Ισραήλ: Κορυφώνονται οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα – Νεκρός ενορχηστρωτής της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εισέβαλαν βαθύτερα στη Γάζα τη Δευτέρα, προελαύνοντας με άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα και απελευθερώνοντας μια γυναίκα του στρατού που κρατούνταν αιχμάλωτη από μαχητές της Χαμάς. Οι δυνάμεις του Ισραήλ υποστηρίζουν ότι εξουδετέρωσαν 300 στόχους και σκότωσαν στελέχη της Χαμάς, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της Χαμάς που διηύθυνε επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

Ισραηλινά στρατεύματα σε διάφορα τμήματα της βόρειας περιοχής της Γάζας

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί πως «τα ισραηλινά στρατεύματα βρίσκονται σε διάφορα τμήματα της βόρειας περιοχής της Λωρίδας της Γάζας». «Έχουν εισέλθει βαριά τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, μπουλντόζες», πρόσθεσε λέγοντας ακόμη ότι κατανοεί πως «η (ανθρωπιστική) κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά αυτό δεν οφείλεται σε εμάς».

 

Τόνοι βοήθειας παραμένουν αποκλεισμένοι

Τόνοι βοήθειας συσσωρεύονται στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα που χωρίζει την Αίγυπτο από τη Γάζα, περιμένοντας να επιθεωρηθούν από το Ισραήλ, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομασθεί. Μόνο 117 φορτηγά με βοήθεια έχουν φθάσει από τις 21 Οκτωβρίου στη Γάζα, η οποία υποβάλλεται σε ισραηλινό αποκλεισμό ήδη από το 2007 και την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ χθες, Δευτέρα, το πρωί.

 Οι αρχές προειδοποιούν για πιθανό εχθρικό εναέριο μέσο κοντά στην πόλη Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα

Σειρήνες για αεροπορικές επιδρομές ήχησαν σήμερα στην περιοχή της Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα και ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο συναγερμός αφορά πιθανή διείσδυση εχθρικού εναέριου μέσου. Ο ισραηλινός στρατός δεν διευκρίνισε περαιτέρω. Ισραηλινός ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι το Ισραήλ κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ: Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις στη Γάζα
Ο Ισραηλινός Στρατός σκότωσε τον διοικητή της Χαμάς που διηύθυνε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον διοικητή του τάγματος Beit Lahiya της Χαμάς, Nisam Abu Ajina, σε αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το IDF, ο Abu Ajina ήταν υπεύθυνος για τη διοίκηση των τρομοκρατών της Χαμάς που πραγματοποίησαν τη θανατηφόρα επίθεση στο Kibbutz Erez και το Netiv Ha’asara στις 7 Οκτωβρίου.

Μπ. Νετανιάχου
Αποκρούει τις επικρίσεις για τους θανάτους χιλιάδων αμάχων στη Γάζα παραπέμποντας σε βομβαρδισμό των Συμμάχων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Αποκρούοντας τις επικρίσεις για τον πολύ βαρύ απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνέκρινε τον πόλεμο αυτόν με τον αγώνα των Συμμάχων εναντίον του ναζισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρά τις απώλειες των αμάχων, κανένας δεν είπε στους Συμμάχους «μην εξαλείψετε τον ναζισμό», ανέφερε ο κ. Νετανιάχου.

Δημοσιογράφος του είχε θέσει το ερώτημα αν το Ισραήλ επιβάλλει συλλογική τιμωρία στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρθηκε στην απάντησή του σε βομβαρδισμό της RAF στην Κοπεγχάγη που έπληξε κατά λάθος σχολείο καθώς πλησίαζε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την 21η Μαρτίου 1945, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 125 άμαχοι, ανάμεσά τους 86 παιδιά και 18 ενήλικοι μέσα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Οι Σύμμαχοι μολαταύτα συνέχισαν τον πόλεμο μέχρι τέλους, παρά τις τραγικές συνέπειες, διότι γνώριζαν πως κρινόταν το μέλλον του πολιτισμού κι ολόκληρης της ανθρωπότητας και «λοιπόν, σας λέω τώρα πως κρίνεται το μέλλον του πολιτισμού μας», συμπλήρωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

31 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί σε Γάζα και Ισραήλ

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων αναφέρει ότι 31 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς μέχρι στιγμής. Είκοσι έξι από αυτούς τους δημοσιογράφους σκοτώθηκαν στη Γάζα. Τέσσερις από αυτούς τους δημοσιογράφους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις υποστηρίζουν ότι σκότωσαν «πολλούς» τρομοκράτες της Χαμάς

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις υποστηρίζουν ότι τα στρατεύματα σκότωσαν «πολλούς» τρομοκράτες της Χαμάς κατά τη διάρκεια χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και ότι χτύπησαν περίπου 300 στόχους. Το IDF αναφέρει ότι οι στόχοι που χτυπήθηκαν από χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις περιελάμβαναν θέσεις εκτόξευσης κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων και ρουκετών, εισόδους σήραγγας και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς.

ΜΠΕΡ ΣΕΒΑ: Η ΕΡΤ στην εμπόλεμη ζώνη
Ισραηλινοί κατεδάφισαν το σπίτι του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς Αρούρι

Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ κατεδάφισαν ένα σπίτι που ανήκει στον αξιωματούχο της Χαμάς, Σαλέχ αλ-Αρούρι κοντά στη Ραμάλα. Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την ελεγχόμενη έκρηξη που πραγματοποιήθηκε από τον Ισραηλινό Στρατό.

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε σε ισραηλινές δυνάμεις στη νότια Γάζα

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι βομβάρδισε ισραηλινές δυνάμεις πεζικού κοντά στο Κερέμ Σαλόμ στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Δεν ακούστηκαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε εκείνη την περιοχή, σύμφωνα με τη Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του Ισραήλ, αν και προειδοποιήθηκαν πριν από περίπου μία ώρα στο Erez και το Netiv Ha’asara, δίπλα στο βόρειο άκρο της Λωρίδας.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ καρφιτσώνει το κίτρινο αστέρι στο στήθος

Ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, καρφίτσωσε το κίτρινο αστέρι στο πέτο χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλώνοντας πως θα το φοράει, «με υπερηφάνεια», για όσο δεν εκδίδεται απόφασή του που θα καταδικάζει τις «θηριωδίες» της Χαμάς.

Το Ισραήλ διακόπτει την μεταβίβαση των φορολογικών εσόδων στην Παλαιστινιακή Αρχή

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αναστέλλει μέχρι νεοτέρας τη μεταβίβαση εκατομμυρίων στην Παλαιστινιακή Αρχή, που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, προσάπτοντάς της πως «υποστηρίζει» την επίθεση της Χαμάς εναντίον τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, την πλέον πολύνεκρη από καταβολής του εβραϊκού κράτους.

Όμηροι της Χαμάς: Ο ΥΠΕΞ της Ταϊλάνδης στο Κατάρ και στην Αίγυπτο

Ο ταϊλανδός υπουργός Εξωτερικών ξεκινά σήμερα επαφές στο Κατάρ και στην Αίγυπτο για την τύχη των 22 υπηκόων Ταϊλάνδης που παραμένουν όμηροι της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

ΟΗΕ: Η επείγουσα κατάπαυση του πυρός είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για εκατομμύρια Παλαιστίνιους

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες είπε σε έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ τη Δευτέρα «μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός έχει γίνει ζήτημα ζωής και θανάτου για εκατομμύρια», κατηγορώντας το Ισραήλ για «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων και τον αναγκαστικό εκτοπισμό αμάχων.

Μεγαλύτερες χερσαίες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τόσο βόρεια όσο και ανατολικά της πόλης της Γάζας και κορυφώθηκαν το βράδυ της Τρίτης. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί πως «τα ισραηλινά στρατεύματα βρίσκονται σε διάφορα τμήματα της βόρειας περιοχής της Λωρίδας της Γάζας». «Έχουν εισέλθει βαριά τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, μπουλντόζες», πρόσθεσε.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις υποστηρίζουν ότι τα στρατεύματά τους σκότωσαν «πολλούς» τρομοκράτες της Χαμάς κατά τη διάρκεια χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και ότι χτύπησαν περίπου 300 στόχους. Ο IDF αναφέρει ότι οι στόχοι που χτυπήθηκαν από χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις περιελάμβαναν θέσεις εκτόξευσης κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων και ρουκετών, εισόδους σήραγγας και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς.

Υποστηρίζει επίσης ότι κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων, τα στρατεύματα συγκρούστηκαν με πυρήνες τρομοκρατών που εκτόξευσαν πυραύλους και βαριά πυρά πολυβόλων κατά των δυνάμεων. Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον διοικητή του τάγματος Beit Lahiya της Χαμάς, Nisam Abu Ajina, σε αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το IDF, ο Abu Ajina ήταν υπεύθυνος για τη διοίκηση των τρομοκρατών της Χαμάς που πραγματοποίησαν τη θανατηφόρα επίθεση στο κιμπούτς Erez και το Netiv Ha’asara στις 7 Οκτωβρίου.

Εξάλλου, οι Αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ κατεδάφισαν ένα σπίτι που ανήκει στον αξιωματούχο της ΧαμάςΣαλέχ αλ-Αρούρι κοντά στη Ραμάλα. Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την ελεγχόμενη έκρηξη που πραγματοποιήθηκε από τον Ισραηλινό Στρατό.

Τις τελευταίες ημέρες οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι έχουν πλήξει περισσότερους από 600 στόχους μαχητών, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών όπλων και θέσεων εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων. Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αρνήθηκε να σχολιάσει πού έχουν αναπτυχθεί ισραηλινές δυνάμεις, αλλά δήλωσε ότι επιπλέον δυνάμεις έχουν εισέλθει στη Γάζα και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να “επεκτείνονται και να εντείνονται”.

Σύμφωνα με τους New York Times, στρατεύματα τη Δευτέρα το βράδυ φάνηκε να έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας, κλείνοντάς την από βορρά και νότο, αλλά κρατώντας τις περισσότερες δυνάμεις έξω από τη μητρόπολη.

Από πλευράς της η Χαμάς ισχυρίζεται ότι βομβάρδισε ισραηλινές δυνάμεις πεζικού κοντά στο Κερέμ Σαλόμ στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Δεν ακούστηκαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε εκείνη την περιοχή, σύμφωνα με τη Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του Ισραήλ, αν και προειδοποιήθηκαν νωρίτερα οι περιοχές Ερέζ και το Νετίβ Χασάαρα, δίπλα στο βόρειο άκρο της Λωρίδας.

Παρόλο που το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα, όπου βρίσκεται η πόλη της Γάζας, και να μετακινηθούν νότια, εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν, εν μέρει επειδή το Ισραήλ βομβάρδισε στόχους στις λεγόμενες ασφαλείς ζώνες. Περίπου 117.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι που ελπίζουν σε ασφάλεια διαμένουν σε νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα, μαζί με χιλιάδες ασθενείς και προσωπικό, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, γνωστή ως UNRWA, αναφέρει ότι σχεδόν 672.000 Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο στα σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις της, οι οποίες έχουν φτάσει στο τετραπλάσιο της χωρητικότητάς τους. Ο επικεφαλής της UNRWA Philippe Lazzarini κατηγόρησε το Ισραήλ για “συλλογική τιμωρία” των Παλαιστινίων και για εξαναγκασμό σε εκτόπισή τους από τη βόρεια Γάζα στο νότο, όπου εξακολουθούν να μην είναι ασφαλείς.

Ισραήλ: Κορυφώνονται οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα – Νεκρός ενορχηστρωτής της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε ένα ισραηλινό τανκ και μια μπουλντόζα στο κέντρο της Γάζας να αποκλείουν τον κύριο αυτοκινητόδρομο βορρά-νότου της περιοχής. Το βίντεο, που τραβήχτηκε από έναν δημοσιογράφο, δείχνει ένα αυτοκίνητο να πλησιάζει ένα χωμάτινο φράγμα κατά μήκος του δρόμου. Το αυτοκίνητο σταματά και κάνει αναστροφή. Καθώς απομακρύνεται, ένα τανκ φαίνεται να ανοίγει πυρ και μια έκρηξη καταπίνει το αυτοκίνητο. Ο δημοσιογράφος, σε ένα άλλο αυτοκίνητο, τρέχει μακριά τρομοκρατημένος, φωνάζοντας: “Πήγαινε πίσω! Πηγαίνετε πίσω!” στα οχήματα που πλησιάζουν. Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε αργότερα ότι στο αυτοκίνητο που χτυπήθηκε σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

Εν τω μεταξύ, νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα δέχθηκαν αυξανόμενη απειλή. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας κοινοποίησε βίντεο που φαίνεται να δείχνει μια έκρηξη και μια στήλη καπνού κοντά στο τουρκοπαλαιστινιακό νοσοκομείο φιλίας για καρκινοπαθείς. Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Δρ Sobhi Skaik, δήλωσε ότι έχει υποστεί ζημιές σε ένα χτύπημα που έθεσε σε κίνδυνο τους ασθενείς. Και τα 10 νοσοκομεία που λειτουργούν στη βόρεια Γάζα έχουν λάβει εντολή εκκένωσης, ανέφερε το γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων. Το προσωπικό αρνήθηκε να φύγει, λέγοντας ότι η εκκένωση θα σήμαινε θάνατο για τους ασθενείς που βρίσκονται σε αναπνευστήρες.

Παράλληλα, επλήγησαν περιοχές σε απόσταση 50 μέτρων από το Al Quds Hospital αφού έλαβε δύο κλήσεις από τις ισραηλινές αρχές την Κυριακή που το διέταξαν να εκκενώσει, δήλωσε η παλαιστινιακή υπηρεσία διάσωσης της Ερυθράς Ημισελήνου. Ορισμένα παράθυρα είχαν ανατιναχθεί και τα δωμάτια ήταν καλυμμένα με συντρίμμια. Είπε ότι 14.000 άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Το Ισραήλ λέει ότι στοχεύει μαχητές και υποδομές της Χαμάς και ότι οι μαχητές δρουν ανάμεσα σε πολίτες, θέτοντάς τους σε κίνδυνο.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ξεπέρασε τους 8.300, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ο αριθμός αυτός δεν έχει προηγούμενο στις δεκαετίες ισραηλινοπαλαιστινιακής βίας. Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν κατά την αρχική επίθεση της Χαμάς, αριθμός επίσης πρωτοφανής.

Ισραήλ: Κορυφώνονται οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα – Νεκρός ενορχηστρωτής της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Πλήγματα στο Λίβανο

Η σύγκρουση έχει αυξήσει επίσης τις εντάσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου περίπου 120 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου από πυρά στρατιωτών και ισραηλινών εποίκων, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε εξάλλου σήμερα πως πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα στο Λίβανο με στόχο το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Χαμάς, ενώ η διεθνής κοινότητα εκφράζει φόβους για περιφερειακή ανάφλεξη.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι διαβεβαίωσε πως η χώρα του κάνει ό,τι μπορεί για να μην συρθεί στη σύγκρουση. «Φοβάμαι μήπως μια κλιμάκωση περιλάβει ολόκληρη την περιφέρεια», δήλωσε.

Επίσης χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε στόχους στη Συρία, σε απάντηση για εκτοξεύσεις ρουκετών. Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους, που έχουν βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία, έχουν γίνει εδώ και δύο εβδομάδες στόχοι 23 επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή ρουκέτες, δήλωσε χθες, Δευτέρα, υψηλόβαθμος αμερικανός αμυντικός αξιωματούχος.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη πως εμπλέκεται δι’ αντιπροσώπων σ’ αυτές τις επιθέσεις που έχουν αυξηθεί αφότου άρχισε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Ισραήλ: Κορυφώνονται οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα – Νεκρός ενορχηστρωτής της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Χαμόγελα για την 19χρονη Όρι, ανησυχία για τους ομήρους

Ο στρατός δήλωσε ότι μια γυναίκα στρατιώτης, που αιχμαλωτίστηκε κατά τη διάρκεια της βίαιης επιχείρησης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου διασώθηκε στη Γάζα, η πρώτη διάσωση από την έναρξη του εβδομαδιαίου πολέμου. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι παρείχαν λίγες λεπτομέρειες, αλλά ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι η οπλίτης Όρι Μεγκίντις, 19 ετών, “είναι καλά” και είχε συναντηθεί με την οικογένειά της. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου την καλωσόρισε στο σπίτι της, λέγοντας ότι το “επίτευγμα” των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ “καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να απελευθερώσουμε όλους τους ομήρους”.

Απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ώστε να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των αιχμαλώτων ή να τερματιστεί ο πόλεμος, ο οποίος, όπως είπε, θα είναι μακρύς και δύσκολος. “Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χαμάς“, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. “Αυτό δεν θα συμβεί“. Ο Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει αυξανόμενη οργή για την αποτυχία του Ισραήλ να αποτρέψει τη χειρότερη αιφνιδιαστική επίθεση στη χώρα εδώ και μισό αιώνα, δήλωσε επίσης ότι δεν σχεδιάζει να παραιτηθεί.

Αποκρούοντας τις επικρίσεις για τον πολύ βαρύ απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνέκρινε τον πόλεμο αυτόν με τον αγώνα των Συμμάχων εναντίον του ναζισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Χαμάς πιστεύεται ότι κρατά περίπου 240 αιχμαλώτους, μεταξύ των οποίων άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους, ακόμη και όταν το Ισραήλ ενεργεί για να συντρίψει τη Χαμάς και να τερματίσει τη 16ετή κυριαρχία της στην περιοχή.

Η Χαμάς, η οποία απελευθέρωσε τέσσερις ομήρους, δήλωσε ότι θα άφηνε τους άλλους ελεύθερους με αντάλλαγμα χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ, μεταξύ των οποίων πολλοί εμπλεκόμενοι σε θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών. Το Ισραήλ απέρριψε την προσφορά και ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η χερσαία εισβολή “δημιουργεί τη δυνατότητα” να απελευθερωθούν οι όμηροι, προσθέτοντας ότι η Χαμάς “θα το κάνει μόνο υπό πίεση”.

Η Χαμάς έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα ένα σύντομο βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει άλλες τρεις γυναίκες αιχμάλωτες. Η μία, σε μια σύντομη δήλωση – πιθανότατα υπό πίεση – επικρίνει την αντίδραση του Ισραήλ στην κρίση των ομήρων. Ο Amos Aloni, του οποίου η κόρη Danielle εμφανίζεται στο βίντεο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος και η σύζυγός του σοκαρίστηκαν όταν την είδαν στην τηλεόραση, αλλά ένιωσαν “ανακούφιση που είναι ζωντανή και που την είδαν“.

Ισραήλ: Κορυφώνονται οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα – Νεκρός ενορχηστρωτής της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Καμπανάκι” για τους αμάχους

Πέρα από τις μάχες, οι συνθήκες για τους αμάχους στη Γάζα επιδεινώνονται συνεχώς. Χωρίς κεντρικό ρεύμα εδώ και εβδομάδες και με ελάχιστα καύσιμα, τα νοσοκομεία αγωνίζονται να κρατήσουν σε λειτουργία τις γεννήτριες έκτακτης ανάγκης για να λειτουργήσουν θερμοκοιτίδες και εξοπλισμός που σώζει ζωές. Η UNRWA προσπαθεί να κρατήσει σε λειτουργία τις αντλίες νερού και τα αρτοποιεία.

Στη Γάζα, οι γιατροί «κάνουν επεμβάσεις ακόμη και στο πάτωμα» και καισαρικές ή «ακρωτηριασμούς παιδιών χωρίς αναισθησία» λόγω έλλειψης φαρμάκων, κατήγγειλαν χθες, Δευτέρα, οι Γιατροί του Κόσμου (MDM).

Λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού, «οι άνθρωποι πίνουν νερό της θάλασσας, οι άνθρωποι της ομάδας μου έχουν διάρροιες, τα παιδιά τους μέσα σε μερικές ημέρες θα έχουν αφυδατωθεί», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ζαν-Φρανσουά Κορτί.

Και όλα αυτά την ώρα που τόνοι βοήθειας συσσωρεύονται στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα που χωρίζει την Αίγυπτο από τη Γάζα, περιμένοντας να επιθεωρηθούν από το Ισραήλ, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομασθεί. Μόνο 117 φορτηγά με βοήθεια έχουν φθάσει από τις 21 Οκτωβρίου στη Γάζα, η οποία υποβάλλεται σε ισραηλινό αποκλεισμό ήδη από το 2007 και την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ χθες, Δευτέρα, το πρωί. Το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το COGAT, ανακοίνωσε σήμερα πως άλλα 39 φορτηγά έφθασαν χθες.

Η Χαμάς υποστηρίζει πως 8.306 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου. «Σχεδόν 70% των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί είναι παιδιά και γυναίκες. Δεν μπορεί να πρόκειται για ‘παράπλευρες απώλειες’», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο Λαζαρινί.