ΟΗΕ: Χωρίς καύσιμα, θα πρέπει να διακόψουμε από αύριο τη βοήθεια στη Γάζα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε ότι ενδέχεται να αναγκαστεί να βάλει τέλος στην παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω έλλειψης καυσίμων.

 

Μιλώντας στο BBC, εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανέφερε ότι «αν δεν λάβουμε καύσιμα επειγόντως, θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε τις δραστηριότητές μας στη λωρίδα της Γάζας από αύριο (Τετάρτη) το βράδυ».

Μπάιντεν: Να διατηρηθεί η συνεχής ροή της επειγόντως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Σε νέα επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «χαιρέτισε την απελευθέρωση δύο επιπλέον ομήρων από τη Γάζα και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης όλων των εναπομεινάντων ομήρων που έχει πιάσει η Χαμάς και στις προσπάθειες να εξασφαλιστεί ασφαλής διέλευση των πολιτών των ΗΠΑ και άλλων αμάχων στη Γάζα», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η επικοινωνία ήρθε αφότου πέρασε στη Γάζα μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα με την Αίγυπτο το τρίτο κομβόι, 20 φορτηγών, με ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι δεν έχουν περάσει καύσιμα και τα διαθέσιμα αποθέματα στον θύλακα θα εξαντληθούν.

«Χρειάζονται 100 φορτηγά τη μέρα»

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούν ότι για την κάλυψη των βασικών αναγκών στη Γάζα θα χρειάζονταν καθημερινά περίπου 100 φορτηγά. Υπενθυμίζεται ότι η Λωρίδα της Γάζας φιλοξενεί 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Περίπου 1,4 εκατομμύρια από αυτούς έχουν μείνει πλέον άστεγοι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε επίσης «την ανάγκη να διατηρηθεί η συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας που απαιτείται επειγόντως στη Γάζα. Ενημέρωσε τον πρωθυπουργό σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και τις συνεχείς προσπάθειες για περιφερειακή αποτροπή, ώστε να συμπεριληφθούν νέες στρατιωτικές αναπτύξεις των ΗΠΑ», αναφέρει ο Λευκός Οίκος.