Πυρά Ισραήλ σε Ερντογάν: Τάσσεται στο πλευρό της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς

Η πρώτη ισραηλινή αντίδραση για τα σφοδρά πυρά Ερντογάν και την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη στο Τελ Αβίβ ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών

Σχολιάζοντας την απόφαση της Τουρκίας να επιστρέψει τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του πολέμου με τη Χαμάς ο ΙσραηλινόςΥΠΕΞ δήλωσε ότι πρόκειται για «άλλο ένα βήμα του προέδρου της Τουρκίας, που τάσσεται στο πλευρό της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς δολοφόνησαν, κατέσφαξαν και εκτέλεσαν πάνω από 1.400 ανθρώπους και απήγαγαν 240 στη Γάζα, μεταξύ των οποίων βρέφη, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Λιορ Χαγίτ στο X.

«Επιπλέον, οι τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποιούν τον πληθυσμό της Γάζας ως ανθρώπινους προστάτες, εμποδίζοντάς τον να περάσει σε ασφαλείς περιοχές και κλέβοντάς του καύσιμα, τρόφιμα και πόσιμο νερό. Η Χαμάς είναι ο πραγματικός εχθρός του παλαιστινιακού λαού, διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η Άγκυρα  ανακαλεί τον πρέσβη της στο Ισραήλ και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν βάζει εκτάκτως στο πρόγραμμά του την επίσκεψη στην Τουρκία μετά την δεύτερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία την Κυριακή και για δύο ήμερες, κι ενώ θα έχουν προηγηθεί οι συναντήσεις του με τους Άραβες υπουργούς Εξωτερικών στο Αμάν της Ιορδανίας και η επίσκεψή του στο Ισραήλ. Τη Δευτέρα, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.