Σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώνονται στη Χαν Γιουνίς, καθώς ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί την πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Times of Israel, πλήττονται εγκαταστάσεις που ο ισραηλινός στρατός θεωρεί πως ανήκουν στη Χαμάς στην πόλη.
Νωρίτερα δεκάδες άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μηχανήματα έργου θεάθηκαν να κινούνται προς αυτή, κατά πληροφορίες του Τύπου.
Προχθές Κυριακή, ο Τσαχάλ ανακοίνωσε πως επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του σε «όλους τους τομείς» της Λωρίδας της Γάζας, εν μέσω διεθνών εκκλήσεων για την προστασία των παλαιστινίων αμάχων.
Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι εξαπολύει επιθέσεις από πολιτικές εγκαταστάσεις και νοσοκομεία και χρησιμοποιεί άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το αρνείται.
Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός διέψευσε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απαίτησε να αδειάσει μέσα σε 24 ώρες αποθήκη με ιατρικό υλικό στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν ζητήσαμε να εκκενωθούν αποθήκες και το αναφέραμε σαφώς και γραπτώς στους αρμόδιους αξιωματούχους του ΟΗΕ», ανέφερε το όργανο του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ το οποίο είναι αρμόδιο για την επίβλεψη των πολιτικών δραστηριοτήτων στα παλαιστινιακά εδάφη (COGAT).
IDF: Για κάθε νεκρό μαχητή της Χαμάς σκοτώνονται δυο άμαχοι
Εν τω μεταξύ, ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού του Ισραήλ, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ισχυρίστηκαν χθες πως για κάθε νεκρό μαχητή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας χάνουν τη ζωή τους δυο άμαχοι.
«Δεν μπορώ να πω ότι είναι καλό το ότι έχουμε λόγο δύο προς ένα», δήλωσε αξιωματικός του Τσαχάλ σε δημοσιογράφους, επιμένοντας πως η Χαμάς χρησιμοποιεί άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες και αυτή είναι «βασική στρατηγική της». Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το αρνείται.
«Ευελπιστούμε ότι ο λόγος αυτός θα είναι πολύ πιο χαμηλός στην επόμενη φάση του πολέμου», πρόσθεσε.
Ο ολοένα πιο βαρύς απολογισμός των θυμάτων και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα προκαλούν αγανάκτηση και κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο.
Από τη δική του πλευρά το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, τονίζει πως ο πόλεμος που εξαπέλυσε το Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 16.000 ανθρώπους, το 70% εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, σκοτώθηκαν κάπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, στην επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ενώ άλλοι περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα.
Ερωτηθείς για τις πληροφορίες κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί κάπου 5.000 μαχητές της Χαμάς, ο ένας από τους αξιωματικούς είπε πως «οι αριθμοί αυτοί είναι λίγο ως πολύ ακριβείς».
«Σενάριο βγαλμένο από την κόλαση»
Οργανώσεις αρωγής χαρακτηρίζουν «αφόρητες» τις συνθήκες για τους άμαχους στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
Στη Λωρίδα της Γάζας παίρνει μορφή «σενάριο βγαλμένο ακόμα περισσότερο από την κόλαση», στο οποίο ενδέχεται οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις να μην αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες, προειδοποίησε χθες Δευτέρα αξιωματούχος του ΟΗΕ, την ώρα που ο στρατός του Ισραήλ σφίγγει τον κλοιό στον παλαιστινιακό θύλακο.
Αφότου ξανάρχισαν οι εχθροπραξίες την 1η Δεκεμβρίου, έπειτα από ανακωχή επτά ημερών, «οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις επεκτάθηκαν στη νότια Γάζα, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο σε χώρους ολοένα πιο συμπιεσμένους, με απελπιστική ανάγκη για τροφή, νερό, στέγη και ασφάλεια», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Λιν Χέιστινγκς, συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
«Δεν υφίστανται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διανεμηθεί βοήθεια στον πληθυσμό στη Γάζα. Και, αν είναι δυνατόν αυτό, οδεύει να γίνει πραγματικότητα σενάριο ακόμα περισσότερο βγαλμένο από την κόλαση, στο οποίο οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν», συνέχισε.
«Κανένας δεν είναι ασφαλής στη Γάζα και δεν μπορείς να πας πουθενά», επέμεινε η Καναδή, απορρίπτοντας σε αυτές τις συνθήκες την ιδέα των «ασφαλών ζωνών» που αναφέρθηκε από τις ΗΠΑ.
Οι ζώνες αυτές δεν μπορούν να είναι «ούτε ασφαλείς ούτε ανθρωπιστικές όταν κηρύσσονται μονομερώς», συνέχισε.
Το Ισραήλ πλήττει θέσεις στον Λίβανο
Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε ξανά θέσεις του σιιτικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου, ανταποδίδοντας εκτοξεύσεις ρουκετών.
Ισραηλινά μαχητικά «έπληξαν θέσεις εκτόξευσης, τρομοκρατικές υποδομές και στρατιωτικό κτιριακό συγκρότημα» σε αντίδραση στις «εκτοξεύσεις (ρουκετών) από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ», τόνισε ο Τσαχάλ.
«Επιπλέον, ανταποδίδοντας εκτόξευση από τον Λίβανο εναντίον της περιοχής Ζαρίτ, στο βόρειο Ισραήλ», ο ισραηλινός στρατός έπληξε «το σημείο από όπου έγινε». Και ακόμη, «προκειμένου να εξαλειφθεί απειλή, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν μερικές ακόμη τοποθεσίες» στη λιβανέζικη επικράτεια.
Νωρίτερα, ο Τσαχάλ ανακοίνωνε πως τρία μέλη του τραυματίστηκαν ελαφρά σε επίθεση. Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της ανέλαβε την ευθύνη για τα πλήγματα εναντίον των στρατιωτών και άλλων στόχων.
Η κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου με φόντο τον πόλεμο που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου χαρακτηρίζεται η χειρότερη μετά τον πόλεμο του 2006.