Νέο «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα, ανοικτά της Ερυθραίας - Σε εξέλιξη έρευνα

Ένα νέο «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα, σε περιοχή περίπου 57 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Ασάμπ, στην Ερυθραία ανακοίνωσε η  βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφαλείας (UKMTO).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της UKMTO, μικρό «σκάφος – η διατύπωση αυτή δεν ξεκαθαρίζει εάν επρόκειτο για πλεούμενοdrone, ή άλλο τύπο αεροσκάφους – «έκανε κύκλους» γύρω από εμπορικό πλοίο.

Πάντως αυτό το τελευταίο είναι ασφαλές, όπως και το πλήρωμά του, και συνεχίζουν την πορεία τους, αφού το προσωπικό ασφαλείας του εμπορικού πλοίου άνοιξε πυρ «προειδοποιητικά» και το «μικρό σκάφος έφυγε», σύμφωνα με νεότερο ενημερωτικό δελτίο που αναρτήθηκε από την υπηρεσία στο X (το πρώην Twitter).

Την Δευτέρα (15/1) αμερικανικών συμφερόντων πλοίο χτυπήθηκε στα ανοιχτά της Υεμένης και ενώ το φορτηγό-πλοίο έπλεε με σημαία Νήσων Μάρσαλ στα 95 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Άντεν.

Η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Ambrey επιβεβαίωσε το περιστατικό, τονίζοντας ωστόσο ότι το αμερικανικών συμφερόντων, με σημαία των Νησιών Μάρσαλ πλοίο, δεν σχετίζεται με το Ισραήλ.

Η Αμερικανική Διοίκηση Μέσης Ανατολής επιβεβαίωσε ότι το φορτηγό πλοίο M/V Gibraltar Eagle επλήγη από βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι Χούθι, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ.

Λίγο καιρό αφού ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, οι αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης και πρόσκεινται στο Ιράν, όπως και η Χαμάς, διεμήνυσαν πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ.

Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι ΗΠΑ και η Βρετανία εναντίον εγκαταστάσεων των Χούθι δεν φάνηκαν να τους αποθαρρύνουν: το ένοπλο κίνημα, μέρος του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης», διεμήνυσε πως όχι μόνο θα τις συνεχίσει αλλά πλέον θα βάζει επίσης στο στόχαστρο αμερικανικά πλοία, πολεμικά όσο και εμπορικά.