Στο μισό θα μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες

Την οριζόντια μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν

«Για να μη θεωρηθεί ότι γίνεται διάκριση εις βάρος αυτών που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, η μείωσή του θα είναι για όλους το ίδιο, 50%, και θα είναι για δύο χρόνια που θα παραμείνει το τέλος επιτηδεύματος», δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η αρχική σκέψη ήταν ότι για όσους δηλώνουν πραγματικά εισοδήματα υψηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή, θα εφαρμοζόταν άμεσα, από το 2024, μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%, ενώ όσοι θα δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή, θα είχαν μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 25%. Το τέλος επιτηδεύματος πρόκειται να καταργηθεί σε ορίζοντα διετίας.

Δεν θα ισχύει τεκμαρτό εισόδημα για όσους θέλουν να ελεγχθούν

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξήγησε παράλληλα τι σημαίνει ο όρος «μαχητό» τεκμήριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν 9 σαφείς εξαιρέσεις από το μαχητό τεκμήριο, όπως εγκυμονούσες και πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

«Δεν θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελευθέρους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Όποιος θέλει μπορεί να αμφισβητήσει στην ΑΑΔΕ το τεκμήριο διαβίωσης, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Η επιβάρυνση στις επιχειρήσεις λόγω τζίρου θα είναι πιο γραμμική, πιο αναλογική και πιο δίκαιη, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης

Όπως έγραφε από το πρωί το «protothema.gr» η κυβέρνηση σπεύδει να κάνει κομβικές αλλαγές και παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή και τη φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να περάσουν χωρίς εμπόδια τα νέα μέτρα από τη Βουλή.

Οι τελικές αποφάσεις για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, συμφωνήθηκαν σε σύσκεψη χθες βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να επιφέρουν βελτιώσεις, οι οποίες θα αποακλυφθούν απόψε το βράδυ ή Τετάρτη πρωί το αργότερο, μόλις καταθέσουν στη Βουλή το σχέδιο νόμου, προκειμένου να ψηφιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Χωρίς να αποκλείονται και επιπλέον σημειακές αλλαγές της τελευταίας στιγμής κατά τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί περιλαμβάνει μειώσεις ή εξαιρέσεις που δεν προβλέπονταν, στη μορφή που παρουσιάστηκε πριν δύο εβδομάδες. Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε χθες αργά το βράδυ. Και την τελευταία ημέρα ακόμη όμως, προστέθηκαν πάνω από 300 σχόλια φορέων και πολιτών, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους αφορούσαν το επίμαχο άρθρο 13 για το τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Συνολικά οι παρατηρήσεις ξεπέρασαν τις 2.700 για το σύνολο των μέτρων, ενώ τα μισά εξ αυτών (πάνω από 1.500) αφορούσαν αποκλειστικά στα άρθρα για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών ή τις εξαιρέσεις τους.

Τι αλλάζει

Στο σύνολό του, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 11 μέτρα κατά της φοροδιαφυγής όπως:

– ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024
– υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) και από τους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής
– απαγόρευση αγοραπωλησίας ακινήτων με μετρητά
– ηλεκτρονικά τιμολόγια παντού
– ηλεκτρονικό δελτίο διακίνησης στις μεταφορές εμπορευμάτων
– αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής
– φορολόγηση των επιχειρήσεων με βάση τα τιμολόγια που διαβιβάζονται στο myDATA της ΑΑΔΕ
– νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών
– διακοπή κάθε συνεργασίας τροφοδοσίας από τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων, σε πρατήρια που κλείνουν λόγω λαθρεμπορίας
– αλλαγές, φόρος διαμονής και ΦΠΑ σε μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb
– θεσμοθέτηση της πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων μέσω κάρτας εντός του 2024

Ποιοι γλιτώνουν

Όπως είναι εμφανές, όλα τα παραπάνω μέτρα (ακόμα και η θεσμοθέτηση της πληρωμής επιδομάτων με κάρτα ή η απαγόρευση των μετρητών) αποσκοπούν να εντοπίσουν και να μπλοκάρουν τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο εκ μέρους των επιχειρήσεων.

Το τεκμήριο ενδέχεται να είναι τελικά μαχητό, αλλά όποιος το αμφισβητεί μπορεί να δεχθεί φορολογικό έλεγχο για να διαπιστωθεί το βάσιμο των ισχυρισμών του. Εκτός από τους νέους επαγγελματίες που απαλλάσσονται πλήρως για 3 χρόνια ή έχουν έκπτωση για τον 4ο και 5ο χρόνο, θα υπάρξουν και ειδικές μειώσεις για κλάδους ή ΚΑΔ όπως πχ για σχολικά κυλικεία που λειτουργούν «δια νόμου» 8 και όχι 12 μήνες το χρόνο.