Οι Times υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών: «Aυτοί οι θεοί και ήρωες πρέπει να εκτεθούν στον φυσικό τους χώρο»

«Eύγλωττο» χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι «Times» της Βρετανίας, υποστηρίζοντας την ελληνική θέση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

«Η διαίρεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εύγλωττο πρωθυπουργό της χώρας», γράφουν οι «Times».

Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέπτυξε χθες τα επιχειρήματά του στον Κιρ Στάρμερ, ενώ ακολούθησε το διπλωματικό θρίλερ της ακύρωσης της προγραμματισμένης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ.

Το δημοσίευμα συνεχίζει, λέγοντας περιπαικτικά ότι πρόκειται για ένα δύσκολο πρόβλημα, αλλά ο Σούνακ θα καταλήξει σύντομα να «χάσει τα δικά του μάρμαρα». Σημειώνει δε ότι ως πρόεδρος της Ένωσης της Οξφόρδης το 1986, ο πρώην πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έδωσε στη Μελίνα Μερκούρη, τότε υπουργό Πολιτισμού, βήμα για να πιέσει για την επιστροφή των Γλυπτών.

«Aυτοί οι ''θεοί και ήρωες'' πρέπει να εκτεθούν στον φυσικό τους χώρο»Από τον Μπόρις Τζόνσον μέχρι τη Λιζ Τρας και τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ωστόσο, μέχρι πέρυσι ο Τζόνσον είχε αλλάξει στάση. «Αυτοί οι θεοί και οι ήρωες ήρθαν στη χώρα μας το 1812 ως πρόσφυγες από το οθωμανικό καμίνι», δήλωσε. «Θα τους έλιωναν για να φτιάξουν τσιμέντο», είχε πει χαρακτηριστικά, μιλώντας για την ασφάλεια των αρχαιοτήτων επί Τουρκοκρατίας, την περίοδο που τα πήρε ο λόρδος Έλγιν.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει πλέον την παραμονή των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, επισημαίνουν οι «Times». Το επιχείρημά του είναι ότι ο λόρδος Έλγιν δεν ήταν «πλιατσικολόγος».

Το δεύτερο επιχείρημά του αφορά το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση επιστροφής των Γλυπτών. Αν επιστραφούν τα μάρμαρα στην Ελλάδα, «τι θα γίνει με τις θεωρητικές διεκδικήσεις της Αιγύπτου και του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου, της Τουρκίας και της Νιγηρίας; Τι θα έμενε από αυτό το υπέροχο μουσείο στο Μπλούμσμπερι; Ως πρωθυπουργός, και η Λιζ Τρας ακολούθησε αυτά τα επιχειρήματα», σχολιάζει το βρετανικό μέσο.

«Ανήκουν μαζί ως καλλιτεχνικό σύνολο και ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον»

Καταλήγοντας στο άρθρο γνώμης, το δημοφιλές μέσο επισημαίνει ότι το θέμα των Γλυπτών δεν είναι ζήτημα ιδιοκτησίας.

«Αυτό δεν θα έπρεπε να αφορά την ιδιοκτησία, αλλά το πού μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα τα μάρμαρα, αυτά που βρίσκονται στην Αθήνα και αυτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο» σχολιάζει, και προσθέτει ότι «ανήκουν μαζί ως καλλιτεχνικό σύνολο και ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα υπόλοιπα κειμήλια εκτίθενται σήμερα υπέροχα στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο είναι υπερσύγχρονο και χτισμένο για το σκοπό αυτόν».

«Το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να δανείσει τα μάρμαρά του. Θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία όλου του κόσμου», υπογραμμίζει το άρθρο στους «Times».