Χωρίς χιτζάμπ και ελεύθερες οι δύο Ιρανές δημοσιογράφοι που έγραφαν για την Αμινί

Η Δικαιοσύνη στο Ιράν αναφέρει ότι άνοιξε νέα υπόθεση εναντίον δύο γυναικών δημοσιογράφων επειδή εμφανίστηκαν κατά την αποφυλάκισή τους χωρίς το υποχρεωτικό χιτζάμπ.

Η Νιλουφάρ Χαμεντί (δεξιά στη φωτογραφία) και η Ελαλέχ Μοχαμαντί απελευθερώθηκαν έπειτα από κράτηση που κράτησε πάνω από ένα χρόνο. Είχαν συμβάλει και οι δύο στην αποκάλυψη της υπόθεσης του θανάτου της Μαχσά Αμινί το 2022, η οποία προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες κατά των νόμων περί χιτζάμπ.

Τον Οκτώβριο φυλακίστηκαν για επτά χρόνια η Χαμενμτί και για έξι η Μοχαμαντί με κατηγορίες που αφορούσαν την εθνική ασφάλεια. Και οι δύο αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) καταδίκασαν τις δίκες τους ως εικονικές. Υποστηρίζουν ότι οι δικηγόροι τους ειδοποιήθηκαν για τις ακροάσεις την τελευταία στιγμή, τους δόθηκαν λίγες ώρες για να εξετάσουν τους φακέλους και δεν τους επετράπη να απευθυνθούν στον δικαστή.

Το δικαστήριο ενέκρινε την Κυριακή την απελευθέρωση των γυναικών με εγγύηση ύψους 10 δισ. τομάν (περίπου 176.000 ευρώ στην ελεύθερη αγορά). Οι δύο γυναίκες άσκησαν έφεση κατά των καταδικαστικών αποφάσεων, αναφέρει το BBC.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον Αύγουστο ότι οι αρχές είχαν ανακρίνει ή συλλάβει περισσότερους από 90 δημοσιογράφους από τότε που ξέσπασαν οι διαμαρτυρίες με αφορμή τον θάνατο της Αμινί, μιας νεαρής γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία των ηθών τον Σεπτέμβριο του 2022 επειδή φέρεται να φορούσε το χιτζάμπ της με λανθασμένο τρόπο.

Η Χαμεντί, που εργάζεται στην εφημερίδα Sharq, φωτογράφισε τον πατέρα και τη γιαγιά της Αμινί να αγκαλιάζονται στο νοσοκομείο όταν έμαθαν ότι πέθανε μετά από τρεις ημέρες σε κώμα. Την ανάρτησε στο Twitter με τη λεζάντα: «Το μαύρο φόρεμα του πένθους έγινε η εθνική μας σημαία».

Η συνάδελφός της, δημοσιογράφος της εφημερίδας Hammihan, δημοσίευσε άρθρο για την κηδεία της Αμινί στη γενέτειρά της Σακέζ. Περιέγραψε πώς εκατοντάδες άτομα φώναζαν «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία», το οποίο έγινε ένα από τα κύρια συνθήματα των διαδηλώσεων.

Συνελήφθησαν εβδομάδες αργότερα και στη συνέχεια κατηγορήθηκαν για «συνεργασία με την εχθρική κυβέρνηση των ΗΠΑ και προπαγάνδα κατά του κατεστημένου».

Οι ίδιες τονίζουν ότι απλώς έκαναν τη δουλειά τους.