Η Ουκρανία χτύπησε το ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος με γαλλικούς ή αμερικανικούς πυραύλους, λέει ο Πούτιν

Τους Ουκρανούς κατηγόρησε ξανά σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν για την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους Il-76, τονίζοντας μάλιστα πως οι μυστικές υπηρεσίες του ουκρανικού στρατού γνώριζαν πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος μετέφερε αιχμαλώτους πολέμου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μιλώντας σε φοιτητές Στρατιωτικής Σχολής στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως «ολόκληρο το σημερινό καθεστώς του Κιέβου βασίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά, μεταξύ άλλων και εναντίον των ίδιων των πολιτών του… Κατέρριψαν το αεροπλάνο μας Il-76 που μετέφερε δικούς τους στρατιωτικούς, 65 άτομα. Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας γνώριζε ότι θα μεταφέραμε 65 στρατιωτικούς εκεί, και συνολικά ήταν προγραμματισμένο, κατά τη γνώμη μου, να μεταφέρουμε 190. Και γνωρίζοντας αυτό, χτύπησαν το αεροπλάνο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως «είναι προφανές ότι οι πύραυλοι που κατέρριψαν το αεροσκάφος εκτοξεύθηκαν από εδάφη που ελέγχει το Κίεβο», με χθεσινές ρωσικές πηγές να αναφέρουν πως οι εκτοξεύσεις έγιναν από το Χάρκοβο.

Ο Πούτιν τόνισε ότι τα υπολείμματα από τους πυραύλους που βρέθηκαν στον τόπο της συντριβής, προέρχονται από συστήματα αεράμυνας της Γαλλίας ή των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο «αυτό θα ξεκαθαρίσει σε μερικές ημέρες».

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι το δυστύχημα αυτό προήλθε οφείλεται σε άγνοια του τρόπου λειτουργίας των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων. «Τα αποτελέσματα της έρευνας για την υπόθεση του Il-76 θα δημοσιευθούν ώστε να τα γνωρίζει ο ουκρανικός λαός», τόνισε ο Πούτιν.

Η Μόσχα αναφέρει ότι εντόπισε ταυτότητες Ουκρανών και ανθρώπινα μέλη με τατουάζ στο σημείο της συντριβής

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέκτησε ταυτότητες Ουκρανών και ανθρώπινα μέλη με τατουάζ από το σημείο συντριβής του ρωσικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τη συντριβή του Ilyushin Il-76 της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας που συνέβη την Τρίτη στην παραμεθόρια περιφέρεια Μπέλγκοροντ.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι κατέρριψε το αεροσκάφος σκοτώνοντας και τους 74 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων 65 Ουκρανών στρατιωτών αιχμαλώτων που επρόκειτο να ανταλλαχθούν με Ρώσους αιχμαλώτους. Χθες η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος, που εκτοξεύθηκε απο την Ουκρανία.

Το Κίεβο ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι δυνάμεις του κατέρριψαν το αεροπλάνο και τόνισε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τις ταυτότητες των επιβατών στο αεροπλάνο. Αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της Μόσχας και ζήτησε διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

Η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανέφερε ότι ανθρώπινα μέλη περισυλλέγονται και στέλονται για γενετικές αναλύσεις και ορισμένα από αυτά έφεραν διακριτικά τατουάζ όπως αυτά που έχουν αιχμάλωτοι Ουκρανοί που είχε ανακρίνει η Ρωσία.

Η Επιτροπή τόνισε ότι στοιχεία που συλλέχθηκαν περιελάμβαναν επίσης «ταυτότητες Ουκρανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στην συντριβή, που επιβεβαιώνουν την ταυτότητά τους, καθώς και συνοδευτικά έγγραφα από την Ρωσική Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία».