Σε μια αποκάλυψη που προκαλεί αίσθηση για τον θάνατο του ιδρυτή της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, στις 23 Αυγούστου όταν συνετρίβη το αεροσκάφος που επέβαινε προχωρά η Wall Street Journal σύμφωνα με την οποία την εντολή για το τέλος του Ρώσου πολέμαρχου έδωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, Νικολάι Πατρούσεφ.
Πηγές που επικαλείται η WSJ – αξιωματούχοι δυτικών μυστικών υπηρεσιών και ένας Ρώσος πρώην αξιωματικός ασφαλείας – υποστηρίζουν ότι ο Πατρούσεφ θεωρούσε πολύ πριν την ανταρσία του Ιουνίου – όταν η Βάγκνερ απείλησε με προέλαση μέχρι τη Μόσχα – ότι ο Πριγκόζειν ήταν απειλή για το καθεστώς Πούτιν.
Κατά το δημοσίευμα ο Πατρούσεφ δεν ενέκρινε την ανοιχτή κριτική που ασκούσε ο ιδρυτής της Βάγκνερ για τους χειρισμούς της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ανησυχούσε ότι η μισθοφορική ομάδα είχε αποκτήσει υπερβολική δύναμη.
Ο Πατρούσεφ είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πούτιν από την πρώτη στιγμή που αυτός βρέθηκε στο Κρεμλίνο με τις εξουσίες του να έχουν ενισχυθεί στο βαθμό να θεωρείται, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο δεύτερος πιο ισχυρός άνθρωπος στη Ρωσία.
Όπως σημειώνει το Reuters ο 72χρονος Πατρούσεφ ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον Πούτιν από τη δεκαετία του ’70 όταν υπηρετούσαν μαζί στην KGB στο Λένινγκραντ – τη σημερινή Αγία Πετρούπολη – ενώ πριν αναλάβει καθήκοντα γραμματέα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας ήταν επικεφαλής της διαβόητης FSB.
Μετά την ανταρσία που σταμάτησε και τη μετακίνηση του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία, οι πηγές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα λένε ότι ο Πατρούσεφ ήταν αποφασισμένος να τιμωρήσει τον ιδρυτή της Βάγκνερ και να τον «εξουδετερώσει», σχέδιο στο οποίο ο Πούτιν φέρεται «να μην εξέφρασε διαφωνία».
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην επίσημη δικαιολογία που προέβαλε ο Πούτιν για την συντριβή του αεροσκάφους που μετέφερε τον Πριγκόζιν την 23η Αυγούστου με τον Ρώσο πρόεδρο να ισχυρίζεται ότι αυτό συνέβη από τον λάθος χειρισμό χειροβομβίδων από επιβάτες στην πτήση αφήνοντας υπονοούμενα ότι μπορεί να έπαιξε ρόλο η χρήση ναρκωτικών ή/και η κατανάλωση αλκοόλ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ ο ισχυρισμός αυτός του Πούτιν δεν είναι αληθής με τις πηγές της εφημερίδας να υποστηρίζουν ότι η έκρηξη που προκάλεσε τη συντριβή οφείλεται σε μια μικρής ισχύος βόμβα που τοποθετήθηκε κάω από το φτερό του αεροπλάνου του Πριγκόζιν ενώ αυτό βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Μόσχας.
Pulp fiction απαντά η Μόσχα
Το δημοσίευμα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Κρεμλίνου με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ, να κάνει λόγο για δημοσίευμα-«pulp fiction».
«Το τελευταίο διάστημα δυστυχώς η Wall Street Journal επιδίδεται σε μεγάλη παραγωγή δημοσιευμάτων pulp fiction» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Πεσκόφ.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός του Πριγκόζιν στη συντριβή του αεροπλάνου τον Αύγουστο έχασαν τη ζωή τους άλλα δύο ηγετικά στελέχη της Βάγκνερ, τέσσερις σωματοφύλακες του Πριγκόζιν και το τριμελές πλήρωμα.