Λίβανος: Οβίδα έπληξε αρχηγείο κυανόκρανων του ΟΗΕ

Οβίδα έπληξε χθες Σάββατο την έδρα της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά), ανακοίνωσε εκπρόσωπός του, στο δεύτερο παρόμοιο συμβάν αφού εντατικοποιήθηκαν οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα με το Ισραήλ.

«Οβίδα έπληξε το εσωτερικό της βάσης» Νακούρα, ανέφερε ο Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος της FINUL στον Λίβανο, μέσω X (του πρώην Twitter). Διευκρίνισε πως δεν εξερράγη και δεν προκάλεσε θύματα, παρά μόνο υλικές ζημιές. Συμπλήρωσε πως οι κυανόκρανοι προσπαθούν να εξακριβώσουν από πού βλήθηκε.

«Ισραηλινή οβίδα διαπέρασε τσιμεντένιο τοίχο» του αρχηγείου της FINUL, στον νότιο Λίβανο, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στον λιβανέζικο στρατό υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Στα ισραηλινολιβανέζικα σύνορα οι ανταλλαγές πυρών είναι πρακτικά καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το ισχυρό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Πάνω από 1.400 ισραηλινοί και ξένοι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν από εκείνη την ημέρα στις επιθέσεις εκατοντάδων μαχητών της Χαμάς εναντίον τομέων της ισραηλινής επικράτειας. Σε αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί έκτοτε τη Λωρίδα της Γάζας και το υπουργείο Υγείας του θύλακα έκανε λόγο χθες για πάνω από 8.000 νεκρούς, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους.

Οι μισοί ήταν παιδιά.

Η FINUL ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως πολλές εγκαταστάσεις του υπέστησαν ζημιές «τις τελευταίες τρεις εβδομάδες». «Καλούμε όλα τα μέρη (να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσερ.

Η έδρα των κυανόκρανων στον νότιο Λίβανο είχε ήδη χτυπηθεί από ρουκέτα τη 15η Οκτωβρίου.