Στην Ιορδανία θα πραγματοποιηθεί αύριο τετραμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ ΗΠΑ, Ιορδανίας, Αιγύπτου και Παλαιστίνης.
Συγκεκριμένα, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ θα φιλοξενήσει αύριο τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Γάζα, τον περιφερειακό αντίκτυπό τους και τη διασφάλιση της παροχής βοήθειας στην περιοχή.
Ο Μπάιντεν «θα επαναλάβει ότι η Χαμάς δεν υποστηρίζει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και θα συζητήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων στη Γάζα», δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κίρμπι.
Σύμφωνα με το Reutrers, στόχος του Τζο Μπαίντεν θα είναι να δείξει την αμερικανική αλληλεγγύη στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στον οποίο θα εμπλέκεται το Ιράν, η Χεζμπολάχ καθώς και η Συρία.
Ο Μπάιντεν θέλει επίσης να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, όπου σύμφωνα με τις αρχές περισσότεροι από 2.800 άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς την τελευταία εβδομάδα. Εκατοντάδες τόνοι βοήθειας από διάφορες χώρες περιμένουν εδώ και μέρες στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου εν αναμονή μιας συμφωνίας για την ασφαλή παράδοσή της στη Γάζα και την εκκένωση ορισμένων κατόχων ξένων διαβατηρίων μέσω του περάσματος της Ράφα.
«Θα καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, για να φέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια και να παράσχουμε κάποιο είδος ασφαλούς διέλευσης για να βγουν οι πολίτες», δήλωσε επίσης ο Κίρμπι χθες.
Οι ΗΠΑ στέλνουν 2.000 πεζοναύτες στη Μέση Ανατολή
Σε κατάσταση επιφυλακής έθεσαν οι ΗΠΑ τα στρατεύματά τους ενόψει της κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή, ενώ μια δύναμη περίπου 2.000 στρατιωτών της 26ης Μονάδας Πεζοναυτών (MEU) κατευθύνεται στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Ισραήλ και της Γάζας σε μια επίδειξη ισχύος από την Ουάσιγκτον, ώστε να αποτραπεί κλιμάκωση του πολέμου.
Περίπου 2.000 στρατιώτες είναι έτοιμοι για να αναπτυχθούν στη ευρύτερη περιοχής της εμπόλεμης ζώνης, για να υποστηρίξουν το Ισραήλ, αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, με πρώτη την εφημερίδα «Wall Street Journal», ενώ ακολουθούν το «NBC News» και το CNN, επικαλούμενα πηγές του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, υπό καθεστώς ανωνυμίας.
🚨JUST IN: U.S. Defense Officials Confirm 2,500 Marines Are En Route to Israel-Gaza-Lebanon Region
Currently En Route:
– Approx 2,500 Marines with the 26th Marine Expeditionary Unit
– USS Bataan
– USS Carter Hall
– USS Mesa Verde
Source: USNI News pic.twitter.com/pFK5XX31mE
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 16, 2023
«Οι ΗΠΑ στέλνουν δύναμη δύο χιλιάδων πεζοναυτών ανοικτά του Ισραήλ και της Γάζας, αν και μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση. Οι στρατιώτες πιθανότατα να αναλάβουν καθήκοντα στον υλικοτεχνικό ή ιατρικό τομέα», γράφει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal» επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, δίχως να κατονομάζεται.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν προορίζονταν για πολεμικές αποστολές. Αναμένεται να αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή της Γάζας και σταθμεύουν τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στο εξωτερικό συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.
#NEW ⚡️🇮🇱🇺🇸 US official speaking to CNN
– The Navy announced that its rapid response force, consisting of 2,000 US Marines, will be deployed to Israel The official said just because the 2,000 Marines will be in support missions does not mean they will serve in a combat role. pic.twitter.com/s6vwbZjvnm
— UKR REPORT (@UKR_Report) October 16, 2023
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το αμερικανικό δίκτυο «NBC News», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα αναπτυχθούν απαραίτητα στο Ισραήλ ή τη Γάζα, αλλά σε γειτονικές χώρες για να στηρίξουν την κυβέρνηση του Tελ Αβίβ στον αγώνα κατά της Χαμάς.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, Μάικλ ΜακΚόλ, δήλωσε στο CNN ότι, όπως ενημερώθηκε από τον Λευκό Οίκο, η ανάπτυξη αυτή των στρατιωτών έχει αποτρεπτικό ρόλο και όχι να λάβει μέρος στις εχθροπραξίες.
Πάντως, πρόσφατα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει να στείλει χερσαία στρατεύματα στο Ισραήλ.