Εφιαλτική η κατάσταση στη Γάζα-Ο πόλεμος θα κρατήσει για μήνες

Ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας «θα διαρκέσει επί πολλούς μήνες ακόμη» δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ, Χερζί Χαλεβί. «Οι στόχοι αυτού του πολέμου δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν.

Ο πόλεμος θα κρατήσει ακόμη πολλούς μήνες», είπε ο Χαλεβί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνάντηση που είχε με στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για να διαλύσεις μια τρομοκρατική οργάνωση. Θα φτάσουμε στην ηγεσία της Χαμάς», διαβεβαίωσε.
Αγγίζουν τις 21.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι και τις 55.000 οι τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό από το υπ. Υγείας της Χαμάς.

Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ εκφράζει βαθιά ανησυχία για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ Ρον Ντέρμερ αναμένεται να συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν για να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα και την επιστροφή των ομήρων.

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, είναι εφιαλτική καθώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού. Τα λιγοστά Νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμα είναι αδύνατον να περιθάλψουν τους τραυματίες και να τους παράσχουν τη φροντίδα που απαιτείται, με συνέπεια αρκετοί άνθρωποι να χρειαστεί να ακρωτηριαστούν. Ο υπόλοιπος πληθυσμός βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, αφού οι περισσότεροι αγωνίζονται να επιβιώσουν χωρίς στέγη και φαγητό.

Τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, όσο ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ, διεμήνυσαν για μία ακόμη φορά ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι τέλους και ότι θα διαρκέσει πολλούς μήνες ακόμη.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι φιλοϊρανικές οργανώσεις στην περιοχή Σαγέντα Ζεϊνάμπ της Συρίας. Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ ότι σκότωσε τον Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, ανώτερο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος βρισκόταν στη Συρία και ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό της στρατιωτικής συμμαχίας Δαμασκού-Τεχεράνης.

Η γαλλική κυβέρνηση ανησυχεί σοβαρά από την ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών πως θα ενταθούν και θα παραταθούν οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών και επανέλαβε την έκκλησή του να υπάρχει άμεσα ανακωχή που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Τη βαθιά ανησυχία του για τη συνέχιση των ισραηλινών βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα εξέφρασε και ο ΟΗΕ.

Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε χθες πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση Μέσης Ανατολής.

Η κατάσταση στη Γάζα και η απελευθέρωση των ομήρων θα συζητηθούν στη συνάντηση που αναμένεται να έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ Ρον Ντέρμερ με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.