφάνιση του Μπάο τον περασμένο Φεβρουάριο σόκαρε την επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα της Κίνας. Λίγες ημέρες αργότερα, η China Renaissance δήλωσε ότι ο τραπεζίτης συνεργαζόταν με τις αρχές (δεν ανέφερε ποιες) που διενεργούσαν έρευνα.

Στην τελευταία της αναφορά προς τις εποπτικές αρχές, η εταιρεία δήλωσε ότι ο συνιδρυτής, Σι Γι Τζινγκ, θα αναλάβει τα πιο σημαντικά αξιώματα που κατείχε ο Μπάο. Προσθέτει ότι «δεν έχει καμία διαφωνία με το Διοικητικό Συμβούλιο και δεν υπάρχει κανένα άλλο θέμα σχετικά με την παραίτησή του που πρέπει να τεθεί υπόψη των μετόχων».

Η εταιρεία δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πού βρίσκεται ο Μπάο.

Ο Μπάο ήταν ένας από τους πιο προβεβλημένους τραπεζίτες της Κίνας με πελατολόγιο που περιελάμβανε τους διαδικτυακούς γίγαντες Tencent, Alibaba και Baidu.

Η εξαφάνισή του ήρθε στο πλαίσιο της καταστολής των κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας από τις κινεζικές αρχές, αναφέρει το BBC.

Στα τέλη του 2020, ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, επίσης σταμάτησε τις δημόσιες εμφανίσεις για τρεις μήνες, έπειτα από επικριτικά σχόλια για τις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς.