ΗΠΑ: Πολικές θερμοκρασίες και σφοδρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν θανάτους και προβλήματα

Κύμα αρκτικού ψύχους πλήττει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, με αρκετές πόλεις να παλεύουν με επικίνδυνα χαμηλές θερμοκρασίες. Σχολεία έκλεισαν, ενώ προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετώπισαν πολλές οικογένειες.

Στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης έπεσε πάνω 2,54 εκατοστά χιόνι για πρώτη φορά από το 2022. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε ότι η Φιλαδέλφεια έσπασε επίσης ένα παρόμοιο σερί 715 ημερών.

Περισσότερα από 90.000 σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα, τα περισσότερα στο Όρεγκον, το Τέξας και τη Λουιζιάνα, αφού εκτεταμένες διακοπές ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Τα σχολεία έκλεισαν στο Πόρτλαντ και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Σικάγο, το Ντιτρόιτ, το Ντένβερ, το Ντάλας, το Χιούστον, το Μέμφις, το Τενεσί, σε όλη τη Νέα Αγγλία και στην περιοχή της Ουάσινγκτον. Τα ομοσπονδιακά γραφεία στην πρωτεύουσα της χώρας ήταν κλειστά, καθώς περίπου 5,08 εκατοστά χιονιού έπεσαν στην περιοχή.

Οι καταιγίδες και οι ψυχρές θερμοκρασίες επηρέασαν τα πάντα, από τα αεροπορικά ταξίδια μέχρι τα παιχνίδια των πλέι οφ του NFL και τις προεδρικές εκλογές της Αϊόβα και ήταν επίσης αιτία αρκετών θανάτων.

Στο Μέμφις η εταιρία που προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε επτά πολιτείες, ζήτησε από τους πελάτες της να μειώσουν εθελοντικά το ρεύμα για να αποφύγουν τις διακοπές ρεύματος και τα μπλακ άουτ, επικαλούμενη “ασυνήθιστα υψηλή ζήτηση” ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του ψύχους. Τμήματα του Νάσβιλ, στο Τενεσί, δέχθηκαν 23 εκατοστά χιόνι από την Κυριακή – σχεδόν διπλάσιο από τον ετήσιο μέσο όρο.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι στην περιοχή του Πόρτλαντ έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων δύο άτομα από υποθερμία. Στο Ουισκόνσιν ερευνάται ο θάνατος τριών αστέγων στην περιοχή του Μιλγουόκι. Οι αρχές του Νιου Τζέρσεϊ ανακοίνωσαν ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το SUV τους συγκρούστηκε με εκχιονιστικό μηχάνημα στην ολισθηρή Garden State Parkway στην κομητεία Monmouth.

Οι μετεωρολόγοι στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης προειδοποίησαν ότι η περιοχή θα πρέπει να προετοιμαστεί για 30 εκατοστά ή περισσότερο χιόνι μέχρι την Πέμπτη.