Γάζα: Σφοδροί βομβαρδισμοί σε αγορά σε ώρα αιχμής

Εκατοντάδες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα ενώ δεκάδες ήταν τα θύματα από τις αεροπορικές διαδρομές του Ισραήλ τα ξημερώματα στη Ράφα και το Khan Younis στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Δύο ακόμα γυναίκες απελευθέρωσε η Χαμάς, η οποία για να απελευθερώσει άλλους 50 ζήτησε ως αντάλλαγμα να εισέλθουν καύσιμα στη Γάζα. Το Ισραήλ αρνήθηκε την πρόταση κατηγορώντας τη Χαμάς για την έλλειψη καυσίμων.

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Δ. Όχθη ενώ σημάδια κλιμάκωσης εμφανίζονται και στα σύνορα με τον Λίβανο.

Δεν είναι η ώρα για κατάπαυση του πυρός λένε οι ΗΠΑ οι οποίες συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερες δυνάμεις στην περιοχή.

Δείτε live εικόνα

Ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος: Ο στρατός είναι έτοιμος για την εισβολή

Ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της χερσαίας εισόδου στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι ο στρατός είναι έτοιμος γι’ αυτό.

Σύμφωνα με την πηγή, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη διάρκεια των μαχών: «το πρώτο πράγμα είναι πώς ο προτεινόμενος ελιγμός ανταποκρίνεται στους στόχους του πολέμου που έχουν καθοριστεί. Είναι ο ρόλος ενός πολιτικού κλιμακίου να ρωτήσει. Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, έχουμε περάσει σε μεγάλο βαθμό από αυτό. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη και στο τέλος συμφώνησαν σε αυτό το πράγμα».

Ο δεύτερος παράγοντας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ετοιμότητα των IDF και ο καιρός.

Το νοσοκομείο στη Γάζα δεν επλήγη από ισραηλινό πύραυλο

Η διαβεβαίωση του Ισραήλ ότι δεν βρίσκεται πίσω από την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί, την περασμένη εβδομάδα στην Πόλη της Γάζας, αληθεύει, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτεριών Αντόνιο Ταγιάνι.

«Μου φαίνεται πως η κοινή λογική έχει πρυτανεύσει μέχρι τώρα στο Ισραήλ», δήλωσε ο Ταγιάνι στον τηλεοπτικό σταθμό SkyTg24.

«Η αντίδραση στη δειλή επίθεση που υπέστησαν υπήρξε αναλογική. Μέχρι στιγμής έχουν πλήξει μόνο εγκαταστάσεις της Χαμάς. Ακόμη και ο πύραυλος που έπληξε ένα νοσοκομείο στη Γάζα, ο οποίος είχε αρχικά αποδοθεί στο Ισραήλ, δεν ήταν ισραηλινός πύραυλος. Έπεσε στο χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου και προκάλεσε περίπου 50 θανάτους, όχι τους 500 που είχαν αναφερθεί. Πρέπει να εμποδίσουμε την προπαγάνδα να διαδραματίσει αρνητικό ρόλο εξάπτοντας τις αραβικές μάζες», πρόσθεσε.

12 πολίτες δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς, άλλοι 5 αγνοούνται

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, ενημέρωσε ότι 12 Βρετανοί πολίτες σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και άλλοι πέντε αγνοούνται.

5.791 Παλαιστίνιοι νεκροί από την αρχή του πολέμου

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας ενημέρωσε ότι 5.791 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα του πολέμου. Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο ενός ακόμη στελέχους της.

704 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει 704 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 24 ώρες.

Τουλάχιστον 5. 791 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 2. 360 παιδιά, ανέφερε.

Αξιωματικός του ισραηλινού στρατού – Δεν έχουμε καμία πρόθεση να περιορίσουμε τις αεροπορικές επιδρομές

Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου αντιστράτηγος Herzi Halevi άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να περιορίσει τις φονικές αεροπορικές επιδρομές του στη Γάζα.

«Θέλουμε να φέρουμε τη Χαμάς σε κατάσταση πλήρους διάλυσης», δήλωσε ο Halevi σε δήλωσή του. «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τις χερσαίες επιχειρήσεις στο νότο».

Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και κατά τη διάρκεια της μέρας. Στόχος έγινε πριν από λίγο ένας πολυσύχναστος δρόμος στα κεντρικά της Λωρίδας της Γάζας ενώ εκρήξεις σημειώθηκαν στο νοσοκομείο el Wafa στην πόλη της Γάζας.

Χεζμπολάχ: Είμαστε στην καρδιά του αγώνα για την υπεράσπιση της Γάζας – Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Ένας από τους ηγέτες της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στην καρδιά του αντιστασιακού αγώνα για την υπεράσπιση της Γάζας και στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ και κατά της επιθετικότητάς του στην περιοχή.

Το δάχτυλο μας είναι στη σκανδάλη όπως απαιτείται» .

«Η ισραηλινή επίθεση κατά της Γάζας δεν είναι πόλεμος, αλλά η δολοφονία αμάχων, παιδιών, γυναικών και η καταστροφή σπιτιών. Εδώ η ευθύνη βαραίνει την Αμερική και την Ευρώπη, καθώς και την ισραηλινή οντότητα.

Η «πλημμύρα της al-Aqsa» (σσ η επίθεση της Χαμάς) είχε ως αποτέλεσμα μια ισραηλινή ήττα, και η υιοθέτηση της επιθετικότητας και της βαρβαρότητας της Αμερικής και της Ευρώπης είναι μια ανθρωπιστική ήττα».

Με φυλλάδια από αέρος οι IDF καλούν τους Παλαιστίνιους να δώσουν πληροφορίες για τους ομήρους έναντι ασφάλειας και αμοιβής

Σε φυλλάδια του ισραηλινού στρατού που έφτασαν στην πολύπαθη Γάζα από αέρος, αναγραφόταν: «Αν θέλετε ένα καλύτερο μέλλον για εσάς και τα παιδιά σας, δώστε μας απτές και χρήσιμες πληροφορίες για τους ομήρους που κρατούνται στην περιοχή σας.

Ο ισραηλινός στρατός υπόσχεται ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την ασφάλεια του σπιτιού σας και να σας δώσει χρηματική αμοιβή. Υποσχόμαστε επίσης απόλυτη διακριτικότητα».

Ισραηλινός στρατός: Σκοτώσαμε τρομοκράτη στον Λίβανο

Οι ισραηλινές IDF ανακοίνωσαν ότι η πολεμική αεροπορία επιτέθηκε και σκότωσε έναν τρομοκράτη που προσπάθησε να εκτοξεύσει πύραυλο από τον Λίβανο προς τη Δυτική Γαλιλαία.

Μακρόν: Ο διεθνής συνασπισμός κατά του ISIS να αγωνιστεί κατά της Χαμάς

Στις κοινές δηλώσεις του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Εμανουέλ Μακρόν ενέταξε τη Χαμάς στο φάσμα «εχθρών» της Δύσης όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα. Ο ίδιος πρότεινε ο συνασπισμός των κρατών κατά του ISIS να αγωνιστεί και κατά της Χαμάς.

«Η Γαλλία είναι έτοιμη ο διεθνής συνασπισμός κατά του ISIS, στον οποίο συμμετέχουμε στο Ιράκ και τη Συρία, να μπορέσει να πολεμήσει και κατά της Χαμάς», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Προτείνω να οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό και διεθνή συνασπισμό για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων που απειλούν όλους μας», επέμεινε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, αναφέροντας επίσης την Αλ Κάιντα μεταξύ των αντιπάλων.

Ακόμα είπε ότι Ισραήλ και Γαλλία ενώνονται από το ίδιο πένθος, και συμφώνησε ότι προτεραιότητα είναι να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η τρομοκρατία πρέπει να καταπολεμηθεί χωρίς έλεος αλλά με κανόνες, ανέφερε και διαχώρισε τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό.

Δήλωσε ακόμα ότι πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση, και κάλεσε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να λειτουργήσουν υπεύθυνα.