Σε ασφυκτικό κλοιό η Γάζα: «Έσπασε» η πρώτη γραμμή άμυνας της Χαμάς -195 νεκροί στην Τζαμπαλίγια

Υπό στενή πολιορκία η Γάζα, με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ να διαμηνύει ότι τα μέλη της Χαμάς μπορούν να επιλέξουν «εάν θα πεθάνουν ή αν θα παραδοθούν άνευ όρων». «Χτυπάμε τους τρομοκράτες σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς έχουμε κι εμείς απώλειες», ανέφερε ο Γιοάβ Γκάλαντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, που επικαλείται στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι ισραηλινές δυνάμεις΄«έσπασαν» χθες την πρώτη γραμμή άμυνας της Χαμάς και πλησίασαν την πόλη της Γάζας. Ωστόσο κάνουν λόγο για «βαρύ τίμημα» , λέγοντας ότι έχασαν τη ζωή τους 16 στρατιώτες.

Εν τω μεταξύ, ο στρατός συνέχισε να σφυροκοπά τη Λωρίδα και εξολόθρευσε τον διοικητή της συστοιχίας αντιαρματικών πυραύλων της τρομοκρατικής ομάδας.
«Με σχεδιασμό, ακριβείς πληροφορίες και κοινές επιθέσεις [από ξηρά, αέρα και θάλασσα], οι δυνάμεις μας διέρρηξαν τις πρώτες γραμμές άμυνας της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας». ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ενώ ο στρατηγός Ιτζικ Κοέν, διοικητής της 162ης Μεραρχίας του Ισραηλινού Στρατού, είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν προχωρήσει βαθιά στη Γάζα και ήταν «προς τις πύλες της πόλης».
Παράλληά, είπε ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες χτύπησαν στρατηγικές εγκαταστάσεις της Χαμάς, όλη τη σειρά εκρηκτικών της, τις υπόγειες σήραγγες και άλλες εγκαταστάσεις.

Την ίδια ώρα, το διπλό χτύπημα του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.

Η Πολιτική Άμυνα στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς περιέγραψε την αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό ως «δεύτερη σφαγή». «Τουλάχιστον 195 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του στρατού του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπαλίγια την Τρίτη και χθες Τετάρτη», αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Άλλοι 120 άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια και η τύχη τους αγνοείται, ενώ ακόμη 777 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε πως έβαλε στο στόχαστρο και σκότωσε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που βρίσκονταν στον καταυλισμό. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το διέψευσε.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι, σύμφωνα με τον διευθυντή του ινδονησιακού νοσοκομείου της Γάζας, Atef Al Kahlout. Τα περισσότερα θύματα που ανασύρθηκαν από τα ερείπια ήταν γυναίκες και παιδιά, είπε στο CNN.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι η επίθεση της Τετάρτης είχε στόχο ένα συγκρότημα διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς και «εξάλειψε» τρομοκράτες της Χαμάς «με βάση ακριβείς πληροφορίες». Το χτύπημα σημειώθηκε μια ημέρα αφότου ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τον καταυλισμό την Τρίτη, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους σύμφωνα με τους γιατρούς και προκαλώντας νέα κατακραυγή για τις σπειροειδείς απώλειες αμάχων στη Γάζα.

Ώρες αργότερα, ένα από τα λίγα εναπομείναντα νοσοκομεία που εξυπηρετούν το βόρειο τμήμα του παράκτιου θύλακα ανακοίνωσε ότι η κύρια γεννήτρια του είχε τεθεί εκτός λειτουργίας, εντείνοντας τους φόβους για τους ασθενείς στην εντατική.

«Οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου» ανέφερε σε μήνυμά της η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

“Λαμβανομένου υπόψη του υψηλού αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και του μεγέθους των καταστροφών μετά τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, εκφράζουμε σοβαρούς φόβους ότι αυτές είναι δυσανάλογες επιθέσεις που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου”, γράφει η Ύπατη Αρμοστεία σε μήνυμα στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).