Μετά από συνεχείς ανταλλαγές κειμένων μεταξύ των διπλωματικών αντιπροσωπειών και λεπτομερή ανάλυση των εννοιών του τελικού κειμένου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμπεράσματα που αποδίδουν την κοινή θέση των 27 για τη Μέση Ανατολή, την διευκόλυνση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς αμάχους στη λωρίδα της Γάζας καταδικάζοντας με τον πιο έντονο τρόπο την Χαμάς “για τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές τις επιθέσεις σε ολόκληρο το Ισραήλ”. “Η χρήση αμάχων ανθρωπίνων ασπίδων από την Χαμάς είναι μία ιδιαίτερα αξιοθρήνητη θηριωδία, αναφέρεται ρητά στο κείμενο”.
Όπως από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει η ΕΕ, έτσι και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Έκκληση για την απελευθέρωση των ομήρων
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν την έκκληση τους προς τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους χωρίς καμιά προϋπόθεση.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και εκφράζει την λύπη του για όλες τις απώλειες αμάχων.
Διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία του για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια προκειμένου να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη, μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων “ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες”.
Η έκφραση αυτή είχε διχάσει για πολλές ημέρες τα κράτη μέλη, καθώς το μήνυμα της ΕΕ έπρεπε να δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν τίθεται υπό συζήτηση ή συνεργασία με τη Χαμάς η διαδρομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και η χρονική στιγμή της διέλευσης των οχημάτων του ΟΗΕ.
Συνεργασία της ΕΕ με εταίρους στην περιοχή
“Η Ευρωπαΐκή Ένωση θα συνεργαστεί στενά με τους εταίρους στην περιοχή για την προστασία των αμάχων, την παροχή βοήθειας και την διευκόλυνση της πρόσβασης σε τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμο και καταφύγιο, διασφαλίζοντας ότι δεν γίνεται κατάχρηση αυτών των διευκολύνσεων από τρομοκρατικές οργανώσεις”.
Έτσι η Ένωση αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην ανθρωπιστική βοήθεια και δεν περιορίζεται σε μια διπλωματική έκκληση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέρος της λύσης
“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση και να υπάρξει συνεργασία με τους εταίρους από την άποψη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακή Αρχής”.
Η Ευρωπαΐκή Ένωση δηλώνει “έτοιμη να συμβάλει στην αναβίωση μιας πολιτικής διαδικασίας στην βάση της λύσης των δύο κρατών, μεταξύ άλλων μέσω της προσπάθειας για την Ημέρα της Ειρήνης, και χαιρετίζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την ασφάλεια και υποστηρίζει την διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σύντομα”.
Επίσης, “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη καταπολέμησης της διάδοσης παραπληροφόρησης και παράνομου περιεχομένου και υπογραμμίζει την νομική ευθύνη των πλατφορμών σε αυτό το πλαίσιο”.
Διαδηλωτές έξω από το κτήριο της ΕΕ
Ανακούφιση από την ανακοίνωση της ομόφωνης στάσης των 27
Η ομόφωνη θέση των Ευρωπαίων ηγετών για τη διασφάλιση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε διάφορες φάσεις, και όχι άπαξ όπως ζητούσαν η Γερμανία, Αυστρία και Τσεχία με τον όρο “παύση” προκάλεσε ανακούφιση. Επικράτησε η τοποθέτηση ότι μια τέτοια αναφορά παραπέμπει σε “εκεχειρία”. Κάτι που το Ισραήλ και άλλοι δεν θα συμφωνούσαν ποτέ με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.
Την είδηση υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό περίπου εκατό άτομα που διαδήλωσαν έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης, συγκεντρωμένοι κοντά στην πλατεία Σούμαν, φωνάζοντας «κατάπαυση του πυρός» και «ελεύθερη Παλαιστίνη». Αρκετοί κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες.