Διαβουλεύσεις για παράταση εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς – Εκπνέει τα μεσάνυχτα η συμφωνία, αγωνία για τους ομήρους

Διαρκείς είναι οι διαβουλεύσεις στη Λωρίδα της Γάζας για παράταση της κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους, καθώς λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς. Χθες, Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 απελευθερώθηκαν 17 όμηροι -13 Ισραηλινοί, 3 Ταϊλανδοί και ένας Ρώσος- και 39 κρατούμενοι, την τρίτη κατα σειρά, ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς, με Παλαιστίνιους, φυλακισμένους, στο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την τηλεφωνική του, επικοινωνία, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε πρόθυμος σε μια παράταση της κατάπαυσης του πυρός, αρκεί, η Χαμάς να απελευθερώνει 10 ομήρους
κάθε μέρα
, δήλωσε χθες. Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε παράταση της εκεχειρίας, ενώ ανέφερε ότι δεσμεύεται να συνεχίσει να εργάζεται μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Από την άλλη η Χαμάς, σύμφωνα με πηγή της στο Γαλλικό Πρακτορείο «ενημέρωσε τους μεσολαβητές», δηλαδή το Κατάρ και την Αίγυπτο, ότι οι ένοπλες ομάδες που κρατούν Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας «συμφωνούν να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για δύο έως τέσσερις ημέρες». Αυτές οι παλαιστινιακές ομάδες «πιστεύουν ότι είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση άλλων 20-40 Ισραηλινών αιχμαλώτων», είπε η πηγή αυτή.

Η συμφωνία για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός λήγει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιό της προβλέπεται η απελευθέρωση 50 ομήρων, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Κατεστραμμένη η Γάζα

Την Κυριακή, ο Νετανιάχου επισκέφθηκε τη βόρεια Γάζα, τονίζοντας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «μέχρι τη νίκη» επί της  Χαμάς. Την ίδια ώρα όμως ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αντιστράτηγος Χερζί Χαλεβί πραγματοποίησε χθες αξιολόγηση στη Νότια Διοίκηση στη Beersheba για να εγκρίνει τα σχέδια μάχης για μετά την κατάπαυση του πυρός, αναφέρει ο στρατός. Οι IDF λένε ότι η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με τον διοικητή της Νότιας Διοίκησης.

Διαβουλεύσεις για παράταση εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς – Εκπνέει τα μεσάνυχτα η συμφωνία, αγωνία για τους ομήρους

Η παύση των βομβαρδισμών και των πυραυλικών επιθέσεων επιτρέπει στον κόσμο να κοιτάξει πιο προσεκτικά την εικόνα που άφησαν πίσω τους επτά εβδομάδες πολέμου. Η Γάζα θυμίζει σεληνιακό τοπίο, πολύ λίγα είναι τα κτήρια που έμειναν άθικτα από τις βόμβες.

Στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, με τους ασθενείς κυριολεκτικά στο δρόμο. Στα κέντρα όπου διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια ο κόσμος δίνει αγώνα για ένα μπιτόνι βενζίνη.