Η Τουρκία ενέκρινε το πρωτόκολλο για την αίτηση προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου ενέκρινε το πρωτόκολλο σχετικά με την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε σήμερα το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έπειτα από 19 μήνες καθυστερήσεων και αφού η Άγκυρα ζήτησε από τη Στοκχόλμη να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το επόμενο βήμα θα είναι η ψήφιση του ενταξιακού πρωτοκόλλου από το κοινοβούλιο, κάτι που ενδέχεται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησής του από την Εθνοσυνέλευση. Ο Φουάτ Οκτάι, ο επικεφαλής της Επιτροπής είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι η διαδικασία θα γίνει με γοργούς ρυθμούς, πρόσθεσε όμως ότι επαφίεται στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να αποφασίσει το πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρωτόκολλο.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, καθυστέρησε την επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για περισσότερο από ένα χρόνο, κατηγορώντας τη χώρα ότι είναι πολύ επιεικής απέναντι σε ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων μαχητών και των μελών ενός δικτύου που η Άγκυρα κατηγορεί για ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα αυτόν τον μήνα έθεσε άλλο ένα εμπόδιο συνδέοντας ανοιχτά την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο του τουρκικού αιτήματος για την αγορά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και πακέτων για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της Τουρκίας.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μολονότι η Άγκυρα επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας, προέβαλε αντιρρήσεις για την περίπτωση της Σουηδίας, με το σκεπτικό ότι η Στοκχόλμη παρέχει προστασία σε οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει ακόμη το ενταξιακό πρωτόκολλο είναι η Ουγγαρία, όμως έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα το πράξει.