WSJ για τον πόλεμο στο Ισραήλ: «Η Wagner μπορεί να στηρίξει με σύστημα αεράμυνας τη Χεζμπολάχ»

Έμμεση συμμετοχή στον πόλεμο στο Ισραήλ, μπορεί να αποκτήσει η ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Wagner, τροφοδοτώντας με όπλα τη Χεζμπολάχ, ανέφεραν στη Wall Street Journal Αμερικανοί αξιωματούχοι, επικαλούμλενοι τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Συγκεκριμένα, η Wagner «θα μπορούσε να παράσχει σύστημα αεράμυνας» στη Χεζμπολάχ, την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη πολιτοφυλακή, η οποία «απασχολεί» τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Το εν λόγω σύστημα είναι το «SA-22», το οποίο χρησιμοποιεί αντιαεροπορικούς πυραύλους και αντιαεροπορικά πυροβόλα για την αναχαίτιση αεροσκαφών.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει ότι το σύστημα έχει αποσταλεί, αλλά παρακολουθεί τις συζητήσεις στις οποίες εμπλέκονται οι Wagner και Χεζμπολάχ και η πιθανή παράδοση «προκαλεί μείζονα ανησυχία», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Σημειώνεται πως μαχητές της Wagner έχουν τοποθετηθεί στη Συρία, όπου υπάρχει και το επιτελείο της Χεζμπολάχ. Προηγουμένως, η Ουάσινγκτον έστειλε δύο ομάδες αεροπλανοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο για να αποτρέψει οποιαδήποτε άλλη χώρα να συμμετάσχει στις συγκρούσεις Ισραήλ – Χαμάς.