Πόλεμος στο Ισραήλ: Ξεμένει από τρόφιμα η Γάζα, αυξάνονται τα θύματα – Πυρετός διπλωματικών διεργασιών
Με κομμένη την ανάσα η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, όπου ο ισραηλινός στρατός περιμένει την πολιτική εντολή για να εισβάλει στη Γάζα. Η αναζωπύρωση της βίας κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο οδήγησε σε ανησυχίες για μια διευρυνόμενη περιφερειακή σύγκρουση, την οποία οι διπλωμάτες προσπαθούν να αποτρέψουν. Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τηλεδιάσκεψη έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους την Τρίτη στη νότια Γάζα, όπου το Ισραήλ είπε στους πολίτες από το βορρά να αναζητήσουν καταφύγιο πριν από μια αναμενόμενη χερσαία επίθεση. Σύμφωνα με το al Jazeera 71 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον της Χαν Γιούνις και της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες επλήγησαν σπίτια. Ο Μπασέμ Ναΐμ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς και πρώην υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Ράφα και 30 στο Χαν Γιουνίς.
Ένας δημοσιογράφος του Associated Press είδε περίπου 50 πτώματα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Nasser στο Χαν Γιουνίς από τις αρχές της Τρίτης. Μέλη της οικογένειας ήρθαν να παραλάβουν τα πτώματα, τυλιγμένα σε λευκά σεντόνια, μερικά από τα οποία ήταν βουτηγμένα στο αίμα.
Μια αεροπορική επιδρομή στο Ντέιρ Αλ Μπαλάχ κατέστρεψε ένα σπίτι και οδήγησε στο θάνατο εννέα μέλη της οικογένειας που ζούσε εκεί. Τρία μέλη μιας άλλης οικογένειας που είχε απομακρυνθεί από την πόλη της Γάζας σκοτώθηκαν σε γειτονικό σπίτι. Μεταξύ των νεκρών ήταν ένας άνδρας και 11 γυναίκες και παιδιά. Μάρτυρες δήλωσαν ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση πριν από το χτύπημα.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι στόχευε κρησφύγετα, υποδομές και κέντρα διοίκησης της Χαμάς. “Όταν βλέπουμε έναν στόχο, όταν βλέπουμε κάτι που κινείται και είναι της Χαμάς, θα το τακτοποιήσουμε. Θα το χειριστούμε“, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Το Ισραήλ έχει αποκλείσει και βομβαρδίσει τη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς μετά την επίθεση των μαχητών στο νότιο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα. Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 2.778 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 9.700 στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Σχεδόν τα δύο τρίτα των νεκρών ήταν παιδιά, δήλωσε ο Μεντχάτ Αμπάς, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας. Τα πλήγματα δεν έχουν σταματήσει τους μαχητές της Χαμάς να συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Ισραήλ με ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα. Άλλοι 1.200 άνθρωποι σε όλη τη Γάζα πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, ζωντανοί ή νεκροί, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές.
Οι ομάδες έκτακτης ανάγκης αγωνίστηκαν να διασώσουν ανθρώπους ενώ ήταν αποκομμένοι από το διαδίκτυο και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, χωρίς καύσιμα και εκτεθειμένοι σε αδιάκοπες αεροπορικές επιδρομές. Τη Δευτέρα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν το αρχηγείο της Πολιτικής Άμυνας στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας επτά τραυματιοφορείς. Άλλοι 10 νοσοκόμοι και γιατροί έχουν σκοτωθεί εν ώρα εργασίας, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε τη Δευτέρα ότι τουλάχιστον 199 όμηροι μεταφέρθηκαν στη Γάζα, περισσότεροι από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Η Χαμάς δήλωσε ότι κρατούσε 200 έως 250 ομήρους. Εξάλλου, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με ομήρους που δείχνει μια γυναίκα να έχει τυλίξει το χέρι της με επιδέσμους. Η γυναίκα, που συστήθηκε ως Μία Σεμ, 21 ετών, κουνιόταν ελαφρά καθώς μιλούσε, ενώ στο βάθος αντηχούσε ο ήχος των εκρήξεων. Η κατάσταση των ομήρων κυριαρχεί στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετά την επίθεση, με συνεντεύξεις των συγγενών τους να παίζουν σχεδόν συνεχώς στην τηλεόραση. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ορκιστεί να διατηρήσουν την πολιορκία της Γάζας μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι.
https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2023/tv/news-themata-oktovrios/20231001-DELTIO12-KAILANTZI.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2023/10/20231001-DELTIO12-KAILANTZI.jpg
Το Ισραήλ εξάλλου έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα για μια αναμενόμενη χερσαία επίθεση, αλλά ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις. “Αυτά τα σχέδια αναπτύσσονται. Θα αποφασιστούν και θα παρουσιαστούν στην πολιτική μας ηγεσία“, είπε, ενώ ο Ντάνιελ Χάγκαρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα ότι το καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας μετά τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα θα είναι «παγκόσμιο ζήτημα» για συζήτηση από Ισραηλινούς πολιτικούς και με άλλες χώρες.
Οι αεροπορικές επιδρομές, η μείωση των προμηθειών και η εντολή του Ισραήλ για μαζική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της μικρής περιοχής και αυξανόμενη απόγνωση. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και το 60% βρίσκεται τώρα στην περιοχή μήκους περίπου 14 χιλιομέτρων (8 μιλίων) νότια της ζώνης εκκένωσης, δήλωσε ο ΟΗΕ.
Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής προειδοποιούν ότι η περιοχή βρίσκεται κοντά στην πλήρη κατάρρευση, καθώς τα νοσοκομεία ήταν στα πρόθυρα να χάσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι που θα απειλήσει σοβαρά τη ζωή χιλιάδων ασθενών, και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναζητούσαν ψωμί και νερό.
Στα καταστήματα στη Λωρίδα της Γάζας, που πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό, υπάρχουν τρόφιμα για τέσσερις με πέντε ημέρες ακόμη, ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP). «Στα καταστήματα τα αποθέματα (τροφίμων) αρκούν για μερικές ημέρες, ίσως τέσσερις ή πέντε», επεσήμανε η Αμπίρ Ετέφα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κάιρο. «Τα καταστήματα αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στον ανεφοδιασμό τους από τις αποθήκες» οι οποίες διαθέτουν ακόμη αποθέματα τροφίμων όμως βρίσκονται στη πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξήγησε η ίδια.
Στο πέρασμα της Ράφα, τη μόνη σύνδεση της Γάζας με την Αίγυπτο, φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια περιμένουν να μπουν στο έδαφος της και παγιδευμένοι πολίτες με ξένη υπηκοότητα – πολλοί από αυτούς Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα – ελπίζουν απεγνωσμένα να βγουν. Οι διαμεσολαβητές προσπαθούν να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός για να ανοίξουν τα σύνορα, τα οποία έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Μια συμφωνία φάνηκε να έχει επιτευχθεί τη Δευτέρα, αλλά το Ισραήλ διέψευσε τις αναφορές για κατάπαυση του πυρός στη Ράφα, η οποία θα χρειαζόταν για να ανοίξουν οι πύλες. Το πρωί της Τρίτης ήταν ακόμη κλειστές.
Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη ότι η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμφώνησαν ότι οι αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας στα σύνορα θα ταξιδεύουν στο Ισραήλ για έλεγχο στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ. Στη συνέχεια, η βοήθεια θα ε[ιτρέπεται να περνά στη Γάζα. Θα γίνει μια σύντομη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και θα επιτραπεί στους ξένους υπηκόους να εξέλθουν από τη Γάζα μέσω της Ράφα, δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν του επιτρέπεται να μιλήσει με τα μέσα ενημέρωσης. Τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ αμφισβήτησαν ένα άμεσο άνοιγμα. ”Τα περάσματα είναι κλειστά και δεν γνωρίζω για εκεχειρία ή διακοπή των εχθροπραξιών”, δήλωσε ο Hecht.
Στη Γάζα, περισσότεροι από 400.000 εκτοπισμένοι στο νότο συνωστίζονται σε σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους. Ο Οργανισμός δήλωσε ότι διαθέτει μόνο 1 λίτρο νερό την ημέρα για κάθε μέλος του προσωπικού του που είναι παγιδευμένο στην περιοχή. Το Ισραήλ άνοιξε μια γραμμή υδροδότησης στο νότο για τρεις ώρες, η οποία ωφέλησε μόνο το 14% του πληθυσμού της Γάζας, ανέφερε ο ΟΗΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα τη Δευτέρα, μετά από περιοδεία σε έξι χώρες σε αραβικά κράτη, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα σχέδιο για να μπορέσει η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους αμάχους στη Γάζα. Δεν υπήρχαν πολλές λεπτομέρειες, αλλά το σχέδιο θα περιλαμβάνει “τη δυνατότητα δημιουργίας περιοχών που θα βοηθήσουν να κρατηθούν οι άμαχοι μακριά από τον κίνδυνο“.
Ο στρατηγός Έρικ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, έφτασε στο Τελ Αβίβ για συναντήσεις με τις ισραηλινές στρατιωτικές αρχές πριν από την επίσκεψη Μπάιντεν που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, προκειμένου να σηματοδοτήσει την υποστήριξη του Λευκού Οίκου προς το Ισραήλ. Ο Μπάιντεν θα μεταβεί επίσης στην Ιορδανία για να συναντηθεί με Άραβες ηγέτες εν μέσω φόβων ότι οι μάχες θα μπορούσαν να επεκταθούν σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.
Το Ισραήλ εκκένωσε πόλεις κοντά στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο, όπου ο στρατός έχει ανταλλάξει επανειλημμένα πυρά με τη Χεζμπολάχ. Ο στρατός δήλωσε ότι σκότωσε τέσσερις μαχητές που φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά και οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν στη χώρα από τον Λίβανο το πρωί της Τρίτης. Βίντεο από αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που μοιράστηκε ο στρατός έδειξε τους μαχητές κοντά στο συνοριακό τείχος πριν στοχοποιηθούν, προκαλώντας έκρηξη. Καμία ομάδα δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη. “Όποιος πλησιάζει τα σύνορα με τον Λίβανο θα σκοτωθεί“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει τον Λίβανο ότι θα ανταποδώσει τις επιθέσεις από την άλλη πλευρά των συνόρων.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα θα προκαλέσει βίαιη αντίδραση σε ολόκληρη την περιοχή. “Οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Τα μουσουλμανικά έθνη είναι θυμωμένα“, δήλωσε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Αν συνεχιστούν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων, οι μουσουλμανικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της αντίστασης θα γίνουν ανυπόμονες και κανείς δεν θα μπορεί να τις σταματήσει», προειδοποίησε ο Χαμενεΐ. «Ο κόσμος γίνεται μάρτυρας της γενοκτονίας των Παλαιστινίων στη Γάζα από το σιωνιστικό καθεστώς», πρόσθεσε ο ίδιος.
Μιλώντας στην ισραηλινή Κνεσέτ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ: “Μη μας δοκιμάζετε στο βορρά. Μην κάνετε το λάθος του παρελθόντος. Σήμερα, το τίμημα που θα πληρώσετε θα είναι πολύ βαρύτερο“.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς επισκέπτεται σήμερα εκτάκτως το Ισραήλ. Είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά την κρίση που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση και εισβολή της Χαμάς. Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσοκ χαρακτήρισε την επίσκεψη Σολτς σημαντική εκδήλωση αλληλεγγύης στο Ισραήλ.
Σε εγρήγορση και η Αθήνα που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες, έχει σειρά επαφών με ηγέτες – συνομίλησε χθες και με τον Ταγίπ Ερντογάν, μένει να δούμε αν τελικά θα επιβεβαιωθούν και οι πληροφορίες για επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ.