Ουκρανία-Δημοσκόπηση: Το 40% υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς τα κατεχόμενα εδάφη

Αίσθηση προκαλεί μια νέα δημοσκόπηση στην Ουκρανία, σύμφωνα με την οποία δύο στους πέντε ερωτηθέντες υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, έστω κι αν αυτό θα σημάνει ότι θα μείνουν εκτός της ομπρέλας της Συμμαχίας εδάφη που δεν ελέγχει το Κίεβο.

Συνολικά το 40% από τα χίλια άτομα που μετείχαν στην τηλεφωνική σφυγμομέτρηση της Rating στις 22 και 23 Νοεμβρίου απάντησαν ότι στηρίζουν ή μάλλον στηρίζουν την ιδέα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μόνον με τα εδάφη που τελούν σήμερα υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Η δημοσκόπηση καταγράφει ταυτόχρονα μια ελαφρά υποχώρηση του ποσοστού εκείνων που υποστηρίζουν την ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο από το 83% τον Οκτώβριο του 2022 στο 77% σήμερα, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Μαρτίου του 2022, λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Από την άλλη πλευρά το 53% των ερωτηθέντων είπαν ότι σίγουρα ή μάλλον δεν υποστηρίζουν την ιδέα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ χωρίς τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Το Συμβούλιο Ουκρανίας-ΝΑΤΟ συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με στόχο την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και την παροχή βοήθειας στο Κίεβο για την μετάβαση από τον σοβιετικής εποχής εξοπλισμό σε έναν που θα ανταποκρίνεται στα πρότυπα του ΝΑΤΟ ώστε να γίνουν οι ουκρανικές δυνάμεις πλήρως διαλειτουργικές με εκείνες της Συμμαχίας. Tον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε το αρχηγείο της Συμμαχίας για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής, καθώς το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δυτικών συμμάχων του Κιέβου μετατοπίστηκε στη σύρραξη Ισραήλ-Χαμάς.